29 / 03 / 2024

İstanbul'un arsa değeri 23,4 trilyon liraya ulaştı!

İstanbul'un arsa değeri 23,4 trilyon liraya ulaştı!

Mega kent İstanbul'un arsa değeri 23,4 trilyon TL'ye ulaştı. Peki arsa değeri en yüksek ilçeler hangileri?



Emlak bilgi bankası Tapusorcom'un "İstanbul'un Arsa Değeri" başlıklı bir araştırma yaptı. Tapusor tarafından yapılan açıklamaya göre, mega kent İstanbul'un arsa değeri hem TL hem de dolar açısından artıyor.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, toplamda 5 bin 343 kilometrekare büyüklüğe sahip mega kent İstanbul'da, değer ataması mümkün olmayan yollar ve göller gibi satışı yapılamayacak bölgeler hesaplama dışı kaldığında araştırmaya konu olan bölgenin büyüklüğünün 4 bin 543 kilometrekare olduğu bildirildi.

Kentteki toplam 39 ilçenin ve tüm mahallelerin alındığı araştırmaya göre, 2018 yılında 9,4 trilyon TL şeklinde ölçülen mega kent İstanbul'un arsa değeri, 2020 yılı sonu itibarıyla yüzde 149'luk arttı ve 23,4 trilyon TL'ye ulaştı.

Söz konusu değerlere dolar bazında bakıldığında ise 2,5 trilyon dolardan 2,7 trilyon dolara çıktı.

İstanbul un arsa değeri 23,4 trilyon liraya ulaştı!

En pahalı arsalar hangi ilçelerde?

Tapusor tarafından yapılan araştırmaya göre, mega kent İstanbul'un arsa değeri en yüksek ilçelerin başında, 28 bin 270 TL'lik ortalama metrekare fiyatıyla Şişli geliyor. Fulya, Teşvikiye, Mecidiyeköy ve Halaskargazi gibi mahallelerin yer aldığı  Şişli'nin değeri yüzde 35'ten çok arttı.

En değerli ilçe Şişli'yi, 27 bin TL ile Beyoğlu ilçesi, 22 bin 746 TL ile Beşiktaş ilçesi, 19 bin 60 TL ile Kadıköy ilçesi, 18 bin 400 TL ile Bakırköy ilçesi, 15 bin 326 TL ortalamayla Zeytinburnu ilçesi izliyor.

Arsa fiyatlarına bakıldığında Kağıthane ilçesi 13 bin TL'lik ortalamayla yedinci, Fatih ilçesi 11 bin 912 TL ile sekizinci, Bayrampaşa ilçesi 11 bin 575 TL ile dokuzuncu, Küçükçekmece ilçesi 9 bin 209 TL ile onuncu basamakta bulunuyor.

O ilçelerde arsa kalmadı

Yapılan araştırmanın 2018 sonuçlarında ilk sırada bulunan Kadıköy, aradan geçen zamanda Şişli ve Beyoğlu'nun gerisinde kaldı ve 4. sıraya geriledi.

Ortalama arsa değerlerine bakıldığında Beyoğlu ilçesimde yüzde 21, Beşiktaş ilöesinde yüzde 25 artık görüldü.

Mega kent İstanbul'da arsa ticaretinin en yoğun şekilde görüldüğü ilçeleri, Silivri, Çatalca, Arnavutköy, Şile, Büyükçekmece, Beykoz, Tuzla, Ümraniye, Beylikdüzü ve Pendik şeklinde oldu.

Yapılaşmalarını tamamlayan Esenler ve Güngören ilçelerinde ise boş arsa kalmadı.

Yine hazırlanan rapora göre, yapılan arsa yatırımları son dönem gayrimenkul piyasasını da derinden etkiledi. Özellikle kırsal ve tarımsal nitelikli arsa ve tarlalarda tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsle yaşanan talep artışları da fiyatlara yansıdı.

Yaşanan bu durum özellikle arsaların yukarı yönlü hareketini etkileyen en önemli faktörler olarak öne çıktı.

İstanbul un arsa değeri 23,4 trilyon liraya ulaştı!

İstanbul'da arsa ve konut fiyatları ne durumda?


Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER) ve Nevita Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Akbal yaptığı açıklamada mega kent İstanbul'un gayrimenkul fiyatları açısından hak ettiği değere ulaşamadığını söyledi. Akbal konuyla ilgili olarak, "İstanbul, Avrupa'nın ve dünyanın önde gelen şehirleri ve metropolleri ile kıyaslandığında gayrimenkul yatırımı açısından hala çok cazip." şeklinde konuştu.

Mega kent İstanbul'un ülke GSYH'sindeki payının yüzde 30,7 olduğuna da değinen Faruk Akbal, "İstanbul'un ülke ekonomisi açısından ne kadar önemli olduğu herkesin malumu. Her geçen gün önemini artıran İstanbul'un yıldızı, uluslararası finans merkezi sayesinde daha da parlayacak." dedi.

Faruk Akbal, yine mega kent İstanbul'un ekonomik, kültürel ve coğrafi anlamda sahip olduğu önemin bu şehirdeki gayrimenkul fiyatlarına da yansıdığını belirterek, "Bu nedenle hem arsa hem de konut fiyatlarının en yüksek ortalamaya sahip olduğu illerimizin başında İstanbul geliyor. Ülke geneline göre değerler yüksek olsa da artmaya devam edeceği görüşündeyiz." dedi.

Faruk Akbal, İngiltere merkezli küresel gayrimenkul danışmanlık şirketi Knight Frank'ın hazırladığı  Küresel Konut Fiyat Endeksi'nin ilk çeyrek verilerinin açıklandığını söyleyerek, şöyle konuştu:

"Mart 2021 sonu itibarıyla konut fiyatlarının yıllık bazda en çok değerlendiği ülkenin Türkiye olduğu görüldü. 12 aylık dönemde yüzde 32'lik artışla listenin ilk sırasında ülkemiz yer aldı. Rapora göre yüzde 16,5'lik enflasyon düşüldükten sonra bile konutta net değer kazancının yüzde 16'ya yakın olduğu görülüyor. Avrupa'da ise konutlar ortalama yüzde 8 civarında değerlendi. Tüm bunlara rağmen, döviz kurundaki volatilite sebebi ile ülkemizde gayrimenkul edinmek oldukça ucuz. Henüz Avrupa rakamlarına yakın bile değiliz."

Faruk Akbal, yine mega kent İstanbul'da konut ortalama metrekare fiyatı 462 avro iken, Fransa Paris'te 11 bin 613 avro, Londra'da 10 bin 797 avro, Almanya Münih'te 8 bin 442 avro, Madrid'de 2 bin 630 avro, Portekiz Lizbon'da 3 bin 346 avro, İtalya Bolzano'da ise 3 bin 41 avroya kadar çıktığını söyledi.

Faruk Akbal, "Dolayısıyla Knight Frank'ın son raporu, İstanbul ve Türkiye'den gayrimenkul almanın hem yerliler hem de yabancılar için çok cazip olduğunu ortaya koyuyor." şeklinde konuştu.

İstanbul un arsa değeri 23,4 trilyon liraya ulaştı!

Yüksek talep İstanbul'daki her metrekarenin değerini artırır mı?

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, mega kent İstanbul'un yüzyıllar boyu sahip olduğu jeopolitik konumu nedeniyle tün dünyanın gözbebeği olduğunu dile getirdi.

Nazmi Durbakayım konuyla ilgili olarak şu değerlendirmeleri yaptı:

"Doğu ve batı kültürleri arasında köprü vazifesi gören İstanbul, aynı zamanda finans, kültür ve turizmin başkenti. İstanbul'un bu konumu kaçınılmaz olarak ulusal ve uluslararası bir göç yaşanmasına yol açıyor. Yurt içi ve yurt dışı konut satışlarında İstanbul liderliği elden bırakmıyor. Ancak İstanbul'daki toprak arzı sınırlı olduğu için ekonomideki arz-talep kanunu işlemeye başladı. Sınırlı toprak, arsa, bina ve konut arzına karşılık sürekli artan yüksek talep İstanbul'daki her metrekarenin değerini daha da artırıyor. Atalarımızın 'İstanbul'un taşı toprağı altın' özdeyişi, gerçeğe dönüştü."

İstanbul'un hangi ilçelerinde arsa fiyatları arttı?


Geri Dön