28 / 03 / 2024

İstanbul'un hangi ilçesinde konut fiyatları hızla artıyor?

İstanbul'un hangi ilçesinde konut fiyatları hızla artıyor?

İstanbul'da ev fiyatlarındaki artış hız kesmiyor. Ancak bir ilçe bulunuyor ki tüm ilçelerin önüne geçti. Büyük, yeni ve hesaplı ev isteyenler o ilçeye yönelince; kiralık ve satılık ev fiyatları katlandı.



1980'li senelerin ikinci yarısı Beylikdüzü bölgesi konut kooperatifleri sebebiyle hüsran yaşadı. Ardından çeşitli sebepler yüzünden gözden düştü. Fakat günümüzde tekrar davasa bir şantiye haline geldi. Ulaşımın kolay hale gelmesi, yapıların yeni oluşu, alışveriş imkanlarının çokluğu ev alıcılarını ve yatırımcıları cezbetmeye başladı.

Para Dergisi'nden Ayşegül Küçükkurt Zor'un haberine göre; Beylikdüzü, İstanbul'un merkezinden uzak olsa da, evlerin büyüklüğü ve sosyal alanların genişliğiyle avantajlı konumda. Günümüzde Beylikdüzü'nün özellikle Kavaklı Mahallesi'nin ön planda olduğu belirtiliyor. Markalı konut projelerinin odağında yer alan bu bölge, yükselen kira ve satılık ev fiyatlarıyla yatırımcıların dikkatinde. Evlerin kira fiyatları 1.700 TL'den, satılık evlerin fiyatları ise 230 bin TL'lerden başlıyor.

İstanbul un hangi ilçesinde konut fiyatları hızla artıyor?

600 BİN İLE 800 BİN TL ARASINDA

Emlak platformu Hepsiemlak tarafından hazırlanan verilere göre, İstanbul'un Beylikdüzü ilçesinde son bir senede satılık ev fiyatlarında ciddi yükselişler oldu. Evlerde metrekare fiyatları 2 bin 376 TL'den 4 bin 100 TL'ye yükselen ilçede yüzde 72 oranında bir artış yaşandı. Hepsiemlak Eş Genel Müdürü Zeynep Tandoğan, ilçenin özellikle Kavaklı semtinde son bir senede yüzde 94 yükseliş kaydedildiğini vurgularken, son bir ayda ev fiyatlarında da durumun aynı olduğunu söyledi. Tandoğan, "Son bir yıl içerisinde Beylikdüzü'nün genelinde yüzde 47 artış gösteren kiralar, son bir ayda yüzde 14'lük bir yükseliş yaşamış. Kavaklı Mahallesi ise son bir yılda yüzde 65, son bir ayda ise yüzde 18 oranında yükselişle başı çekiyor. Kavaklı’da 2+1 daire fiyatları 600 bin TL'den başlıyor, 3+1'lerde ise fiyatlar 800 bin TL bandına çıkıyor" dedi.

İstanbul un hangi ilçesinde konut fiyatları hızla artıyor?

Kavaklı Mahallesi'nin sahil bandında bulunması ve imar yapısının az katlı yapılardan meydana gelmesi, bölgeyi cazip hale getiriyor. Emlak uzmanları tarafından yapılan değerlendirmelere göre, Adnan Kahveci Mahallesi, Yakuplu gibi yerlerde özellikle kiralık evlerde rakamlar daha fazla olduğu için Kavaklı Mahallesi'nin tercih edilirliği son zamanlarda arttı.  “Son beş yılda Kavaklı'ya yüzde 33 oranında imar artışı verildi. Durum böyle olunca çevre bölgelerden müteahhitler de Kavaklı'ya ilgi göstermeye başladı ve bölgede yoğun bir yapılaşma başladı” diye konuşan Tandoğan, son 5-6 senedir bu bölgeye yoğun bir rağbet olduğunun altını çiziyor.

İstanbul un hangi ilçesinde konut fiyatları hızla artıyor?

En çok konut araması yapılan ilçe

Tolga İdikat / Emlakjet CEO'su

"Beylikdüzü'nün nüfusu son on yılda yüzde 75'ten fazla arttı. İlk artış trendi 199 depremi sonrasında, ikincisi metrobüs hattının uzamasından sonra yaşandı. Son dönemde Şubat 2021 Emlakjet verilerine göre, Türkiye'nin en çok konut araması yapılan ilçesi. Konut aramalarının yaklaşık yüzde 2'si Beylkdüzü ilçesindeki konutlar için yapılıyor ki bu çok önemli bir gösterge. İlçeye olan talep devam ediyor. Emlakjet Ocak 2021 kullanıcı anketine göre satılık ev arayanların yüzde 56'sı sıfır konutları tercih ediyor. İlçede yeni konut arzının ve yaşam projelerin fazla olması, semt sakinlerini cezbeden ilk sebepler arasında. Platformumuzdan yaptığımız analizde, satılık ev fiyatları geçen yılın Şubat ayına göre yüzde 26 aetmış durumda. Kiralık ev fiyatları ise aynı dönemde ortalama yüzde 30 artmış. Önümüzdeki dönemde bölgedeki artan talebin ve yatırımcı iştahının proje firmalarını tetikleyeceğini ve Beylikdüzü'nde yeni konut projeleri inşasının devam edeceğini düşünüyorum."

İstanbul un hangi ilçesinde konut fiyatları hızla artıyor?

BİNA YAŞ ORTALAMASI ÇOK GENÇ

Gayrimenkul değerleme ve lokasyon analizi platformu Endeksacom'da, Beylikdüzü Kavaklı Mahallesi'nde ev satış fiyatlarının son bir senede yüzde 36 oranında yükseldiğine dikkat çekiyor. Bölgede ortalama ev metrekare satış fiyatının 3 bin 710 Türk Lirası'na dayandığına dikkat çeken Endeksa Pazarlama ve Satış Grubu Başkanı Aylin Daylan, ortalama ev satış fiyatının 478 bin 590 Türk Lirası, geri dönüş süresinin ise 24 sene olduğuna vurgu yapıyor. Kiralar fiyatlarının da arttığını dile getiren Daylan, kira fiyatlarının ortalama 1.640 Türk Lirası'ndan başladığına ve son bir senede yüzde 25 oranında yükseldiğine dikkat çekiyor.

İstanbul'un gelişen ve gelişmeyi sürdüren ilçelerinden olan Beylikdüzü, ulaşımın kolaylaşması, ulaşım seçeneklerinin artması ve binaların yaş ortalamasının az olması sebebiyle alıcılar tarafından oldukça tercih edilir oldu. Konut yatırımında bulunmak isteyenlere yeni ve uygun fiyatlı ev alternatifi sağlayan ilçe, imkanların çoğalmasıyla değer artışı potansiyeli artan bir bölge haline geldi. İstanbul'daki satılık evlerin ortalama yaşı yedi seneyken, bu süre Beylikdüzü'nde bir seneye kadar geriliyor.

İstanbul un hangi ilçesinde konut fiyatları hızla artıyor?

VİLLA KONSEPTİ DE YAYGIN

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı ise, Beylikdüzü, Gürpınar, Kavaklı bölgelerinde markalı konut projelerinde ev metrekare fiyatlarının 6 bin ile 12 bin Türk Lirası arasında değiştiğini belirtiyor. Bölgede metrekareleri 13 bin Türk Lirası gibi rakamlı projelerin de bulunduğunu dile getiriyor. Bölgeye olan rağbetin artması, markalı konut projelerinin de çoğalmasını sağladı. Bölgede projelendirilecek ve yatırım bekleyen arsa ve araziler bulunuyor. Fiyat değişimindeki en önemli nedenin ise konut projelerinin özellikleri olduğuna dikkat çeken Yazıcı, şunları kaydetti:

“Bölgede konut satışlarını artıran bir başka faktör de manzara ve sahile yakınlığı. Sahile yakın olması villa konseptinin yoğunlaşmasına sebep oldu. Projeler genellikle donatı alanlarına sahip siteler. Gürpınar ve Kavaklı bölgesindeki projeler konum ve birim fiyatları göz önünde bulundurulduğunda orta seviye gelir grubuna hitap ederken, son dönemde geliştirilen projeler üst orta gruba da hitap etmeye başladı.”

İstanbul un hangi ilçesinde konut fiyatları hızla artıyor?

MARKALI PROJELER YÜKSELİYOR

Beylikdüzü'nün İstanbul Avrupa yakasında yapılaşmaya uygun boş arsaların olduğu önde gelen bölgelerden biri olduğuna vurgu yapan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, ilçenin son 3-4 senedir yoğun ilgiyle karşılaştığını dile getiriyor. Uygun arsa maliyetlerinin yatırımcılar için ciddi bir avantaj yarattığına vurgu yapan Özelmacıklı, bölgede altyapı çalışmalarına hız verildiğinin altını çiziyor ve “Yolların açılması, asfaltlamalar, kamusal hizmetlerin yaygınlaşması ile talep artti. On sene öncesinde lisesi olmayan mahallede, şimdi çok sayıda okul var” diye konuşuyor 

Bölgedeki nüfus da artmayı sürdürüyor. Toplu ulaşım alternatiflerinin artması, TEM ve E-5'e kolay bağlantı imkanı bulunması, sahile olan yakınlığı bölgeyi avantajlı hale getiriyor. Bölgede, Demir Country, Deniz İstanbul, West Marina, Huzurlu İnşaat, Mabeyn Canan ve İhlas Marmara Evleri 4 gibi büyük ölçekli konut projeleri yer alıyor.

Özelmacıklı, konuya ilişkin “Satılık fiyatları açısından değerlendirdiğimizde son bir yılda yüzde 40'a yakın bir değer artışı sağladığını söyleyebiliriz. Metrekare fiyat ortalaması olarak daireler 4 bin ile 4 bin 500 TL bandında. Kiralıkta ise bölge rayiçleri metrekare değeri olarak yaklaşık 18 TL seviyesinde” açıklamasında bulundu.

Kovid-19'la hangi tip konutlar tercih edilmeye başlandı?

Mayıs 2021'de hangi ilde ne kadar kredili konut satıldı?

İstanbul'un hangi ilçesinde ev fiyatları tavan yaptı?


Geri Dön