19 / 04 / 2024

İstanbul'un mülkiyet sorunu mecliste konu oldu!

İstanbul'un mülkiyet sorunu mecliste konu oldu!

İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu, İstanbul'un bazı ilçelerindeki Hazine arazilerinin kullanımı ile İstanbul'un bazı ilçelerinde uygulanan ecrimisil bedellerine ilişkin 2 ayrı soru önergesi hazırladı. .



İstanbul un mülkiyet sorunu mecliste konu oldu!


İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu, İstanbul'un bazı ilçelerindeki Hazine arazilerinin kullanımı ile İstanbul'un bazı ilçelerinde uygulanan ecrimisil bedellerine ilişkin 2 ayrı soru önergesi hazırladı. Aksu, sorularını Maliye Bakanı Naci Ağbal'a sordu.


Aksu önergesinde, 2012'de yürürlüğe giren 6292 sayılı Kanun kapsamında kullandıkları hazine arazilerinin kendilerine satılması için başvuru yapmalarına rağmen bir gelişme olmadığını belirtti.


Aksu'nun hazine arazi kullanımına ilişkin soruları


1.Amavutköy, Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Başakşehir, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Çatalca, Esenyurt, Güngören, Küçükçekmece ve Silivri ilçelerinde yaşayan vatandaşların 26 Nisan 2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6292 sayılı Kanun kapsamında kullandıkları hazine arazilerinin kendilerine satılması için başvuru yapmalarına rağmen bir gelişme olmadığı ve bundan dolayı yüksek ecrimisil ödeyerek arazileri kullanmaya devam ettiklerini belirtmektedirler. Bölgede yaşayan vatandaşlarımızın mağduriyetine yol açan iddialar doğru mudur?


2.Hazine arazilerinin satışı konusunda 2012/15 sayılı Başbakanlık Genelgesi kapsamında Maliye Bakanlığınca Başbakanlıktan izin talep edilmiş midir? Satışı için izin talep edilen arazilerin ne kadarı için izin verilmiştir? İzin verilmeyenler için, izin vermeme sebebi nedir?


3.Bu ilçelerde 6292 sayılı Kanun’un 26 Nisan 2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesini takiben son başvuru tarihi olan 27 Nisan 2015 tarihinden sonra ecrimisil ödeyenlere satılan Hazine arazileri var mıdır? Varsa bunların adedi ve toplam yüzölçümü nedir?


4.6292 sayılı Kanun kapsamında Büyükşehir mücavir alan sınırı içinde kalan Hazine arazilerini ecrimisil ödeyerek kullananlara bu arazilerin satışı mümkün müdür? Satış mümkün değilse, bu sorunu çözmek için yaptığınız herhangi bir çalışma var mıdır?


Aksu'nun ecrimisil bedellerine ilişkin soruları


1.Amavutköy, Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Başakşehir, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Çatalca, Esenyurt, Güngören, Küçükçekmece ve Silivri ilçelerinde 2013, 2014 ve 2015 Ağustos ayı itibarıyla Ecrimisil yükümlüsü vatandaşların sayısı ve ecrimisile konu edilen taşınmazların adedi ve toplam yüzölçümü ne kadardır?


2.Ecrimisil fiyatları belirlenirken vatandaşların mağduriyetini önlemek için kendilerinin de görüşleri alınmakta mıdır? Arazilerin piyasa rayiç bedelleri ile ecrimisil bedelleri arasında nasıl bir ilişki kurulmaktadır? Ecrimisil fiyatları belirlenirken piyasadaki arazi kiralama bedellerinin üzerinde fiyat belirlendiği doğru mudur? Ecrimisil fiyatları nasıl belirlenmektedir?


3.Yüz yılı aşkın süredir bu arazileri kullanan vatandaşlarımıza arazilerin tapularını vermek, bila bedel devretmek için bir çalışmanız var mıdır?


4.Amavutköy, Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Başakşehir, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Çatalca, Esenyurt, Güngören, Küçükçekmece ve Silivri ilçelerinde yaşayan vatandaşların kullandıkları hazine arazileri için yüksek miktarda Ecrimisil ödeyen vatandaşlarımızın tarımsal desteklerden de faydalanamadıkları doğru mudur? Bunu giderecek bir çalışmanız var mıdır?






Geri Dön