23 / 04 / 2024

İstanbul'un o ilçesinde yaşayanlara piyango vurdu!

İstanbul'un o ilçesinde yaşayanlara piyango vurdu!

Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın, Tokatköy’deki Kentsel Dönüşüm Projesi’ne ilişkin bütün ayrıntıları yanlış bilinenleri ve gerçekleri tek tek basın mensuplarına anlattı.



Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın, Tokatköy’deki Kentsel Dönüşüm Projesi’ne ilişkin bütün ayrıntıları yanlış bilinenleri ve gerçekleri tek tek basın mensuplarına anlattı.

Beykoz Güncel'de yer alan habere göre; Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın, basın mensupları ile buluşarak kamuoyunu meşgul eden Tokatköy’deki kentsel dönüşüm projesine ilişkin bütün detayları aktardı. 

Murat Aydın, Tokatköy’de mülkiyeti kamuya ait olan, üzerinde yaklaşık 600 bağımsız birimin yer aldığı yaklaşık 83 bin metrekare büyüklüğündeki alanda 7-8 sene önce afet referanslı kentsel dönüşüm çalışmasının düşünüldüğüne vurgu yaparak projenin ortaya çıkışından günümüze kadar olan süreçle ilgili konuştu.

İstanbul un o ilçesinde yaşayanlara piyango vurdu!

“BİZE DÜŞEN 400 KONUTTAN VAZGEÇTİK”

İlk başlangıçta İBB’nin şirketlerinden KİPTAŞ ile yola çıkıldığına dikkat çeken Belediye Başkanı Murat Aydın, “Yerel seçimlerde halkımız Beykoz’da yetkiyi Cumhur İttifakına, İstanbul’da ise CHP ve diğer ittifak halinde olduğu partilere verdi. KİPTAŞ buraya biraz ilgisiz kaldı. Önceden rahmetli Yücel Abi’nin ve önceki belediye başkanlarımızın verdiği bir söz var. Biz de sürecin devam etmesinden yana, o bölgedeki insanların görüşünü alarak 20-30 kişiyle toplantı yaptık. İşin devam etmesinden yana olduklarını, ortalamanın duygusunu ve düşüncesini aktardıklarını bize ifade ettiler. Onun üzerine tamam dedik. Nasıl devam edeceğiz? KİPTAŞ ilgisiz kalınca, İBB’de de işin yürüme ihtimali olur olmaz. Ben Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımıza konuyu sundum. Birkaç kez görüştük. Nihayetinde Bakanımıza kabul ettirdik. Projede bin 200 bağımsız birim vardı. Onun çok yoğun olduğunu gördük. Bin 200’ün 400 tanesi ilçe belediyesine kalacak yerlerdi. Proje tam hoşumuza gitmedi. Ben Bakanımıza dedim ki ‘Biz bu 400 tane bize düşen konuttan vazgeçelim. Hem yoğunluk azalmış olur. Biz böyle bir fedakârlık yapıyoruz sizden de bakanlık olarak fedakârlık bekliyoruz’, sağ olsun bakanımız o fedakârlığı yapacağını söyledi. Yeni projenin çalışmalarına başladık.” açıklamasında bulundu.

“3’TE 2’DEN FAZLASI İMZA ATINCA SÜRECİ BAŞLATTIK”

Bölge halkına projeyle ilgili ayrıntıların anlatılması için Kentsel Dönüşüm Ofisi’nin açıldığını dile getiren Murat Aydın, "’Projemiz bu, öngörülerimiz bu, buyurun gelin bize irade beyanında bulunun. Evet, bu projeyi destekliyoruz, istiyoruz derseniz, çoğunluk böyle derse biz yola geçmişte verilen söz üzerine devam edeceğiz. Yok, bizim irademiz bu projenin devamından yana değildir derseniz takdir sizin’ dedik. Biraz zaman geçti nihayetinde 5-6 ay önce durum tekrar canlandı. 3’te 2’den fazlası geldi imzalarını attılar. Onun üzerine artık inşaat aşamasına geçilebilir dedik ve süreci başlattık.” şeklinde konuştu.

İstanbul un o ilçesinde yaşayanlara piyango vurdu!

83 BİN METREKARE ALAN BEYKOZ BELEDİYESİ'NİN

Belediye Başkanı Murat Aydın, Tokatköy’deki Kentsel Dönüşüm Projesi çerçevesinde, neler yapıldığına ve nelerin yapılabileceğina ilişkin de konuştu.

Beykoz Belediyesi’nin burada 83 bin metrekare yeri bulunduğunu ifade eden Aydın, “Biz bu yerleri orada oturan, yıllardır evi olan hemşehrilerimize satabiliriz. Aynen 2B’dekiler gibi. Tapularını ücret karşılığı verebiliriz. Tabii olabilecek minimum ücretle satabiliriz. Öyle bir yol vardı. Zaten çoğunluk bizden önceki zamanda ‘Binamı istiyorum’ tercihinde bulunduğu için Yücel Abi, 'Satış yapmayalım, dönüşüm yapalım, hem Beykoz’a da bir örnek olsun' diye vazgeçmiş. O yol bırakılmış.” şeklinde konuştu.

“50 MİLYONDAN VAZGEÇTİK”

Belediye Başkanı Murat Aydın, konuyla ilgili konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Satsak ne olur? Biz 500-600 liraya kanunun emrettiği en düşük fiyatla verecek olsak metrekaresini 50 milyonluk bir bedel söz konusu, tapusunu verecek olsak. Kim alacak 50 milyon TL’yi? Beykoz Belediyesi alacak. Bunu almayalım dedik. 50 milyonu alıp bütçemize koyup başka hizmetler, park, spor alanı yaparız, garibana yardımcı oluruz, bir sürü iş yapılır. Bundan vazgeçtik.”

İstanbul un o ilçesinde yaşayanlara piyango vurdu!

“ALLAH NASİP EDERSE BİR AN ÖNCE BAŞLAYACAĞIZ”

“Orada çok az sayıdaki insan milletin kafasını bulandırıyor. Niye bulandırıyor? Olaya siyasi olarak yaklaşıyor. ‘Olmasın, bunlar başaramasın’ diye düşünüyor. Başka türlü açıklanamaz.” ifadelerini kullanan Murat Aydın, şu açıklamalarda bulundu:

“Biz netice itibariyle, Allah nasip ederse bir an önce başlayacağız. Şimdi şöyle söyleniyor ‘Karda kışta bizi neden çıkarıyorsun’, oradan çıkarmadan inşaat yapma şansımız yok ki. Bir an önce inşaata başlarsak çabucak teslim etmiş olacağız. Diyelim ki arsa kendinin, aldın. İnşaatı yapacaksın. Bir yere gitmeyecek misin? Bir yerde durmayacak mısın? Kira yardımı mı alıyorsun o zaman kendi yaparken? Yok. Burada devlet kiranın bir kısmını da karşılıyor. Şimdi kira alanlar var. Biz karşılıyoruz şuan paraları vermeye başladık. Böylesine bir imkân sunuluyor. Bunu hepsi aynen biliyor. Bilmeyen hiçbir Allah’ın kulu yok. Arkadaşlarımız bunların hepsini tek tek anlatıyor. Ayrıntıları benden daha iyi biliyorlar. Ama birisi bir laf söyleyince, acaba o mu doğruydu? Bu mu doğruydu? Ortam sürekli kirletiliyor. Ortamı kirletenler kim? Bir işin yapılmasını istemeyenler. Eğer orada bir yeri varsa, proje içerisindeki bir insan ise onun niyeti başka, ayrıcalıklı muamele bekliyor herhalde.”

CHP BEYKOZ İLÇE BAŞKANI PROJEYİ DESTEKLİYOR

Siyasilerden AK Parti ve MHP teşkilatlarının projeye destek olduğuna vurgu yapan Murat Aydın, CHP Beykoz İlçe Başkanı Aydın Düzgün’nün de de desteklediğine, projeden vazgeçmemeleri şeklinde konuştuğuna dikkat çekti. Meclis üyelerinden bir bölümünün projenin aleyhinde tavır gösterdiğine de vurgu yapan Aydın, “İlçe Başkanı noktasında CHP destek veriyor. Ona müteşekkiriz. AK Parti İlçe Başkanımız ve MHP İlçe Başkanımız da destekliyor. Onlara da müteşekkiriz.” diye konuştu.

İstanbul un o ilçesinde yaşayanlara piyango vurdu!

“BAHARDA BAŞLAMAK İSTİYORUZ”

Arazinin tapusunda tüzel kişilik olarak Beykoz Belediyesinin isminin olduğunu dile getiren Murat Aydın, “Kişi, kendi arazisi üzerinde yasalara, planlara uygun kalmak kaydıyla her türlü inisiyatif kullanma hakkına sahiptir. Belediye isterse kimseye sormadan orada istediğini, planlara uygun şekilde yapabilir. Yasal olarak bu böyledir. Ama biz öyle yapmıyoruz. Orada neticede yıllardır oturan insanlar var, her ne kadar tapuları olmamış olsa da. Biz zaten tapuyu satacak olsak üzerinde oturanlara satacağız. Ücretsiz olmayacak onu söylüyorum. Biz 50 milyon almıyoruz. Artı inşaat maliyetini hesapladık. Onun yarısı en fazla 20 yılda alınacak. Bir de böyle bir avantaj sağlanıyor. Şimdi bunda bile soruyoruz. İstiyor musunuz? İstemiyor musunuz? Diye. Çoğunluk istiyor. Biz rağmen niye yapalım vatandaş istemiyorsa. Bizim için en kolayı ne? Buyurun arsanızı alın. Paranızı ödeyin. Biz en geç bu baharda başlamak istiyoruz inşaata. Baharda kazmayı vurabilirsek bir buçuk, iki yıl içerisinde biter. Önemli olan kazmayı vurmak.” açıklamasında bulundu.

“VATANDAŞA BİR PİYANGO VURDU”

“Tabiri caizse orada vatandaşa bir piyango vurdu.” diye konuşan Aydın, “Bu işin tamamlanmasını arzu ediyoruz. Şimdi projeye imza atmayan, ben bu işte olmuyorum diyene ne yapabiliriz? Üzerinde binaları varsa o binalarına enkaz bedeli ödüyorsunuz, kanunlar o kadar.” dedi.

“ÇOĞUNLUK BU PROJEDEN VAZGEÇMEYİN DİYOR”

Tokatköy Kentsel Dönüşüm Projesi'yle ilgili bilgi aktarmayı sürdüren Belediye Başkanı Murat Aydın, “Şu kentsel dönüşüm de olunca, insanımıza ne kazandıracağını, yaşam kalitesi olarak neleri katacağını proje bitince göreceğiz. 600 kişinin çoğunluğu bize, ‘Ne olur başkanım bu projeden vazgeçmeyin. Sesi çıkanları bırakın başkanım. Onlar azınlık, sesi çok çıkıyor. Bağırıyorlar, çağırıyorlar ama ne olur bu projeden vazgeçme. Biz ne yaptığımızı biliyoruz.’ diyorlar. Şimdi memnun olanlar ben memnunum diyerek sokakta bağırmıyor ki.” şeklinde konuştu.

600 kişiden yaklaşık 17 kişinin projeye karşı durduğunun altını çizen Aydın, “Arsa bazında hareket edilmez. Arsa kamunun. Enkaz bedeli dediğimiz de o. Sen kamunun yerine bina yapmışsın. Evet, bu Türkiye’de yeni bir şey değil. Hep olmuş olan bir şey. Bunlara karşı nasıl bir tavır takılır. Onunla ilgili yasalar var, o yasalar işletiliyor. Kabul etmeyen enkazın bedelini alıp kenara çekiliyor. Yasa öyle.” dedi ve “Şimdi 600 kişi toplandık. Milli piyango bileti aldık. Biletimize 300 milyon TL çıktı. Tokatköy aynen böyle bir şey.” ifadelerini kullandı.

Kentsel dönüşüm kredisinde önemli gelişme: Faiz desteği limitleri resmen artırıldı!

Beykoz Tokatköy'deki kentsel dönüşüm tartışmalarına referandum önerisi!


Geri Dön