26 / 04 / 2024

İstanbul'un saklı 5 adası!

İstanbul'un saklı 5 adası!

İstanbul'un bilinmeyen adaları olduğunu biliyor muydunuz? Üstelik adalardan biri ünlü bir isme ait. Bir diğeri ise sular altında kalmış. İşte İstanbul'un saklı 5 adası....



İstanbul'da bulunan adaları bilmeyen yoktur. Bahar ve yaz aylarının gelmesiyle Büyükada, Heybeliada, Burgazada, Kınalıada ve Sedefadası dolar taşar. Peki bu adalar dışında saklı adaların olduğunu biliyomuydunuz? Belki de adını ilk kez duyacağınız adalar da var. Hatta biri sular altında… 

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre, İstanbul saklı adaları…

1- KAŞIK ADASI

 

İstanbul un saklı 5 adası!


Özel mülkiyet alanı olan Kaşık Adası Marmara Denizi'nde bulunuyor. Eski adı Pita olan adanın iskanı Osmanlı döneminde açılmış. 1950 yılına kadar sürgün yeri olarak kullanılan adanın ilk mülkiyet hakkını Danon ailesi almış. Burgazada'nın hemen doğusunda bulunan ada Heybeliada'ya 700 metre uzaklıkta bulunuyor. Herhangi bir ulaşım aracının bulunmadığı adaya ziyaret yasak.

 

2- RAHMİ KOÇ ADASI

 

İstanbul un saklı 5 adası!


Ünlü iş adamı Rahmi Koç'un 1974'te Tuzla'da satın aldığı asıl adının İncir Adası olduğu adanın bir önceki sahibi Fransız bir kadındı. Özel misafirlerini bu adada ağırlayan Koç, adasına çok sık gitmiyor. 

 

3- TAVŞAN ADASI

 

İstanbul un saklı 5 adası!


Balıkçı Adası olarakta bilinen ada Marmara Denizi'nde bulunuyor. Büyükadanın 2 kilometre güneyinde bulunan adanın eni ve boyu 90 metre. Ağaçsız adanın çoraklığı nedeniyle yerleşim yeri yok. 

 

4- SİVRİ ADA

 

İstanbul un saklı 5 adası!


Marmara Denizi'nde bulunan ve İstanbul'a en yakın ada olan Sivri Ada Adalar'a en uzak ve en batıda olandır. Ada sivri denmesinin sebebi piramide benzemesi. Sivri Ada'nın zirvesinin denize yüksekliği 90 metre. Ada, Yassıadaya 1.7, İstanbul Sahiline 11 km uzaklıkta.

 

5- KAYIP ADA: VORDONOSİ

 

İstanbul un saklı 5 adası!


Vordonosi, İstanbul'un kayıp adası olarak biliniyor. Ada, Maltepe sahilinden 700 metre uzaklıkta bulunuyor. Tarihi 1200 yıl öncesine dayanan ada 1010'da meydana gelen depremde sular altında kalmış. 


Geri Dön