24 / 04 / 2024

İstanbul’un yeni sebze meyve halinin yeri değişti!

İstanbul’un yeni sebze meyve halinin yeri değişti!

Ataşehir’den Tuzla’ya taşınması planlanan ve 2018 yılının sonunda hizmete açılacağı duyurulan sebze meyve halinin yapılacağı yer değiştirildi.




Ataşehir’den Tuzla’ya taşınması planlanan ve 2018 yılının sonunda açılacağı açıklanan sebze meyve halinin yapılacağı yer, yaşanan mülkiyet sorunları sebebiyle değiştirildi. Sözcü gazetesinden Özlem Güvemli'nin haberine göre, yeni hal, 226 bin 800 metrekarelik meralık alana inşa edilecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 1970 yılından beri Anadolu Yakası'nda hizmet veren, Ataşehir Meyve Sebze Halini Tuzla'ya taşımaya karar verdi. Eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın “dünyaya örnek olacak proje” olarak tanıttığı kompleks, Tuzla Aydınlı'da 450 bin metrekarelik alana kurulacaktı.

İstanbul’un yeni sebze meyve halinin yeri değişti!

2018'in sonunda hizmete girmesi planlanan yeni halin plan ve ihale süreçleri tamamlandı.  Aydınlı Mahallesi'nde hal inşa edilmesi planlanan hazineye ait parseller, Milli Emlak Dairesi Başkanlığı tarafından İBB Başkanlığı'na devredildi. Fakat bugüne kadar projenin temeli dahi atılamadı. Çünkü bir kısmını Geri Dönüşümcüler Sanayi Sitesi'nin kullandığı parselle ilgili  yaşanan mülkiyet sorunu da süreci tıkadı. Mülkiyetin kime ait olduğuna ilişkin süren dava sebebiyle halin yerinin değiştirilmesine karar verildi.

AĞAÇLARLA KAPLI DURUMDA

Yapılan çalışmalar sonucunda halin Tuzla Tepeören'deki 1136 sayılı hazineye ait 226 bin 800 metrekarelik araziye yapılması uygun görüldü. Parselin projeye uygun olarak imar durumunun değiştirilmesi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne başvuruldu. Gereken imar düzenlemesi İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Eylül ayı oturumunda yapıldı. Mecliste oya sunulan komisyon raporuna göre hal için seçilen yeni parsel “sık ağaçlarla” kaplı ve planlarda  “mera” olarak işaretlendi.

Değişiklik ile ilgili görüşü istenen İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, mera vasfında kalan parselin tahsis amacının değiştirilmesi için kendilerine  başvuru yapılması gerektiğini belirtti.

ÖMERLİ BARAJI KORUMA SINIRLARINDA


İSKİ Genel Müdürlüğü de parselin Ömerli Barajı havzasının uzun mesafeli koruma alanında kaldığını ve alandan geçen dere aksının toplamda 15 metrelik bölümünün yol ve yeşil alan olarak ayrılması gerektiğini  belirtti. Bu alan yapılamayacak alt birimlerin ise plan notlarına eklenmesi istendi.

OY ÇOKLUĞU İLE KABUL EDİLDİ


Kurum görüşleri doğrultusunda gereken düzenlemeler de yapıldı. Planın onaylanmasının ardından gereken izin başvurularının yapılarak meralık alanın tahsis amacının değiştirileceği belirtildi. Meralık alanın imar durumu, hal yapılacak şekilde değiştirilerek İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde oy çokluğu ile kabul edildi.


Geri Dön