25 / 04 / 2024

İstanbul'un yıllık 100 bin yeni konuta ihtiyacı var!

İstanbul'un yıllık 100 bin yeni konuta ihtiyacı var!

İstanbul'un yıllık 100 bin yeni konuta ihtiyacı var. Ancak her yıl 120 bin yeni konut üretiliyor. Böylece her yıl 20 bin civarında fazla konut üretimi yapılıyor...



İstanbul'un yıllık 100 bin yeni konuta ihtiyacı var. Ancak her yıl 120 bin yeni konut üretiliyor. Böylece her yıl 20 bin civarında fazla konut üretimi yapılıyor. Bu durum aslında İstanbul gayrimenkul pazarında ciddi bir arz-talep dengesizliğini de beraberinde getiriyor. 


Bugün İstanbul'da bitmiş veya yapımı devam eden yaklaşık 200'e yakın proje olduğu düşünülürse konutta ciddi bir arz fazlası mevcut. 


Bu durum özellikle yatırımcılar ve firmalar açısından da dikkat edilmesi gereken bir sorun oluşturuyor. Sektördeki büyük markalı konut üreticilerinin bile elinde satılmayı bekleyen önemli sayıda konut stoku bulunuyor. 

Hatta sektörün ünlü isimleri arasında arz talep dengesizliğini fark edip şirket kuranlar bile var. Sinpaş GYO'dan geçen yıl sonunda ayrılan Ömer Faruk Çelik, markalı konut üreticilerinin satamadıkları konutları satmak için Emlak Yatırım ve Gayrimenkul Geliştirme (EYG) adlı bir şirket kurdu. Çelik, "Konut üreticileri lansman döneminde satışı çok iyi biliyor, ancak proje bittiğinde konutların yüzde 10'u elde kalıyor. Piyasada arztalep dengesi bozulmaya başlayınca, stok fazlası konudan satmak için şirket kurdum" diyor. 

Bu nedenle son dönemde hayata geçirilen konut projelerinde satış garantisinin daha yüksek olduğu şehir merkezlerine doğru kayış dikkat çekiyor. Özellikle şehir içinde merkezi lokasyonlara ve ulaşım akslarına yakın projeler tüketiciler tarafından daha büyük ilgi görüyor. 


Merkezi destinasyonlardaki konut projelerinde arz fazlası da daha az yaşanıyor. Biz de bu ay İstanbul'un merkezi lokasyonlarında geliştirilen yeni konut projelerini mercek altına aldık. Bu sayımızda ayrıca yeni teknolojilerle geliştirilen akıllı evlerin, Anadolu'da büyüyüp İstanbul'a yönelen gayrimenkul yatırımcılarının hikayelerini bulacaksınız. 



Capital Mortgage


Geri Dön