25 / 04 / 2024

İşte, EYT düzenlemesinde başvuru kriterleri! Kimler emekli olabilecek? Çalışanların ve işverenlerin hakları neler?

İşte, EYT düzenlemesinde başvuru kriterleri! Kimler emekli olabilecek? Çalışanların ve işverenlerin hakları neler?

EYT düzenlemesi ile milyonlarca kişiye yaş şartına takılmaksızın emekli olabilme hakkı doğdu. Peki, EYT düzenlemesi kapsamında emeklilik hakkından yararlanmak için neler yapılmalı? Çalışanın ve işverenin hakları neler? İşte bütün bu soruların yanıtları haberimizde…



Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi ile belirli şartları yerine getiren çalışanların yaş şartına takılmaksızın emekli olabilmesine imkan tanındı. Buna göre sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihinden önce olan erkekler 25 yıl, kadınlar 20 yıl çalışması ve işe başlama tarihine göre 5 bin ile 5 bin 975 prim günü arasında değişen günlük prim ödemelerini tamamlamalarının ardından emekli olabilecek.

 İşte, EYT düzenlemesinde başvuru kriterleri! Kimler emekli olabilecek? Çalışanların ve işverenlerin hakları neler?

Peki, EYT düzenlemesi kapsamında sözkonusu emeklilik hakkından yararlanmak için neler yapmak gerekiyor? Kimler EYT için başvurabilir? EYT nedeniyle işten ayrılması durumunda çalışanların hakları neler? Ekonomim Gazetesi yazarı avukat Özge Konukçu köşe yazısında işte bu sorulara yanıt aradı.

Başvuru şartları neler?

EYT düzenlemesi kapsamında emekliliğe hak kazanan çalışanların, bu düzenlemeden yararlanabilmesi için çalıştığı iş yerinden emeklilik nedeni ile istifa etmesi gerekiyor. Çalışan, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan kıdem tazminatına esas yazı ve tercihen aylık bağlanmasına ilişkin yaptığı başvuru yazısı ile birlikte işverene istifa dilekçesi sunacak. Konukçu, çalışanın bu durumda ayrıca bir ihbar tazminatı ödemesi veya ihbar süresine uyması gibi bir zorunluluğun bulunmadığını belirtti.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön