25 / 04 / 2024

İstikrarsızlıkta Bitcoin'le yarışıyor

İstikrarsızlıkta Bitcoin'le yarışıyor

İngiltere’de enflasyon ve enerji krizi nedeniyle sıkıntılar baş gösterirken son bir ayda sterlin ve Bitcoin'de yaşanan dalgalanmalar neredeyse benzer bir seyir izledi. Dünyanın halen yürürlükte olan en eski parası olan sterlin de, son bir aydır yaşanan ekonomik ve siyasi çalkantılardan ötürü neredey



İngiltere’nin istifa eden son başbakanı Liz Truss hükümetinin eylül ayının sonunda açıkladığı bütçe kesinti paketi piyasalarda sallantıya yol açmış, sterlin değer kaybederken İngiltere devlet tahvillerinin faizleri de yükselişe geçmişti.

Her ne kadar bütçede yaratacağı 45 milyar sterlinlik dev açığın nasıl karşılanacağı açıklanmayan paket alınan bir kararla geri çekilmiş olsa da piyasalar sakinleşmiş değil.

Son olarak da Truss’ın ardından gelecek olan yeni liderin piyasalara yeniden güven vermesi bekleniyor.
Bloomberg’in haberine göre son bir ayda sterlin ve bitcoinde görülen dalgalanmalarla neredeyse aynı bir seyir çizdi.

Her ne kadar bütçe kesinti paketi geri alınmış olsa ve Truss istifa etse de piyasalarda belirsizlik sürmeye devam ediyor.
Öte yandan kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, İngiltere'nin kredi notunu da "Aa3" olarak teyit ederken, not görünümünü "durağan"dan "negatif" yöne çevirdi.

Cuma akşamı piyasalar kapanış yaptıktan sonra gelen bu açıklamaya gerekçe olarak ise siyasi belirsizlik gösterildi.

CNBC televizyonuna konuşan İngiltere merkezli yatırım şirketlerinden Embark Group’n baş yatırım uzmanı Peter Toogood, sterlinin zayıf seyretmesini beklediğini belirterek "Bütçe açığımız ve cari açığımız var, ve halen başkalarının insafına kalmış durumdayız. Bu açıdan iyi bir senaryo şu anda ortada yok, ancak piyasaların meseleye biraz daha düz bir şekilde baktığını gözlemliyoruz” dedi.
 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön