19 / 04 / 2024

İstimlak kararına itiraz dilekçesi!

İstimlak kararına itiraz dilekçesi!

İstimlak; kamu yararı için tüzel kişi ya da hükümet tarafından özel mülkiyet olan mallara el koyması işlemi olarak tanımlanıyor. İstimlak işlemine taşınmaz sahibi itiraz edebiliyor. İşte, istimlak kararına itiraz dilekçesi!



İstimlak kararına itiraz dilekçesi!

Özel şahıslara ait gayrimenkullerin yani Arsa, Tarla, Arazi ve konutların,  kamu yararına uygun bir şekilde devlet veya kamu tüzel kişilerince, istimlak yasaları dahilinde, nakit ödenecek ücret bedeli karşılığında bu gayrimenkullerin özel şahıslardan satın alınarak kamu yararı için kullanılması ya da yıkılması işlemine istimlak deniyor. 


Herhangi bir projeyle ilgili bu istimlak kararını üniversiteler, belediyeler gibi idare kurumları alabiliyor. Gayrimenkulleri istimlak kapsamına giren kimseler, alınan bu karara itiraz etme hakkına sahip olabiliyor. Bu noktada kişinin neye itiraz ettiğini ve ona göre itirazda bulunması gerekiyor.


Eğer alınan bu istimlak kararına itiraz edecekseniz bunu karar açıklanmasını takip eden 30 gün içerisinde bildirmeniz gerekiyor.  Yeni kanun esasları kabul edildiği için uzlaşma komisyonları kuruluyor. Kurulmuş olan bu gayrimenkul sahibi olan kişiyle görüşme yaparak takas ya da gayrimenkulun fiyatı konusunda bir anlaşmaya varmakla yükümlü sayılıyor. 


İstimlak kararına itiraz dilekçesi örneği!


İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞINA

 

 

DAVACI   :

 

DAVALI : …………………. Başkanlığı

 

DAVANIN KONUSU : …………………. Mevkii pafta ada,             sayılı parselde yer alan ve üzerinde tapuda kayıtlı evimin bulunduğu taşınmazımın davalı idare kamulaştırılmasına ilişkin Belediye Encümeninin      ve sayılı Kararın iptali ve yürütmenin durdurulması istenilmektedir.

 

TEBLİĞ TARİHİ    : …………………. tarihli işlemin tarafıma Tebliği üzerine otuz günlük süresi içinde davamı açmış bulunmaktayım.

 

MADDİ OLAYLAR  : 1- mevkii pafta, ada, sayılı parselde yer alan taşınmazın satışa çıkarılması üzerine, tapudaki malikinden tarihinde satın aldım ve tapuda gerekli devir işlemlerini yaptırdım. (EK-1: tapu)


2-Tapuda aldığım sırada taşınmaz üzerinden herhangi bir kamulaştırma şerhi bulunmamaktaydı. (EK:2 tapu kayıt örneği)


3-Ancak, aynı taşınmazı satın almak isteyen            bu amacına ulaşamamış, daha sonra yapılan yerel   seçimlerde belediye meclis üyesi olması üzerine söz konusu kararı aldırmıştır.

 

HUKUKİ OLAYLAR     : 1-Öncelikle, kamulaştırmayı gerektirecek hukuki bir             kamu yararı bulunmamaktadır. Bu nedenle dava konusu  işlem maksat yönünden hukuka aykırıdır.

  2-İşlem tamamıyla…………………‘in kişisel hırsından kaynaklanmıştır. Nitekim, kendisi belediye meclis üyesi olmasına karşın, belediye encümeninde ve kıymet takdir komisyonunda üye olarak görev almıştır.

 3-Oysa ki, 2942 sayılı Kamulaştırma Yasasının 10. maddesine aykırı olarak oluşturulan bu komisyonca hesaplanan kıymete göre kamulaştırma yapılmasında usul ve hukuka uyarlık bulunmamaktadır. İşlem şekil yönünden de sakattır. Zaten taşınmaz için takdir edilen kıymetin düşüklüğü de bunu göstermektedir.

 

SONUÇ VE İSTEM    : Açıklanan nedenlerle  ....  mevki,  .... pafta,  ....  Ada, sayılı parselde yer alan ve üzerinde     tapuda kayıtlı evimin bulunduğu taşınmazın davalı idarece kamulaştırılmasına ilişkin gün ve sayılı kararın iptaline ve Y.D.na karar verilmesine, yargılama giderlerinin davalı üzerine bırakılmasını, Saygılarımla      arz ve talep ederim.

 

SUBUT DELİLLER     : Tapu kaydı, tapu sicil örneği, kamulaştırma kararı ile          İlgili işlem dosyası, keşif ve bilirkişi incelemesi.

 

HUKUKİ DELİLLER   : 2942 sayılı Yasa, 2577 sayılı Yasa


EKLER   :                 TARİH ve İMZA



İstimlak tebliği nedir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön