29 / 03 / 2024

İstinye Parkı depreme karşı en güvenli AVM oldu!

İstinye Parkı depreme karşı en güvenli AVM oldu!

Aydın Üniversitesi Afet Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi (AFAM) Müdürü Yrd. Doç Dr. Kubilay Kaptan’ın öncülüğünde yürütülen bir araştırma ile İstanbul’un 24 ilçesinde bulunan 51 AVM’nin güvenlik karnesi çıkarıldı



İstanbul’da bulunan alışveriş merkezleri, afet, güvenlik ve kazalara karşı aldıkları önlemler açısından pek iç açıcı durumda olmadığı bildirildi. Aydın Üniversitesi Afet Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi (AFAM) Müdürü Yrd. Doç Dr. Kubilay Kaptan’ın başlattığı ve yürüttüğü araştırma ile İstanbul’un 24 ilçesinde bulunan 51 AVM’nin güvenlik karnesi çıkarıldı. 


AVM’lere “Deprem, İşaret Levhaları, Acil Çıkış Yolları ve Kapıları, Kapılar ve Girişler, Sabit Merpen, Basamaklar, Sahanlıklar ve Yangın Önlemleri” gibi konular karşısında aldıkları önlemlere göre puan verildi. Araştırmaya göre İstinye Park, standartlar açısından en güvenli AVM olarak saptandı. Ancak AVM’lerin çoğunluğu ise standartları sağlayamayarak sınıfta kaldı.


Yangın dolabı, yangın söndürücü gibi ilk yardım malzemelerinin nerede olduğunun belirgin bir şekilde işaretlenmesini içeren yangın kategorisinde İstinye Park birinci olurken, A Plus AVM ikinci sırada yer aldı. Dolap, kitaplık ve raflarda bulunan nesnelerin sarsıntılarda düşüp insanları yaralamayı önlemeye yönelik tedbirler konusunda da İstinyePark birinci olurken ikinci sırada Bahçelievler’de bulunan Metroport yer aldı.


Bir başka katagori olan işaret levhaları konusunda da birinci değişmedi ve İstinyePark oldu. Torium AVM ise ikinci sırada yer aldı. Acil Çıkış ve Kapılar grubunda da ilk sırayı İstinyepark aldı. İkitelli’deki İstanbul Forum ve Ataköy A Plus AVM bu katagoride ikinci en iyiler oldu.


Aydın Üniversitesi Afet Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin (AFAM) araştırmasında ortaya çıkan bazı çarpıcı sonuçlar şöyle sıralanıyor:


- Serbest halde bulunan dolap, kitaplık ve rafların herhangi bir yapısal destekle tehlikesiz hale getirildiği AVM sayısı 3, getirilmediği AVM sayısı 48.


- Dolap, kitaplık ve raflarda bulunan nesnelerin sarsıntılarda düşmemesine yönelik tedbirlerin alındığı AVM sayısı 3, tedbir alınmayan AVM sayısı yine 48.


- Akvaryum ve diğer potansiyel tehlike arz eden objelerin oturulan yerlerden uzak olduğu AVM sayısı 14, 37’sinde ise tedbir yok. 


- Bilgisayarlar, monitörler, yazıcılar ve diğer kıymetli ofis malzemelerinin sarsıntıda düşmeyecek şekilde sabitlendiği AVM sayısı ise sadece 3. 48 AVM’de ise söz konusu eşyalar sabitlenmemiş. 


- 11 AVM’de acil çıkış kapısı olarak raylı veya döner kapılar kullanılırken, 40’ında kullanılmamış. 


- Yukarı doğru açılan kapılarda düşmeyi önleyecek güvenlik sistemi sadece 1 AVM’de bulunuyor, 50’sinde böyle bir sistem yok. 


- AVM’ler yangın konusunda da kritik durumda. 11 AVM’de yangın söndürme ekipmanlarının önünde engel var, 40 AVM’de ise bu engellerden bulunmuyor. 


- Yine yangın ile talimatların olduğu AVM sayısı sadece 14. 37 AVM’de ise yangın talimatı yok. 


- 40 AVM’de yangın eğitimi almış yeterli sayıda sorumlu personel bulunmuyor.


Gazete Vatan


Geri Dön