25 / 04 / 2024

İştira hakkının tanımı!

İştira hakkının tanımı!

İştira hakkının tanımı nedir? iştira hakkı ne ifade ediyor? İştira hakkının tanımı ve işleyişi hakkında merak ettiğiniz diğer bilgiler haberimizin devamında detaylı olarak yer alıyor..



İştira hakkının tanımı!


Bir gayrimenkulü belli bir bedel karşılığında, belli bir süre zarfı içinde sahibinden satın alabilmek hakkına iştira hakkı deniyor. İştira hakkının noterde düzenlenmesi gerekiyor. Daha sonra noter tarafından iştira hakkı tapu kütüğüne şerh ediliyor.


Oluşan bu niteliği ile satış vaadine benzediği için satış vaadi ile iştira hakkı çokça karıştırılabiliyor. Aralarındaki fark ise ikisi için de gerekli olan azami süre ile açıklanabiliyor. Satış vaadinin azami süresinin beş yıl olmasına rağmen iştira hakkının şerh tarihinden itibaren on sene süreyle hüküm ve sonuç doğurabiliyor. Bu süre sonunda malikin talebi ile terkin işlemi de gerçekleştirilebiliyor.


İştira hakkı işleminin mali yönü nedir?


İştira hakkına tabi taşınmazın kayıtlı değeri üzerinden binde 5.94 oranında harç tahsil ediliyor. Ayrıca Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre de belirli bir ücret alınıyor.Bu hakların terkini için maktu terkin harcı tahsil ediliyor.


Şufa hakkı ne demektir?

Paylı mülkiyet nedir?

Şufa hakkından feragat!



Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com




Geri Dön