19 / 04 / 2024

Şufa hakkının tanımı!

Şufa hakkının tanımı!

Şufa hakkı nedir? Şufa hakkı nasıl doğar? Şufa hakkının yasal süresi nedir? Şufa hakkının tanımı ve bu soruların cevapları için haberimizi inceleyebilir ve detaylı bilgi edinebilirsiniz..



Şufa hakkının tanımı


Ön alım hakkı olarak ta bilinen şufa hakkının tanımını yapacak olursak; kısaca herhangi bir hissedarın, hissedar olmayanlara karşı, öncelikli satın alma hakkını belirtmektedir. Şufa hakkı sayesinde, paylı mülkiyetin de konusunu oluşturan taşınmazlardaki payların satışı halinde üçüncü ve yabancı bir kişiden önce paydaşlara öncelik tanınıyor.


Şufa hakkı nasıl doğar?


Yasa gereği olarak birleştirilen taşınmazların sahipleri arasında bu yerlerin her oranlı bölümünde karşılıklı ve yüzölçüleri oranında oluşan iştirak Medeni Kanunun ortak mülkiyet hükümlerine tabi oluyor. Böylece paydaşlık oluştuktan ve o iki taşınmaz ortak bir duruma geldikten sonra paydaşlardan biri kendi payını üçüncü yeni bir kişiye sattığında Medeni Kanun’nun 659. Maddesi uyarınca diğer paydaş ve paydaşların şufa yani yasal önalım hakları doğuyor.


Şufa hakkı pay satışı ile birlikte doğar. Bu nedenle bir paydaşın önalım hakkının doğduğu tarih payın satışının yapıldığı tarihe göre belirlenmelidir. Yapılan her yeni satışta önalım hakkı yeniden doğacağından, bu durumda önalım hakkının kullanılması, iyi niyet kurallarına aykırı değildir.


Medeni Kanunun 658 ve 659. Maddelerinde yazılı bağıtsal ve yasal önalım hakkı, satışın öğrenildiği tarihten başlayarak bir ay içinde kullanılabiliyor. Şufa hakkının satıştan önce kullanılmasına gerek ve olanak yoktur.


Şufa hakkı ne demektir?

Şufa hakkından feragat!


Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön