27 / 04 / 2024

İştirak halinde mülkiyet satış!

İştirak halinde mülkiyet satış!

İştirak halinde mülkiyet satış ta malın tamamının, tüm ortaklar tarafından satışının vaadi mümkündür. Taşınmazın, ileride ortaklardan birine düşecek payının satışının vaat edilmesi ve bu satış vaadinin tapu siciline şerh edilmesi mümkündür...




İştirak halinde mülkiyet satış!

İştirak halinde mülkiyet, birden fazla şahsın, aralarında kanundan veya sözleşmeden doğan ortaklık nedeniyle ve pay oranları açıkça gösterilmeksizin, bir taşınmaz mala birlikte malik olmalarına deniyor.


İştirak halinde mülkiyet ya kanundan (mirasçılık) ya da sözleşmeden doğuyor. Bu tür mülkiyette her paydaşın 

hakkı, iştirake konu taşınmaz malın tümünü kapsıyor. Ortaklardan hiçbiri diğerinin rızası olmadan, malın tümü veya bir payı üzerinde tasarrufta bulunamıyor, oybirliği şartı bulunuyor.


İştirak halinde mülkiyet satış ta malın tamamının, tüm ortaklar tarafından satışının vaadi mümkün oluyor. Taşınmazın, ileride ortaklardan birine düşecek payının satışının vaat edilmesi ve bu satış vaadinin tapu siciline şerh edilmesi mümkündür. İştirak konusu taşınmazda, ortaklardan birinin borcundan dolayı o ortağın payı haczedilebilir ve üzerine ihtiyati tedbir konulabilir. 


İştirak halinde mülkiyet, miras şirketinde mirasçıların yaptığı sözleşme veya mahkeme kararıyla; mal ortaklığında eşlerden birinin ölümü, iflası, alacaklısının talebi veya mahkeme kararıyla; uzatılmış mal ortaklığında sağ kalan eşin veya çocukların ortaklıktan çıkması, sağ kalan eşinölümü veya evlenmesi, ortaklardan birinin iflası, ortakların ya da bir ortağın alacaklısının talebi üzerine mahkeme kararıyla; aile şirketinde ortakların rızası, sürenin bitmesi, ortaklardan birinin iflası, haklı sebeplere dayanarak ortaklardan birinin talebiyle; adi şirkette, şirketin 

kurulmasında güdülen amacın elde edilmesi veya imkansız hale gelmesi halinde, ortaklardan birinin ölümü, hissesinin haczi veya iflasıyla, sözleşme ile belirlenmiş sürenin bitmesi, ortakların oybirliği veya haklı sebeplerden dolayı mahkeme kararıyla sona erer. 


İştirak halinde mülkiyet, iştirak halini doğuran sebeplerin ortadan kalkmasından başka ortak malın devredilmesi, kamulaştırılması, cebri icra yoluyla satışı, mahkeme kararı ve ortakların anlaşarak müşterek mülkiyete geçme yönünde tapu sicil müdürlüğüne talepte bulunmalarıyla da son bulur.



İştirakin feshi nedir?
İştirak halinde mülkiyet ne demektir?
Mirasın devri!
Satışı yapılamayacak taşınmazlar!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön