16 / 04 / 2024

İvazsız intikal nedir? İvazsız intikal ne anlama geliyor?

İvazsız intikal nedir? İvazsız intikal ne anlama geliyor?

Tapu işlemlerinde sık sık karşılaşılan işlemlerden biri olan ivazsız intikalin ne olduğu merak ediliyor. İvazsız intikal nedir? İvazsız intikal ne anlama geliyor? gibi soruların yanıtları yoğun bir şekilde araştırılıyor. İşte tüm detaylar...



İvazsız intikal işlemleri tapuda çok sık yapılan işlemlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Hukuki terim olarak kullanılan ivazsız intikal tapu işlemlerinde sıklıkla kullanılan bir kelimedir. 

İvazsız intikal işlemi, hiçbir karşılık beklenmeden ve alınmadan yani bedelsiz olarak yapılan devir işlemlerini ifade ediyor. İvazsız intikal kelime karşılığı olarak bedelsiz devir anlamına geliyor. 

İvazsız intikal nedir? İvazsız intikal ne anlama geliyor?

Tapu işlemlerinde para karşılığı alınmadan yapılan devir işlemlerine tapuda ivazsız intikal adı veriliyor. Tapuda ivazsız intikal bağış yolu ile yapılabildiği gibi miras yolu ile de gerçekleştirilebiliyor. 

Eşine ya da çocuğuna ev alan bir aile reisi ödemeyi kendisi yaparsa bu burada ivazasız yani karşılıksız edinme ortaya çıkmakta olup karşılıksız intikal işlemi gerçekleştiği için veraset ve intikal vergisi ödenmesi gerekiyor. 
 


Geri Dön