26 / 04 / 2024

İzinsiz yapılan masraflar kiracıya ödenmeyecek!

İzinsiz yapılan masraflar kiracıya ödenmeyecek!

Yargıtay, mülk sahibinden yazılı izni alınmadan yapılan masrafların kiracıya ödenemeyeceğine karar verdi. Avukat Satılmış Şahin, Yargıtay'ın bu emsal kararınını değerlendirdi.



Yargıtay, mülk sahibinden yazılı izni alınmadan yapılan masrafların kiracıya ödenemeyeceğine hükmetti. Emsal kararla birlikte kiracı kafasına göre kiralık eve ya da iş yerine yaptığı masrafları mülk sahibinden tahsil edemeyecek. 

Takvim Gazetesi'nde yer alan habere göre, Yargıtay'ın bu emsal kararını detaylarıyla birlikte Avukat Satılmış Şahin değerlendirdi.

İzinsiz yapılan masraflar kiracıya ödenmeyecek!

Şahin, konu ile ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu: ''Kira akti öyle bir akittir ki, bir kimse tasarrufunda olan bir malı veya bir şeyi bi bedel karşılığında geçici bir müddet bir başkasına terk etmesidir. Bu taşınmaz olabilir, taşınır olabilir, belli şeyleri kiraya verilmesi Türk Boçlar Kanunu 321'inci madde de açık olarak düzenlenmiştir. 321'inci madde derki, kiracı kiralanan mal da elzem olan değişiklikleri yapabilir. Ancak bunun için mal sahibinin yazılı izni gerekir. Mal sahibinden yazılı izin almadan yapılan iyileştirmelerden dolayı herhangi ödeme talep edemez. Eğer yazılı izin alınmışsa bu takdirde faydalı ve önemli masrafları yapabilir.''

''Kira sözleşmesi anasaya gibidir''

Şahin, şöyle devam etti: ''Kira sözleşmesi taraflar arasındaki anasaya gibidir. Kiracı da ev sahibi de anlaşmaya uymak zorunda. Kira sözleşmeleri bedel öngörüyorsa, bedel alınabilir. Eğer kira aktinde taraflar hiç birşey söylememiş ve kiralanan şeyde elzem masraflar varsa kiracı bunun bedelini isteyebilir. Ayrıca kiralanan şeye değer katan şey kiraya verenin zimmetine artı değer katmışsa bununda tazminatla istenmesi mümkündür. Kiracı, mal sahibinin izni olmadan değişiklik yapamaz. Zira kiracının aldığı malı aldığı şekliyle korumak ve mecburiyeti vardır. Buna aykırı davranması halinde eski hale getirme mecburiyeti vardır.''

 


Geri Dön