28 / 03 / 2024

İzmir Adnan Kahveci Köprülü Kavşağı'nda sona gelindi!

İzmir Adnan Kahveci Köprülü Kavşağı'nda sona gelindi!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bornova’daki Homeros Vadisi ile ilgili önemli bir çalışma yürütüyor. Bayraklı ve Bornova ilçelerinin Altınyol’a direkt bağlantısı sağlanacak. Proje 22.5 milyon liraya mal olacak.



İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bornova’daki Homeros Vadisi’ni Meles’i de içinde barındıran Bayraklı kıyılarıyla buluşturacak ulaşım aksının son halkasını tamamlıyor. Yapım çalışmalarına başlanan Adnan Kahveci Köprülü Kavşağı sayesinde, Bayraklı ve Bornova ilçelerinin Altınyol’a direkt bağlantısı sağlanacak. Proje 22.5 milyon liraya mal olacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İlyada ve Odysseia destanlarının yazarı ünlü Homeros’un adını taşıyan Bornova’daki vadiyi, Meles deltasına geçişi sağlayan Bayraklı Altınyol kıyılarıyla buluşturan aksın son aşamasına geldi. Yapım çalışmalarına başlanan Adnan Kahveci Köprülü Kavşağı’nın, söz konusu bölgedeki trafiği önemli ölçüde rahatlatacağı bildirildi. Homeros Vadisi, Bornova Yüzbaşı İbrahim Hakkı Caddesi ve Smyrna Meydanı’nı geçerek gelinen köprülü kavşak; Bayraklı Altınyol kıyılarına inilecek aksın son halkası olacak. Toplam 22.5 milyon TL maliyetle yaşama geçirilecek olan Adnan Kahveci Köprülü Kavşağı, yaklaşık 1 yılda tamamlanacak.


Adnan Kahveci Köprülü Kavşağı

Hayata geçirdiği karayolu köprülü kavşakları ve karayolu alt geçitleri ile kentin pek çok kilit noktasında kesintisiz ulaşım sağlayan  İzmir  Büyükşehir Belediyesi, Altınyol’dan Bayraklı ve Bornova ilçelerine ulaşımı kolaylaştıracak “Adnan Kahveci Köprülü Kavşağı”nı da kente kazandırıyor.

Projeye göre, şu anda Smyrna Meydanı’ndan Anadolu Caddesi’ne kadar bağlantıyı sağlayan mevcut Bayraklı Adnan Kahveci Kavşağı’nın tren yolu geçişinden sonraki bölümü yenilenerek köprülerle Altınyol’a kadar uzatılacak. Böylece Altınyol bağlantısıyla Konak ve Karşıyaka yönünden gelen araçlar, Nur Sultan Azerbayev Bulvarı, Smyrna Meydanı, Manas Bulvarı ve Yüzbaşı İbrahim Hakkı Caddesi’nin tümünü aşıp Bornova ve Homeros Vadisi’ne kadar ulaşabilecek.

Yeni köprülü kavşak sayesinde, Bornova ve Bayraklı yönünden (Smyrna Meydanı üzerinden) Konak ve Karşıyaka’ya de Altınyol aracılığıyla kesintisiz bağlantı sağlanmış olacak. İhale kapsamında 1.5 kilometreye yakın yol ve tretuvar düzenlemesi ile 7 bin 900 metrekarelik köprülü kavşak yapılacak.


Denize kesintisiz ulaşım

Tarihte, Meles'in oğlu "Melesigenes" olarak da bilinen Homeros’un yaşadığı varsayılan Bornova’daki bölge, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “Homeros Vadisi” projesi ile 2008 yılından itibaren İzmirlilerin hizmetine sunuldu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun “İzmir kent tarihinin simge projesi” olarak adlandırdığı 7 kilometrelik Homeros Vadisi boyunca göletler, piknik alanları, yeni yollar ve otopark alanları oluşturuldu. Dikilen binlerce ağaç ve bitki ile yeşil alanları artırılan Homeros Vadisi, 2010 yılında daha da genişletildi.

Vadide oluşturulan rekreasyon alanına ulaşımı kolaylaştırmak amacıyla da Bornova merkeze 9 kilometre mesafede bulunan Kayadibi köyüne kadar olan mevcut asfalt yol genişletildi. Yine rekrasyon alanından Homeros'un yaşadığı rivayet edilen mağaranın bulunduğu bölgeyle bağlantılı yeni bir yol açıldı. 

Daha sonra Bornova  Ankara  Caddesi’nden Smyrna Meydanı’na ve Atatürk Mahallesi Yavuz Caddesi’ne kadar uzanan yeni ve önemli bir arter oluşturup 2009 yılında hizmete alarak kesintisiz ulaşım sağlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Yüzbaşı İbrahim Hakkı Caddesi’nin ikinci kısmı ile otoban bağlantısını da gerçekleştirdi. İlk kez 35 yıl önce İmar ve İskan Bakanlığı’nca onaylı Bornova İmar Planı’nda yer alan Yüzbaşı İbrahim Hakkı Caddesi’nin ikinci bölümünün de tamamlanmasıyla, Bornova yeni bir ulaşım aksına daha kavuşmuş oldu.


2 etap şeklinde hizmete açtığı Bornova Yüzbaşı İbrahim Hakkı Caddesi’nin İstanbul Caddesi (Manisa yolu) bağlantısı için de harekete geçen Büyükşehir Belediyesi, Bayraklı Smyrna Meydanı’ndan başlayıp Bornova Çevreyolu Kavşağı’na kadar kesintisiz bir bulvar olarak kent içi ulaşımda önemli bir fonksiyona sahip olan yolun üçüncü kısmı için de düğmeye bastı ve çalışmalarını hızla sürdürüyor. Bu kapsamda 528 Sokak ile 467 Sokak kesişiminden başlayarak Malazgirt İlköğretim önüne kadar açılacak yeni imar yolu İstanbul Caddesi’ne de bağlanacak.

Aksın tamamlanmasıyla, Homeros Vadisi’nden yola çıkacak sürücüler, Yüzbaşı İbrahim Hakkı Caddesi’ni takip ederek Smyrna Meydanı’na, oradan da yapımına yeni başlanan Adnan Kahveci Köprülü Kavşağı ile Bayraklı Altınyol kıyılarına inecek; Meles’e ulaşacak.


Yeni, Ekonomi



Geri Dön