19 / 04 / 2024

İzmir Bayraklı'ya 2016'da 62 katlı kule yapılacak!

İzmir Bayraklı'ya 2016'da 62 katlı kule yapılacak!

1 milyar liraya mal olacak Point Bornova'nın öyküsünü anlatan Kavuklar Gayrimenkul Grup Başkanı Metehan Kavuk, "Seneye Bayraklı'da 62 katlı 236 metrelik bir kule yapmayı planlıyoruz" dedi.



İzmir'de hayata geçirilen en büyük bütçeli ve en büyük metrekareli proje olma ünvanım taşıyan Point Bornova, her yıl 15 milyonluk hedefiyle Ege nüfusundan fazla ziyaretçiyi ağırlayacak. Kavuklar Gayrimenkul Grup Başkanı Metehan Kavuk, projede kadınların düşüncelerine önem verdiklerini belirterek, "Öncelikle anneme ve eşime nasıl bir ev hayal ettiklerini danışırım. Annem genelde mutfağı tarif ederken eşim de salonu ve odaları anlatır" dedi. Bugüne kadar İzmir'e 1 milyar dolara yakın (yaklaşık 2.6 milyar lira) yatırım yaptıklarını aktaran Kavuk, önümüzdeki yıl da Bayraklı'da 325 milyon liralık 62 katlı kule yapmayı planladıklarını aktardı, işte 29 yaşındaki bir patronun, arkadaşımız Murat Ervin ile birlikte 1 milyarlık selfiesi ve toplam 2.6 milyarlık yatırımının hikayesi. 



M.E: Öncelikle bugüne kadar kaç projeyi tamamladınız ve kaç kişiye iş imkanı sağladınız? 

Metehan Kavuk: Toplam 6 büyük projeyi hayata geçirdik. Başladığımız ve bitirdiğimiz projelerle sadece bu yıl kente 1.5 milyar liralık yatırım yaptık. Hayırlısıyla Ekim ayında Point Bornova projemizi tamamlayacağız. Ayrıca Eylül ayında 1165 konutluk, Kavuklar Bornova projesine start vereceğiz. Kavuklar Bornova projesi, kentsel dönüşümün göbeği olarak da adlandırılabilir. Tüm bu projelerde yaklaşık 35 bin kişiyi istihdam ettik. Point Bornova'nın 2 ay sonra açılmasıyla bu sayı 40 bini bulacak. 


Peki niye üstü açılıp kapanan bir sistemi tercih ettiniz? 

İzmir'de gün ışığını maksimum düzeyde almanız ama aynı zamanda da güneşin sert etkisinden korunmanız lazım. Bakın, 2011 yılında 50 gün  İzmir  yağmurlu olurken şu anda bu sayı 70 güne çıktı. Yakın bir gelecekte 90'lara çıkabilir. Haziran ayında bile 7 gün yağmur gördük. Bu nedenle biz gün ışığını alabileceğimiz ama yağmur başladığı zaman da üstünü 45 saniyede kapatabileceğimiz bir çatı düşündük. 


Sonra açılıp kapanır yapmaya karar verdiniz? 

Evet ama önce dünyada bunun örneği var mı diye bakalım dedik. Çünkü 6 bin metrekarelik alının açılıp kapatılması söz konusu. 

AVM olarak tek bir örnek karşımıza çıktı o da ABD'de de Utah eyaletindeki bir AVM. Ama onun açılıp kapanması 1.5 dakikayı buluyor. Stadyum olarak ise sadece 4 yerde bu büyüklükte bir sistem var. Bu sistemi kuracak olan firma ise Kanada ve ABD'de faaliyet gösteren Türk ortaklı bir firma. Projemiz Ortadoğu, Avrasya, Avrupa ve Türkiye'de bir ilk olacak. 


Point Bornova ile İzmir'e ilk kez gelecek firmalar var mı? 

Evet olmaz mı? Giyimden gıdaya aklınıza gelebilecek tüm sektörlerde 40'a yakın dünyaca ünlü firma ilk kez Point Bornova içinde İzmir'e gelmiş olacak. Lokasyon kadar insanların keyif alması da önemli. Açıldığı gün itibariyle İzmir'de içinde en fazla lüks mağazayı bulunduran AVM olacak. Dünyanın en büyük tekstil firmalarından biri olan H&M. 



325 MİLYONLUK 62 KATLI KULE 


Peki önümüzdeki yıl yeni projeleriniz neler olacak? 

Seneye yeni kent merkezinde, yine bir gökdelen projesiyle, 2016 yılının sonuna doğru herkesin karşısına çıkacağız. 

Bayraklı Tower'da çok başarılı olmamız ve inşaatın 6'ncı ayında ofislerin yüzde 95'inin üzerinde kiralama yapmamız üzerine yatırımcılardan yeni bir ofis talebi aldık. Projesi çizildi ama henüz aşk yaşadığımız için gizli tutuyoruz. Toplam 62 katlı ve 236 metre olacak bu proje için Salhane, Bayraklı tarafını düşünüyoruz. 

Projemizin de toplam değeri 325 milyon lirayı bulacak. Bu yatırımımız 2016'daki tek proje olacak, ama başka projeleri de kovalayacağız. Bunun yanında Bayraklı'da bir ofis binası inşaatımız sürüyor. 10 katlı ve 10 bin metrekarelik bu projenin altında oto plaza yer alıyor. Projeyi yıl sonunda teslim edeceğiz. 

Bunun da yatırım maliyeti 10 milyon dolar (yaklaşık 27 milyon TL) civarında. Türkiye'deki en büyük mağazasını (3 bin 200 metrekarelik) Point Bornova'da açacak. 



29 YAŞINDA 2.6 MİLYAR TL 


Metehan Bey merak ettim kaç yaşındasınız ve ne kadarlık bir bütçeye hükmediyorsunuz? 

29 yaşındayım. 2015 yılı sonu itibariyle 1 milyon metrekarelik inşaat yaptık. Grup olarak 1 milyar dolara (yaklaşık 2.6 milyar TL) yakın bütçe harcadık. Ama ben kendini bu paraya hükmediyor gibi hissetmiyorum çünkü gelen, gidiyor. Ben bu büyüklüklükteki bütçelerin ağırlığını değil ama sorumluluğunu üzerimde daha yoğun hissediyorum. 



ÜÇLÜ KOLTUK SIĞMALI 


Çok küçük, 40-50 metrekarelik evler 200-250 bin lirayı buluyor. Bu evleri kim alıyor? 

Biz metrekareye çok özen gösteriyoruz. Birisi bizden ev aldığında bir defa salonuna 31ü koltuk sığmalı ki yatarak TV izlesin. Sen eğer oraya 3'lü koltuğu sığdıramıyorsan adam o evi almaz; çünkü yatamaz. Yine 10 kişilik misafiri geldiğinde bunları salonda ağırlayabilmek. 



ABD'DE YATIRIM PLANIMIZ VAR 


Yurtdışında da proje yapmayı planlıyor musunuz? 

Amerika'da ofis ve konut olmak üzere bazı yatırımlar yapmayı planlıyoruz. 



ÇORBACI BULDUM 


Yemek yapıyor musunuz? 

Öyle bir becerim hiç olmadı. Bekar yaşarken de çok yapmış değilim. Sahurda 2 yumurta kırardım zaten sonra da gece açık bir çorbacı bulunca ondan da kurtuldum. Mutfakta çok yetenekli değilim ama basketbolda yetenekliyim. 



Üyelikleriniz var mı? 


Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği Yönetim Kurulu Üyeliğim ve Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği ve Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği üyeliklerim var. Point Bornova projesi; 200 bını AVM, 100 bini ise konut olmak üzere toplam 300 bin metrekare alanda yaşama geçiyor. AVM'nin 55 bin metrekarelik kısmı ise ticari alanlardan oluşuyor. Projedeki 5 bin metrekarelik çocuk eğlence ve aktivite merkezi sayesinde İzmir'in en büyük eğlence merkezini bulundurmakta. Yatırım değeri toplamda 350 milyon dolar (yaklaşık 1 milyar TL) olan projenin 275 milyon dolan (yaklaşık 750 milyon TL) AVM'ye harcandı. Ekim ayında yaşamın başlayacağı proje bugüne kadar İzmir'de hayata geçirilmiş en büyük bütçeli ve en büyük metrekareli karma projesi unvanına sahip. 

Metehan Kavuk, 1 milyar liralık Point Bornova inşaatı önünde arkadaşımız Murat Ervin ile selfie yaptı. 


İŞTE PROJENİN İLKLERİ 

Türkiye'nin ilk, dünyanın ikinci üstü açılıp kapanır AVM'si 

Dünyanın en hızlı üstü açılıp kapanır AVM'si (45 saniye. En yakın rakibi 1.5 dakika) 

İzmir'in en büyük bütçeli (1 milyar TL) projesi 

İzmir'in en fazla metrekareye sahip (300 bin metrekare) projesi 


Habertürk Egeli/ Murat Ervin


Geri Dön