20 / 04 / 2024

İzmir Büyükdağlı'daki evler restorasyon bekliyor!

İzmir Büyükdağlı'daki evler restorasyon bekliyor!

Karacasu'nun Büyükdağlı mahallesindeki eski taş döşemeli Hacı Arap Sokak, tarihi evleri ve çeşmeleriyle Safranbolu gibi olacağı günleri bekliyor. Muhtar Ceylan, koruma altındaki sokaklarda yaşamın giderek zorlaştığını vurguladı.



Karacasu'nun Büyükdağlı mahallesindeki eski taş döşemeli Hacı Arap Sokak, tarihi evleri ve çeşmeleriyle Safranbolu gibi olacağı günleri bekliyor.


Koruma altında olduğu için sokakta yaşayanlar evlerinde herhangi bir iyileştirme yapamazken, Büyükdağlı'nın Karacasu'nun en büyük mahallelerinden olduğunu belirten mahalle muhtarı Yaşar Ceylan, evlerin her geçen gün yıkıldığını söyledi. Büyükdağlı mahallesinda bulunan Hacı Arap Camii'nden itibaren başlayan Hacı Arap Sokak, yaklaşık 300 metre dar bir yol ve Arnavut kaldırımıyla döşeli. Sokağın sağlı sollu çevresinde yaklaşık 15-16 restore edilebilecek ev olduğu belirtilirken, sokaktaki 250 yıllık çeşmeler de mahalleye farklı bir doku kazandırıyor.


TADİLAT YASAĞI VAR


Mahallenin sokaklarının dar olmasından dolayı herhangi bir durumda itfaiye ve ambulans giremediğini söyleyen muhtar Ceylan, koruma altındaki sokaklarda yaşamın giderek zorlaştığını vurguladı. Ceylan, mahalledeki son durum hakkında şunları söyledi: "Göçük duvarlar var, tadilattan geçmesi gerekenler var ama yaptırılamıyor. Önümüzdeki günlerde Aydın Anıtlar Birliği'ne gideceğim. Oraya da başvuruda bulunacağım. Ya burası yapılmalı ya da kentsel dönüşümden o mahallede o sokakta kaç tane ev varsa içinde oturanlar bir siteye taşınmalı. 15-16 ev var. Hacı Arap Camii restore edilerek güzel bir görünüme kavuşturuldu. Aynı uygulamayla sokaktaki evler de restore ettirilirse Safranbolu'yu aratmaz. Evlerin tarihi değeri var ama insanlara katkısı yok." 


Yeni Asır


Geri Dön