07 / 05 / 2024

İzmir Büyükşehir Belediyesi Engelsiz İzmir projesi ne durumda?

İzmir Büyükşehir Belediyesi Engelsiz İzmir projesi ne durumda?

"Engelsiz İzmir" söylemiyle sunduğu hizmetler, engellileri çileden çıkardı. Görme engellilerin beyaz bastonlarını sağlıklı kullanmaları için kaldırımlara yapılan sarı takip çizgilerinin plastik malzemeden yapılması, istenmeyen sonuçlar doğurdu.




İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin "Engelsiz İzmir" söylemiyle sunduğu hizmetler, engellileri çileden çıkardı. Görme engellilerin beyaz bastonlarını sağlıklı kullanmaları için kaldırımlara yapılan sarı takip çizgilerinin plastik malzemeden yapılması, istenmeyen sonuçlar doğurdu.

Plastikten yapılmış takip çizgileri kısa sürede sökülüp dağıldığı için engelliler için kullanışlı olmadı. Ayrıca yağmurlu havalarda engellilerin sarı zemin üzerinde yürürken kayarak düşmesi tehlikenin boyutunu gözler önüne serdi. Şikayetlerini iletmelerine rağmen çözüm getirilmediğini ileri süren engelliler, 7 Ocak'ta YKM'den Konak Meydanı'na yürüyüş düzenleyerek yaşadıkları sorunları kamuoyu ile paylaşacak. 


Paralar çöpe gitti

İzmir Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı Süleyman Er, "Görme engelli vatandaşların kaldırımlarda yürümeleri için pratik bir çözüm buldular. Ama bu standartlara uygun değil. Büyükşehir Belediyesi bu çizgileri sarı plastikten yaparak paraları çöpe attı. Belediye daha kullanışlı bir çalışma yapsaydı, hem bunlar yerinden sökülemez hem de görme engelliler için daha kullanışlı olurdu" dedi. Çağdaş Görmeyenler Derneği Başkanı Ufuk Özen de, "Bu konuda daha uygun bir çalışma bekliyoruz" diye konuştu.



Standartlara uygun değil

Türkiye Beyaz Ay Derneği  İzmir  Şube Başkanı Salih Arıkan, "Plastik malzemeden yapılmış bu sarı çizgiler TSE standartlarına uygun değil. Bu şeritlerin iklim değişikliğine dayanıklı ve kaygan olmaması gerekiyor. Ben defalarca yağmurlu havada sarı çizgiden kayarak düştüm. Çizgilerin standartlara uygun ve daha kullanışlı hale getirilmesini istiyoruz" dedi. 




Yeni Asır


Geri Dön