25 / 04 / 2024

İzmir deprem konutlarının inşası 1 ay içinde başlayacak!

İzmir deprem konutlarının inşası 1 ay içinde başlayacak!

AK Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar, İzmir depremine ilişkin olarak yaptığı açıklamada "Devletimiz, bütün kurum ve kuruluşlarıyla oradaydı, hiçbir eksiklik hissedilmedi. Bir ay içinde de deprem konutlarının yapımına başlanacak." diye konuştu.



TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 2021 yılı bütçesi üzerindeki görüşmelerde milletvekilleri de söz aldı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, kentsel dönüşüm projelerinde çelişkili işler yapıldığını, iktidarın kent politikasının temelden ideolojik problemli olduğunu söyledi.

Temel insan hakkı olan konut hakkının ticarileştirildiğini iddia eden Bekaroğlu, "Su, hava, toprağı Allah yaratmış. Bunun üzerinde spekülasyon yapılır mı? Alınır, satılır, bu kadar istismar yapılır mı? 'Demokraside, hukukta, ekonomide reform yapacağız.' diyor. Bir de 'Yatay mimariye geçeceğiz.' diyor. Arkadaşlar kaçıncı reform? Hangi yatay mimari? Kentsel dönüşüme, arsaya, şehre, konuta para olarak bakıyorsunuz, yapamazsınız. TOKİ'nin yaptığı binalar artıyor ama konut ihtiyacı olan insan sayısı da artıyor. İhtiyacı olanlara konut yapmıyorsunuz, yatırım yapanlar yatırım aracı olarak görüyor. Konutlar yatırım aracı olarak görüldüğü müddetçe siz, kentsel dönüşüm falan yapamazsınız." dedi. 

İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, 2012'de çıkarılan kentsel dönüşüm düzenlemesinin, hükümetin getirdiği en başarılı düzenlemelerden birisi olduğunu belirtti.

Kentsel dönüşüm çalışmalarının, "yenilemekten öte bir şeye gidemediğini" iddia eden  Subaşı, "Kentsel dönüşüm, çok önemli. Hele böyle deprem kuşağındaki bir ülke için büyük şansa dönüştürülebilir bir yasadır. Biz, depremi unutturmaya, 'kader' diyerek geçiştirmeye çalışamayız. Dünyada neredeyse 7-7,5 büyüklüğündeki depremlerde ölü sayısı yok ama bizde neredeyse yakın gelecekte beklenen İstanbul felaketi büyük bir faciaya neden olacaktır." edi.

- "Deprem için toplanan paralar yerine gitti"

AK Parti Denizli Milletvekili Nilgün Ök, "Deprem paraları nereye gitti?" sorusuna, "17 yılda ülkemiz maalesef 6 büyük deprem yaşadı. 17 yılda deprem vergilerinden toplam 147,2 milyar lira toplandı. Deprem bölgelerine bugüne kadar 1,21 trilyon lira para harcandı yani toplanan paranın 8,3 katı tutarında. Nereye mi gitti? Toplanmaya başlamasıyla beraber Marmara depremine 202 milyar, Düzce depremine 3,75 milyar, Bingöl depremine 4,21 milyar, Elazığ depremine 3,92 milyar, Kütahya depremine 5,07 milyar, Van depremine 13,8 milyar, son Elazığ depremine 14 milyon lira harcandı. Dolayısıyla deprem için toplanan paralar yerine gittiği gibi, biz merkezi bütçeden de çok ciddi harcamalar yapıyoruz." karşılığını verdi.

CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek, İstanbul'da yapı yoğunluğunun en yüksek olduğu, neredeyse bitişik nizam yapılmış Avcılar, Büyükçekmece, Bağcılar, Kağıthane, Eyüp, Fatih, Zeytinburnu ve Küçükçekmece gibi ilçelerle ilgili yeni bir yapılanma ve modele ihtiyaç duyulduğunu bildirdi.

Yeni bir dönüşüm yasasına ihtiyaç bulunduğuna değinen Zeybek, "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu, bu manada istenilen sonucu vermemiştir. Yapı Denetimi Hakkında Kanun'la da bugün yapı denetim şirketlerinin büyük bir çoğunluğunun Bakanlık tarafından işlemlerinden el çektirilmesi ve mali açıdan ciddi zorluklara düşmeleri sebebiyle de yeniden üzerinde durulması gerekir ama daha da önemlisi belki de yapı yoğunluğunun yüksek olduğu yerlerde planlı alanlar TİP İmar Yönetmeliği'ndeki bazı değişikleri plan notlarına bağlanmış olan yerlerle ilgili yeni düzenlemeye ihtiyaç var." şeklinde konuştu.

-"DASK, bütün afet türlerini kapsayacak şekilde yaygınlaştırılmalı"

AK Parti  İzmir  Milletvekili Yaşar Kırkpınar, İzmir depreminden sonra devletin güçlü ve şefkatli elini hissettiklerini dile getirerek, "Devletimiz, bütün kurum ve kuruluşlarıyla oradaydı, hiçbir eksiklik hissedilmedi. Bir ay içinde de deprem konutlarının yapımına başlanacak. Bir yıl içinde hak sahiplerine konutlar teslim edilecek." dedi.

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Türkiye'de son zamanlarda yaşanan depremler konusunda karşılaştırmalar yapıldığını ve bunun doğru olmadığını belirterek, 1999'daki Marmara depreminin "asrın depremi" olarak nitelendirildiğini hatırlattı.

Türkiye'nin deprem kuşağında olduğunu söyleyen Kalaycı, "Önemli olan depreme karşı dayanıklı binaların yapılması, depremle mücadele şuurunun topyekun kazanılmasıdır." dedi.

Şehirler bazında deprem master planlarının yapılması ve kentsel dönüşüm çalışmalarının hızla sürdürülmesi gerektiğini belirten Kalaycı, "Bilimsel veriler ışığında gerekli çalışmaları yapacak, kamuoyunu doğru ve sağlıklı bilgilendirecek bu kurula ihtiyaç var. Ülkemizde deprem konusunda bilimsel çalışmalar yapacak bir deprem bilim kurulu mutlaka oluşturulmalı." şeklinde konuştu.

Kalaycı, zorunlu deprem sigortasına dahil olan bina sayısının 2021'de 10,3 milyona çıkacağının tahmin edildiğini belirterek, DASK'ın bütün afet türlerini kapsayacak şekilde yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi.

 

İzmirliler deprem sonrası Aliağa, Alaçatı ve Torbalı'da ev aradı!


Geri Dön