29 / 03 / 2024

İzmir Kemeraltı Çarşısı için özel lojistik planı!

İzmir Kemeraltı Çarşısı için özel lojistik planı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kemeraltı’ndaki yoğun trafiği daha düzenli bir hale getirmek için bir Lojistik Planı hazırladı. Alanın geneli için yapılan trafik dolaşım düzenlemesi kapsamında; yük taşıma güzergâhları, yük depolama ve dağıtım merkezleri, indirme bindirme alanları belirlendi...



İzmir Büyükşehir Belediyesi, tarihi Kemeraltı Çarşısı için özel lojistik plan hazırladı. Trafik dolaşım planı etap etap hayata geçirilecek; yük taşımacılığı ve yaya hareketliliği daha sağlıklı bir hale getirilecek.

Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre, farklı sektörlerden yaklaşık 15 bin iş yerinin olduğu, dünyanın en büyük açık hava çarşısı unvanına sahip Kemeraltı her gün binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Yükleme ve boşaltma işleri ile mal ve hizmet akışı sebebiyle oluşan araç trafiği de çarşının lojistik yükünü artırıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kemeraltı’ndaki yoğun trafiği daha düzenli bir hale getirmek için bir Lojistik Planı yaptı.  İzmir  Tarihi Kent Merkezi Sürdürülebilir Lojistik Planı’nın hazırlanmasında öncelikle bölgenin mevcut yük ve yaya hareketleri, çözüm gerektiren konular belirlendi. Belirlenen 15 noktada yük trafiği sayımları yapıldı, uygun park yerleri ve depolama alanları tespit edildi. Ayrıca 30 kurum ve kuruluşla görüşüldü, plana katkı sağlayabilecek belge, bilgi ve görüşler konuşuldu. İş yeri, yaya, konut ve sürücüleri içeren anketler de düzenlendi. 

ARAÇ VE YAYA TRAFİĞİNE DÜZENLEME

Tüm bu sürecin sonunda düzenlenen İzmir Tarihi Kent Merkezi Sürdürülebilir Lojistik Planı'nda, alanın geneli için bir trafik dolaşım düzeni yer alıyor; yük taşıma güzergâhları, yük depolama ve dağıtım merkezleri, indirme bindirme alanlarını belirtiliyor. Belirlenen 19 alt bölgede ticari alanlar, yaya bölgeleri, araç trafiğine açık bölgeler, bağlantı ve etkileşim noktaları için çözümler geliştirildi. Her öneri için bütçe, iş planı, kaynaklar ve uygulama takvimi de düzenlendi. Ayrıca bisikletli kargo hizmeti ve ulaşım için bisiklet yolu da plana dahil edildi.

Plan, uygulamaya dönük eylem planlarının hazırlanmasından sonra etap etap şeklinde yapılacak. Yayaların ve araçların güvenli şekilde yol paylaşımı için araç ve yaya izleri yapılacak. İl göç idaresi (855 Sokak) ve Kestelli civarında iki adet yük aktarma merkezi inşa edilecek. 10 araç kapasiteli bu merkezin kiralanabilir depoları da bulunacak. Bu yerlerin işletmesinden belirlenecek bir dernek ya da birlik sorumlu olacak. Tur otobüsleri için üç noktada park yerleri yapılacak. Atık toplama hizmeti elektrikli araçlarla sağlanacak. 

 


Geri Dön