18 / 04 / 2024

İzmir Kemeraltı için ortak aranıyor!

İzmir Kemeraltı için ortak aranıyor!

Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nın kalkınması için kurulan Tarihi Kemeraltı İnşaat Yatırım Ticaret A.Ş. (TARKEM) 3 yıl süren çalışmaları sonucunda planlama aşamasını bitirdi, sıra icraata geldi...




Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nın kalkınması için kurulan Tarihi Kemeraltı İnşaat Yatırım Ticaret A.Ş. (TARKEM) 3 yıl süren çalışmaları sonucunda planlama aşamasını bitirdi, sıra icraata geldi. Şirket Yönetim Kurulu Başkanı Samim Sivri, bu aşamada ortaklara, esnafa ve tüm vatandaşlara proje uygulama şirketlerine ortaklık çağrısı yapacaklarını söyledi.

TARKEM Başkanı Samim Sivri, Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nın kalkınması için 3 yıldır çalışmalar yaptıklarını ancak arkeolojik SİT alanı olan bu bölgeyi korumak ve canlandırmak için kamu, özel sektör ve sivil toplum örgütlerinin eş güdüm halinde çalışması gerektiğini vurguladı. Kendilerinin de özel sektör olarak ellerini taşın altına koyduklarına dikkat çeken Sivri, "Bugüne kadar konuyla ilgili çok sayıda kurum ve kuruluşla işbirliğimiz oldu. Pek çok kurumu  İzmir  Tarih Projesi'yle ilgili bilgilendirdik, aktif olarak rol almalarını sağladık" dedi.

ÖN PROJELER TAMAM

Bu dönemde pek çok analiz, rapor ve değerlendirme çalışmaları hazırladıklarını ve tüm kurumları ortak bir strateji etrafında birleştirmeyi hedeflediklerini kaydeden Sivri, "Artık planlama aşaması bitti. Şimdi icraat zamanı. Bu güne kadar tarafımızdan hazırlanan tüm rapor, analiz ve değerlendirmelerden yararlanarak İzmir Tarih Projesi Tasarım Stratejisi Raporu'nda mutabık kalınan ilkeler ışığında ön proje çalışmaları tamamlandı" diye konuştu. Sivri, İYTE ve Dokuz Eylül Üniversitesi ile yaptıkları çalışmalar doğrultusunda Havralar Bölgesi ve Anafartalar Caddesi'nde projeler üretildiğini dile getirdi.

ORTAKLIK ÇAĞRISI

Bu çalışmalar sürerken İzmir Büyükşehir ve Konak belediyelerinin ilgili birimlerindeki uzmanlarla sürekli iletişim halinde olduklarına ve çok sayıda teknik koordinasyon toplantıları gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Sivri, TARKEM olarak yatırım kriterlerine uygun bulunan ön projelerin ekonomik fizibiletelerini de hazırlatacaklarını duyurdu. Bu doğrultuda finansman kaynaklarını da araştıracaklarını ve yurtiçi-yurtdışı fon kaynaklarına başvuracaklarını söyleyen Sivri, "Bu aşamada hem ortaklarımıza hem yerel esnafımıza hem de öncelik İzmirliler olmak üzere tüm vatandaşlarımıza proje uygulama şirketlerine ortak olma çağrısı yapacağız. Bölgenin SİT alanı üzerinde olması, çok mülkiyetli yapısı, mevcut işgaller, her bir proje üzerinde farklı ortaklık ve finansman modellerini beraberinde getirecektir" dedi.

ESNAF YARIYA İNDİ

Sivri sözlerini şöyle sonlandırdı: "Siz değerli ortaklarımızın desteği ile tarihimize, kültürel mirasımıza ve İzmir'imize duyduğumuz saygı ve sevgiyle en önemli değerlerimizden biri olan Tarihi Kemeraltı için çalışmaya devam edeceğiz. Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği, Kemeraltı ve çevresinde ruhsatlı iş yeri 16 bin 700'den 8 bin 500'e düştüğünü belirtmektedir. Sadece bu veri, çalışmamızın da aciliyetini ortaya koymaktadır."

KOCAOĞLU'NDAN TEŞEKKÜR

Toplantıda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da İzmir'in önde gelen iş insanlarının bir fikir etrafında toplanarak tarihi bölgenin ayağa kalkması için bu projeyi başlattığını hatırlatarak, "Bizim işimiz rahat ancak kürsüde oturanlar ellerini taşın altına koydular. Çok da özverili çalışıyorlar. Kendilerine teşekkür ederim. Bu bölgeyi el birliğiyle ayağa kaldırmalıyız" dedi.



Yeni Asır


Geri Dön