28 / 03 / 2024

İzmir kentsel dönüşüm projeleriyle modern görünüme kavuşuyor!

İzmir kentsel dönüşüm projeleriyle modern görünüme kavuşuyor!

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), gecekondu ve kaçak yapılaşmanın en yoğun olduğu iller arasında yer alan İzmir'i, kentsel dönüşüm projeleri ile modern görünüme kavuşturuyor.




Başbakanlık Toplu Konut idaresi Başkanlığı (TOKİ), gecekondu ve kaçak yapılaşmanın en yoğun olduğu iller arasında bulunan İzmir'i, kentsel dönüşüm projeleriyle modern görünüme kavuşturuyor .TOKİ, Bakanlar Kurulu kararlarıyla "afete maruz bölge" ilan edilen ve Konak Belediyesi sınırları içindeki İmariye, Ondokuz Mayıs, Vezirağa, Hasan Özdemir, Yeşildere, Kosova, 1. Kadriye, Altay mahallelerini kısmen kapsayan "Kadifekale heyelan bölgesini" çarpık yapılardan temizledi. İdare, kentsel dönüşüm uygulanan alanın afet bölgesi olması nedeniyle hak sahipleri için Uzundere'de 3 bin 80 konut inşa etti. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nce gerçekleştirilen uzlaşma görüşmelerinde hak sahiplerine bu konutlardan verildi. 


TARİHSEL DOKU ORTAYA ÇIKARILDI 

Kentsel dönüşüm projesiyle geçmişi M.Ö. 4. yüzyıla dayanan Kadifekale, tarihi dokusu ortaya çıkartılarak, turizm açısından önemli bir merkez haline getirildi. Kadifekale'de boşaltılan yaklaşık 41 hektar İzmirlilerin hizmetine sunulmak üzere rekreasyon çalışmaları başlatıldı. TOKİ, Karşıyaka Örnekköy'de de kentsel dönüşüm ve gelişim projesi kapsamında 808 konut inşa etti. Çevre düzenlemesiyle birlikte tamamlanan konutlar hak sahiplerine teslim edildi. TOKİ, Aliağa Belediyesi ile imzaladığı protokol İzmir'deki tarihi Kadifekale ve Karşıyaka'da uygulanan kentsel dönüşüm projesiyle şehrin merkezi yeni bir görünüm kazandı. Sırada, İdare, Aliağa, Bayındır, Torbalı veTire ilçeleri var TOKİ, Bakanlar Kurulu kararlarıyla "afete maruz bölge" ilan edilen ve Konak Belediyesi sınırları içindeki İmariye, Ondokuz Mayıs, Vezirağa, Hasan Özdemir, Yeşildere, Kosova, 1. Kadriye, Altay mahallelerini kısmen kapsayan "Kadifekale heyelan bölgesini" çarpık yapılardan temizledi. 


Yaklaşık 100 sağlıksız yapının dönüşüme tabii tutulacağı proje kapsamında Hatay Mahallesi'nde 128, Yenice Mahallesi'nde 176 olmak toplam 304 konut yapılması planlanıyor. 

Toplu konut alanı olarak belirlenen Hatay Mahallesi'nde haksahiplerinin yaklaşık yüzde 85'i ile anlaşmaya varılarak ödemeler yapıldı ve tapu devirleri tamamlandı. Kentsel dönüşüm ve gelişim alanı olarak belirlenen Yenice Mahallesi'nde de hak sahibi görüşmelerinde anlaşma oranı yaklaşık yüzde 70 seviyesine ulaştı. Anlaşmaya varılan hak sahiplerine tapu devri ve ödemeişlemleri devam ediyor. (AA) kapsamında, Aliağailçesine bağlı Yenimahalle'de gecekondulaşmayı önlemek ve dar gelirli vatandaşları konut sahibi yapmak amacıyla kentsel dönüşüm projesi uygulayacak. Proje kapsamında 316 konut planlandı. 

Alanda imar planı çalışması ve mülkiyet devir işlemleri devam ediyor. Projenin tamamlanmasıyla Aliağa ilçesi modern bir görünüme kavuşacak. 




Dokuz sütun


Geri Dön