27 / 04 / 2024

İzmir Kültürpark'ın tarihi tehdit altında!

İzmir Kültürpark'ın tarihi tehdit altında!

İzmir'in en önemli kültürel ve doğal mirası olan Kültürpark'ın "revize" adı altında inşaat tekellerine teslim edileceğini belirten Doğal ve Kültürel Yaşam Girişimi Sözcüsü Tuncay Karaçorlu, fuar alanının tarihsel karakterinin tehdit altında olduğunu söyledi.



İzmir'de 2'inci doğal sit alanı olan ve 78 yıllık geçmişe sahip Kültürpark alanın "revize" adı altında rant çevrelerine teslim edileceği kaygısı büyüyor. 420 bin metrekarelik alan üzerine kurulu fuar alında, 200 bin metrekare yeşil alana sahip. 200'den fazla türe ait 7 bin 200'den fazla bitki varlığını barındıran Kültürpark alanı, 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 12.11.1992 gün ve 4072 sayılı kararla 2. Derece Doğal ve Tarihi Sit olarak tescil edilmişti. 


Projede değişikliklere gidilecek 


Kültürpark'a ilişkin Büyükşehir Belediyesi tarafından önerilen proje ile tarihsel ve mekânsal karakterinin zarar göreceğinden endişe ediliyor. Proje değişikliğinin verildiği Folkart şirketi tarafından yapılması planlanan ve bodrum katına otopark yapılacak olması fuar alanın ciddi anlamda zarar verilecek. Projenin hayata geçirilmesi halinde alanın yeraltı su dengesini bozma riski barındırıyor. 


'Kullanım alanları geliştirilmesi yeterli' 


Kentinin tarihi, kültürel, sosyal ve ekonomik yapısı üzerinde son derece önemli izler bırakan Kültürpark'ın, doğa ile kültürün iç içe geçtiği bir alın bozulması halkta da kaygı yaratıyor. Kent halkı, fuar alanın mevcut kullanımının artırılarak tüm sorunların çözüleceği düşüncesinde. Halkta tepki toplayan proje ile ilgili beyanlar veren Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise, projenin herhangi bir rant ile ilgisi olmadığını savunuyor. 


'Yalnızca park değil aynı zamanda bir okul' 


Doğal ve Kültürel Yaşam Girişimi Sözcüsü Tuncay Karaçorlu, Kültürpark'ın yalnızca bir park alanı olmadığını aynı zamanda kentin silüeti olduğunu söyledi. Kültürpark'ın tarihi belleği, sağlıklı yaşam alanı olması ve insanların yüzme öğrendiği bir okul olduğunu belirten Karaçorlu, Büyükşehir'in değişikliğine karşı çıkıyor. Ermeni mahallesinin son kalıntıları 1939 yılından önce yakılan Ermeni mahallesinin yıkıntılarından kalan alan olara bilinen Kültürpark, kentin ortak mirası özelliğini taşıdığını ifade eden Karaçorlu, böylesi bir doğa ve kültür mirasını korumak ve geleceğe taşımak tarihsel bir görev olduğunu vurguladı. 


'Tekellere teslim edilmemeli' 


Kültürpark'ın kamusal bir mülk olduğunu belirten Karaçorlu, "Folkart benzeri inşaat tekellerine teslim edilmemeli, İzmir'e yeniden kazandırılmalıdır. Kültü rpark'ı, ticaret ve sanayi odalarının bahçesi yaptırmama mücadelesi, kazanımla sonuçlandırılmalıdır" diye konuştu. 




Van İpekyolu


Geri Dön