29 / 03 / 2024

İzmir kulüpleri Alsancak Stadı'nın kapatılmasına isyan etti!

İzmir kulüpleri Alsancak Stadı'nın kapatılmasına isyan etti!

Alsancak Stadı, yeni sezonda kapılarını taraftarlara açamayacak. Bu karar, İzmir kulüplerine darbe vurdu. Ancak bundan etkilenen sadece yeşil saha değil. İzmir halkı, arazinin yerine alışveriş merkezi yapılacağı söylentilerinden rahatsız.




Bir asrı geçen tarihe sahip Alsancak Stadı, yeni sezonda kapılarını taraftarlara açamayacak. Bu karar,  İzmir  kulüplerine darbe vurdu. Ancak bundan etkilenen sadece yeşil saha değil. İzmir halkı, arazinin yerine alışveriş merkezi yapılacağı söylentilerinden rahatsız. Yazarımız Bağış Erten'in yorumu da oldukça ilginç; Bu memleket tadilat adı altında yıkılmaya ve satılmaya yüz tutmuş anıt yapılar koleksiyonu yapıyor. 


1910 yılından beri futbola hizmet veren (o dönemde bölgede bulunan Rum takımı Panionios) Alsancak Stadı, 1929'da tribünlerin inşa edilmesiyle tam anlamda bir futbol stadyuma dönüştürüldü. Dile kolay 104 yıl... Türkiye 1. Ligi'nin ilk maçının oynandığı (21 Şubat 1959'da İzmirspor-Beykoz 1908), ilk golünün atıldığı (21 Şubat 1959) emektar tesis, artık 'güzel oyun'a yasaklandı.    


Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü elemanlarınca 6 Ağustos'ta yapılan yapı güvenliği testi sonucu tesisin boşaltılması kararlaştırıldı. Gerekçe olarak ise tribünler ve idari binanın, depremde yıkılma tehlikesinin bulunması gösterildi. 1. Lig ve 2. Lig'de toplam 4 takımın dönüşümlü olarak haftada 2 maç oynadığı stadın yeni sezonun başlamasına sadece 10 gün kala kapatılması, kafa karıştıran soruları da beraberinde getirdi.



ATATÜRK STADI DEPREME DAYANIKLI MI?

Alsancak'ı son 6 sezondur kiralayan Altay'ın yanısıra stadı kullanan Göztepe, Altınordu ve Karşıyaka kulüpleri, ilk hafta maçlarından hemen önce stadın kapısına kilit vurulmasına tepkili. Kulüplerin harcadığı para, Passolig için yapılan yatırım, yeni adres olarak zemini kötü olan ve depreme dayanıklı olup olmadığı tartışılan Atatürk Stadı'nın gösterilmesi de cabası. İşin bir de 'rant iddiası' boyutu var ki, son iki günde İzmir adeta ayaklanmış durumda. 


Birçok futbolseverler, stadın bulunduğu araziye alışveriş merkezi yapılacağını savunuyor. Aslında AVM tartışması yeni bir gelişme değil. Zira, "2012'de 2 yeni stat karşılığında 81 milyon TL değer biçilen Alsancak'ın, Maliye Bakanlığı'na ticari alan yaratma amacıyla devredildiği" haberleri gündeme gelmişti. İzmir halkının sert tepkisi nedeniyle projeden vazgeçildiği ileri sürülmüştü. Aradan iki yıl geçmesine karşı tesisin akıbeti hâlâ bir muamma. 


Radikal


Geri Dön