16 / 04 / 2024

İzmir Lübbey Köyü'nün durumu meclise taşındı!

İzmir Lübbey Köyü'nün durumu meclise taşındı!

CHP İzmir Milletvekili Polat, Ödemiş'te sadece 5 kişinin yaşadığı terk edilmiş tarihi Lübbey Köyü'nün durumunu meclise taşıdı...



CHP  İzmir  Milletvekili Mahir Polat, İzmir'in Ödemiş ilçesinde sadece 5 kişinin yaşadığı terk edilmiş tarihi Lübbey Köyü'nün durumunu meclise taşıdı. Mahir Polat, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'a sorular yöneltti.

İzmir Lübbey Köyü nün durumu meclise taşındı!

Hürriyet'te yer alan habere göre; İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından kentsel SİT alanı ilan edilen, daha öncesinde 200 hanenin bulunduğu mahallede, göç nedeniyle bugün 3 hanede yalnızca 5 kişinin yaşadığı koruma amaçlı imar planının hayata geçirilmesi gereken Lübbey Köyü için ne yapıldığını Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'a sordu. Önergede şu sorular yönelttildi;

"İzmir'in Ödemiş ilçesi Lübbey Mahallesi'nde koruma amaçlı imar planı yapılması ve restorasyon planlanmakta mıdır? Eğer planlanıyorsa bu çalışma hangi aşamadadır? Bugüne kadar söz konusu mahallede çalışmalara başlanmamasının nedeni nedir? Lübbey Mahallesi'ndeki koruma amaçlı imar planı ve restorasyon çalışmalarının maliyeti ne kadardır? Çalışmalara ne zaman başlanması planlanmaktadır? Restorasyon yapılması için gereken sürede binalarda oluşacak hasarların önüne geçilmesi için herhangi bir önlem alınmış mıdır? Alındıysa bunlar nelerdir? Alınmadıysa bunun gerekçesi nedir? Lübbey Mahallesi'nde çalışmaların başlamaması nedeniyle binalarda oluşan hasarın tarihi ve kültürel açıdan bir yıkım olduğu gerçeği göz önüne alınmış mıdır?

Tarihi açıdan da büyük önem taşıyan Lübbey Mahallesi'nde kültür ve turizm açısından hangi projelerin hayata geçirilmesi amaçlanmaktadır? Lübbey Mahallesi sakinlerinin mağduriyetlerinin giderilmesine yönelik hangi çalışmalar yapılmaktadır? Gerek İzmir, gerekse de ülkemiz açısından büyük önem taşıyan Lübbey Mahallesi 'hayalet köy' olmaktan ne zaman kurtarılacaktır?"


Geri Dön