29 / 03 / 2024

İzmir Narlıdere'deki 10 yıllık arsa davasından tazminat kararı!

İzmir Narlıdere'deki 10 yıllık arsa davasından tazminat kararı!

İzmir'e bağlı Narlıdere Belediyesi 10 yıl önce Yeniköy mahallesinde vatandaşın arsasına kamulaştırmadan el koymuştu. Yaklaşık 10 yıl süren yargılama süreci sonrasında mahkeme, Narlıdere Belediyesi'nin arsa sahiplerine tazminat ödemesine karar verdi.



İzmir Narlıdere Belediyesi’nin Yeniköy mahallesinde vatandaşın arsasına kamulaştırmadan el koymasının ardından başlayan yargı süreci sonuçlandı. Sabah'tan Ertan Gürcaner'in haberine göre; yaklaşık 10 yıl süren yargılama sürecinin ardından mahkeme, Narlıdere Belediyesi’ni arsa sahiplerine 3 milyon lira tazminat ödemesine karar verdi. 

Narlıdere Belediyesi, 10 yıllık yasal faizle birlikte 6 milyon lirayı bulan kamulaştırmasız el atma bedelini ödemeyince hak sahipleri icra takibi başlattı. Belediyenin keyfi uygulamaları sonucu kamunun tazminat ödemeye mahkum edildiğini belirten Avukat Mustafa Kemal Turan; "Kanun iyi niyetle 'arsa sahiplerinden yol ve yeşil alan için yüzde 45'e kadar terk alınabilir' diyor ama güç kirlenmesi ile belediyeler kimilerinden az kimilerinden çok alıyor. Böylece parselasyon planları bazı art niyetli kişiler tarafından yolsuzluk aracı haline dönüştürülüyor." şeklinde konuştu.

PARK VE YEŞİL ALANA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ 

Narlıdere Belediyesi, 2010'da Yeniköy Mahallesinde Mehmet Tacettin Ersoy isimli vatandaşa ait toplam 1848 metrekare büyüklüğündeki iki arsaya kamulaştırmadan el attı. Ersoy'a ait arazi, belediye tarafından yol ve yeşil alan olarak düzenlendi. Yaşanan şok gelişme üzerine Mehmet Tacettin Ersoy, olayı yargıya taşıdı. Hukuki süreç devam ederken Tacettin Ersoy hayatını kaybetti.

İzmir Narlıdere deki 10 yıllık arsa davasından tazminat kararı!

10 YIL SÜRDÜ 

Yaklaşık olarak 10 yıl süren yargılama süreci sonrasında  İzmir  6. Asliye Hukuk Mahkemesi, Narlıdere Belediyesi'ni toplamda 3 milyon lira tazminat ödemeye mahkum etti. Narlıdere Belediyesi, kararı temyiz etse de sonuç değişmedi. Yerel mahkemenin verdiği karar 2020 yılı Şubat ayında Yargıtay tarafından da onanıp kesinleşti.

6 MİLYONU BULDU 

Bu sırada Ersoy ailesinin alacağı, 10 yıllık yasal faizle birlikte 6 milyon lirayı buldu. Narlıdere Belediyesi, yargı kararına rağmen aradan geçen süreçte mahkemenin hükmettiği tazminatı mirasçılara ödeme yapmadı. Tacettin Ersoy'un varisleri Çınar ve Serpil Ersoy kardeşler belediye hakkında icra takibi başlattı. Ersoy ailesinin Avukatı Mustafa Kemal Turan, belediyenin imar planı yaparken keyfi uygulamasının bedelini yine kamunun ödemek zorunda kaldığını dile getirdi. 

GÜNAH KEÇİSİ İLAN EDİLDİ 

Belediyenin imar planı yaparken arsa sahiplerinden yol ve yeşil alanlar için Düzenleme Ortaklık Payı adı altında terkler aldığını anımsatan Turan; "Düzenleme ortaklık payı eskiden yüzde 35 iken bu oran daha sonra yüzde 45'e çıkarıldı. Kanun yüzde 45'e kadar alınır demesine rağmen bu mahallede müvekkilimin arsasının çevresindeki arsalardan yüzde 10, 15, 20 gibi çok düşük oranlarda Düzenleme Ortaklık Payı alınmış. Yani Narlıdere'nin bu bölgesinde parselasyon planlarında şahsa özgü yaklaşımlar yapılmış. Bu keyfi uygulamalar sonucunda da müvekkillerim mahallede günah keçisi ilan edilmiş." şeklinde konuştu.

HERKESTEN EŞİT ALINMALI 

Turan; "Parselasyon planlarının hazırlandığı dönemde bütün arsa sahiplerinden kanunda belirtilen en üst seviye olan yüzde 35 oranında düzenleme ortaklık payı alınsaydı bugün böyle bir sorun yaşanmazdı" dedi.

İzmir Narlıdere'de depremden hasar gören bina için acil tahliye kararı!


Geri Dön