26 / 04 / 2024

İzmir Ulu Cami'nin inşaatı Temmuz'da tamamlanacak! 

İzmir Ulu Cami'nin inşaatı Temmuz'da tamamlanacak! 

Ege Bölgesi'nin en büyük camisi olma özelliğini taşıyan Ulu Cami'nin kaba inşaatında sona gelindi.İnşaatın temmuz ayı sonunda bitirilmesi hedefleniyor.



İzmir Konak'ta Nevvar Salih İşgören Vakfı tarafından yapımına devam edilen Ulu Cami'nin inşaatında sona geliniyor. Caminin inşaatında gece ve gündüz olmak üzere 150 işçi çalışıyor.

Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre, 20 bin metrekarelik alana kurulan camide ayrıca dört yarım kubbe ve 92 metre uzunluğunda dört minare de bulunacak. 2017 yılının ağutos ayında başlayan inşaatın, temmuz ayı sonunda bitirilmesi planlanıyor. Projenin mühendislerinden Onur Çetin, caminin yapım süreci hakkında açıklama yaptı. 

Çetin, "Nevvar Salih İşgören Ulu Cami Projesi'ne 2 yıl önce zemin iyileştirme çalışmaları ile başlandı. Bu kapsamda fore kazık ve jet grout imalatları yapıldı. Toplam 2 bin civarı kazık uygulaması yaptık. Projenin hem özel bir yapı olması, hem denize yakın olması, hem de 1. derece deprem bölgesinde olması sebebiyle çalışmaları büyük bir hassasiyetle yaptık. Gelinen aşamada, dört yarım kubbe imalatımızı tamamlıyoruz. Daha sonra ana kubbe çalışmalarını yapıp kaba inşaatı tamamlayacağız" ifadeleri kullandı.Özel bir proje
Ulu Cami'nin özel bir proje olduğunu vurgulayan Çetin, "İzmir'in böyle bir projeye ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. Toplam 20 bin metrekare alanda 15 bin kişi kapasiteli bir cami inşa ediliyor. Temmuz ayı sonuna doğru projenin ilk kısmı bitmiş olacak. İnce imalatlara da sonra geçilecek. Cami Osmanlı ve modern mimari izlerini taşıyor. Caminin en iddialı özelliği, ana kubbenin açıklığı olacak. 43 metre çap ile dünyanın sayılı yapılarının başında geliyor. Türkiye'de bu açıklığa sahip kubbe örneği yok. Dünyada da en büyük açıklığa sahip kubbelerin başında gelir" dedi.


Geri Dön