28 / 03 / 2024

İzmir'de konut fiyatları hareketlendi!

İzmir'de konut fiyatları hareketlendi!

Avantajlı konut kredisi faiz oranlarında meydana gelen indirimler kredi maliyetlerini düşürürken, konut fiyatlarını köpürtmüştü. Eylül ayı itibariyle konut fiyatlarında yaşanan köpük eridi.



Avantajlı konut kredisi döneminde ev alımlarında meydana gelen satış rakamları nedeniyle fiyatlarda yüzde 30’lara varan oranları yükselmişti. Konut kredisinin yüzde 0.99'a çıkması ve bankaların genel olarak yüzde 1.05 bandının üzerinde kredi sağlaması satış rakamlarını azalttı. Piyasaların durağanlaşması nedeniyle köpük zam olarak bilinen artışlar ise düştü.

İzmir Genelinde Yüzde 10’luk Düşüş Eğilimi

Mülk sahipleri ve inşaat firmalarının konut fiyatlarına yüzde 30’lara varan oranlarda zam yapması, gerçek alıcı kitlesini ve ertelenen konut talebinde pozisyonunu koruyan tüketicileri korkuttu. Dövizin daha da değerleneceği beklentisi ile nakitte kalmayı tercih eden alıcılar, piyasadan çekilince fiyatlar da aşağı yönde değişimler meydana geldi.

Seri ilan sitelerinin son 7 günlük performansına göre, İzmir’de ortalama yüzde 10’lara varan fiyat düşüşleri yaşandığı gözlendi. Çeşme bölgesinde fiyatı 1,5 milyon TL ve üstü olan konutların satışlarında durgunluk ise sürüyor.

Konut Fiyatları Düşmeye Devam Edecek

İzmir’de konut fiyatlarında dalgalanmaların hala sürdüğünü söyleyen,  İzmir  merkezli dijital gayrimenkul satış-pazarlama şirketi Gayrimenkul PR konuyla ilgili şunları söyledi:

''Avantajlı konut kredisi döneminde İzmir gayrimenkul sektöründe kaos dönemi yaşandı. Fiyatlar köpürtüldü, suni alım dönemi yaşandı. Mülk sahipleri ve inşaat firmaları üst seviyelere çıkardığı fiyatları aşamalı olarak düşürmeye başladı. Ancak gerçek alıcıların piyasadan çekildiğini gözlemliyoruz. Fiyatlarda bir süre daha dalgalanmalar devam edecek. Dövizin daha da değerleneceği algısı ve fiyatların oturmamasından ötürü, fiyatların yerleşmesi zaman alacak. Önerimiz; satıcı pozisyonunda olanlar fiyatlarını makul seviyelere düşürmeli ve şu anki ekonomik koşullarda ilk gelen gerçek alıcılara satışa gerçekleştirmelidir. Alıcılar ise ihtiyacı olan konutu çok yönlü araştırmalı ve rayiç bedeller konusunda yetki belgesi olan gayrimenkul ofislerden destek almalılar.''

Almanya'dan sonra konut fiyatları en çok İzmir'de artıyor!


Geri Dön