25 / 04 / 2024

İzmir'de konut fiyatları yüzde 6.45 arttı!

İzmir'de konut fiyatları yüzde 6.45 arttı!

İzmir, inşaat şirketleri açısından en çok yatırım yapılan iller arasında bulunuyor. Son zamanlarda şehrin göç alma oranında da artış yaşandı. Göç artışı konut fiyatlarının da artmasına sebep oluyor...



Türkiye’nin Batı’ya açılan penceresi ve üçüncü büyük kenti olan İzmir, çağdaş, gelişmiş, aynı zamanda işlek bir ticaret merkezi olarak ilgi görüyor. Tarih boyunca öncü şehir olarak da bilinen ve pek çok ilke de ev sahipliği yapan İzmir, yeni projelerle daha çok ilgi çekerken, koronavirüs salgını sürecinden sonra Ege’de tercih edilen şehirlerin de başında yer alıyor. Yoğun göç almaya başlayan İzmir’de konut metrekare satış fiyatı 2020 yılının ilk 6 ayında yüzde 6,45 arttı ve Haziran sonu itibarıyla 3 bin 117 TL oldu. 

İzmir’in iş gücü çekici geliyor

Yaşanan Kovid-19 salgını ve yeni normal hayatla beraber İzmir’e olan göç sayısında daha da artış yaşandı. İstanbul'un sosyal ve ekonomik yaşam şartları yani yüksek nüfus, hayat pahalılığı, trafik gibi olumsuz koşulları İzmir'i daha çekici hale getirdi. Diğer yandan  İzmir  ve çevre şehirlerde artan yatırımlar, sosyal ve kültürel hayatın cazibesi, çevresel faktörler gibi görece olumlu yaşam koşulları da özellikle nitelikli iş gücü için İzmir'i göç noktası haline getiriyor. 

Göç nedenlerinden biri de köprüler

İzmir’de konut fiyatlarında yaşanan hızlı artışın ilk sebebi İstanbul’dan alınan yoğun göç, diğer bir sebebi ise İzmir – İstanbul arasını 3.5 saate indirecek otoyol çalışması ve Çanakkale Boğazı’na yapılacak 1915 Köprüsü oldu. TÜİK verilerine göre, İstanbul'un yoğun göç alan şehirden, 'göç veren il' konumuna, İzmir'in ise 'göç alan il' konumuna geçtiği belirtildi.

İzmir’de emlak sektörünün en çok ilgi gösterdiği alanlar 

İzmir’deki organize sanayi bölgeleri, serbest bölgeler ve teknoloji geliştirme bölgesi yatırımcılara birçok imkan sunuyor. Son yıllarda ve salgın sürecinden sonra emlak sektörünün en çok ilgi gösterdiği alanlardan biri olan İzmir’de, çeşitli segmentte konut projeleri yapılıyor.

İzmir de konut fiyatları yüzde 6.45 arttı!

Kar oranları İzmir’i cazip kılıyor

ProjEkspert Gayrimenkul kurucusu Emel Akbaş İdikut, İzmir’in inşaat şirketleri açısından en çok yatırım yapılan şehirler arasında olduğuna dikkat çekerek, “Bunun elbette birçok nedeni var. Hem yeni gelişen ilçelerde uygulanan düzenli büyüme çalışmaları hem de bölgenin değerli olmasıyla artan kar oranları İzmir’i oldukça cazip kılıyor” diye konuştu.

İzmir’in tatil köyleri, ulaşım, sakin ilçeler, Kordon, şehir hayatı, sosyal yapı, kültür-sanat etkinlikleri, muhteşem İzmir manzarası ve yaşayan bir tarih olması sebebiyle tercih nedeni olduğuna da vugu yapan Akbaş, İzmir’deki projeleriyle ilgili bilgi verdi ve şunları kaydetti: 

Konut projelerine olan ilgi her geçen gün artıyor

“İzmir, inşaat şirketleri açısından en çok yatırım yapılan iller arasında bulunuyor. İzmir konut projeleri incelendiğinde de muhteşem yaşam merkezlerinin hızlı bir şekilde yükseldiğini görüyoruz. Gerek yerli gerekse yabancı yatırımcılar bu durumun farkında olacak ki konut projelerine olan ilgi her geçen gün artıyor.

İzmir’de ikinci el 35 bin 511 adet konut stoku var

İzmir’de konut satışları düşen faizlerle birlikte hızla artarken, ikinci el konutta İzmir’de 35 bin 511 adet konut stoku bulunuyor. 

Türkiye’nin mega kenti İstanbul’u geride bıraktı

Türkiye’nin en büyük 3’üncü kenti olan İzmir’de, özellikle markalı konut projelerinin yapılması konut fiyatlarında artışı beraberinde getirdi. Ege’nin incisi İzmir’de, son 5 yıllık süreçte konut metrekare fiyatı artışı yüzde 108,6 ile Türkiye’nin mega kenti İstanbul’u geride bıraktı. 5 yıl önce bin 317 lira olan konut metrekare fiyatı, bu yılın Haziran sonunda 3 bin 117 TL’ye ulaştı.

İzmir’de en çok değer kazanan Çeşme, Menderes, Bayındır ve Bornova

Endeksa’nın güncel analizlerine baktığımızda İzmir’de 2019 yılının ilk 6 ayında konut fiyatlarının yüzde 2,06 oranında düşüş, 2020 yılının ilk 6 ayında ise yüzde 6,45 artış gösterdiğini görüyoruz. İzmir’de Haziran sonu itibarı ile ortalama konut metrekare satış fiyatı 3 bin 117 TL oldu. İzmir’de Çeşme, Menderes, Bayındır, Güzelbahçe ve Bornova en fazla değer kazanan ilçeler arasında yerini aldı.”

Gayrimenkul yatırımına düşük faiz dopingi!

İzmir Narlıdere'de kentsel dönüşüm için düğmeye basıldı!


Geri Dön