23 / 04 / 2024

İzmir’de odalar ve STK’lardan Kültürpark tepkisi!

İzmir’de odalar ve STK’lardan Kültürpark tepkisi!

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’inde oybirliği ile onaylanan Kültürpark Koruma Amaçlı İmar Planı, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarının tepkisine neden oldu. Kültürpark Platformu konuya ilişkin basın açıklaması yaptı.



İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’inde oybirliği ile onaylanan Kültürpark Koruma Amaçlı İmar Planı, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarının tepkisine neden oldu. 

Sözcü'den Gökmen Ulu'nun haberine göre; Kültürpark Platformu temsilcileri,  İzmir  1 Numaralı Koruma Kurulu’nun önünde bir araya geldi. Kültürpark’ın betonlaşmasına izin vermeyeceklerini dile getiren ve ortak akıl çağrısında bulunan platform, kurula itiraz dilekçelerini sundu. 

Kültürpark'taki yapılaşma çabalarına karşı beş yıldan bu yana direniş gösteren ve hukuk mücadelesi veren platform üyeleri, 8 Şubat 2021 günü İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde oybirliği ile onaylanan Kültürpark Koruma Amaçlı İmar Planı'na tepki gösterdi.

Platform temsilcileri, itiraz dilekçelerini, onay için gönderilecek olan İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğü'ne teslim etti. Ege Çevre Platformu da tepkilere destek oldu. 

Müdürlük önünde yapılan basın açıklamasını, platform adına Yasemin Sağlam okudu. Açıklamada planın ortak aklın ürünü olmadığı ve iddia edildiği gibi koruma amacı taşımadığı ileri sürüldü. 

“PLAN EKSİK VE HATALIDIR”

Açıklamada, planın olgunlaştırılma ve yazım sürecinde pek çok aktör gibi platformun da olmadığı ifade edildi. Plan hakkında talep, uyarı ve bilimsel çalışmaların Büyükşehir Belediyesi tarafından göz önüne alınmadığı ileri sürüldü. 

Söz konusu plana ilişkin, “Hem plan özelliği, hem de koruma sıfatı taşımamaktadır, eksik ve hatalıdır” denilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

-İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Kültürpark'a ilişkin Koruma Amaçlı İmar Planı önerisi, hiçbir temele oturmayan, korumayan ve plan olmayan, eksiklerle dolu bu metin olarak ortaya çıktı. Metinde yer alan yoğun yapılaşma talebi Kültürpark'ın, kentin ve bizlerin aklına, anılarına ve kalbine hançer gibi saplandı. Bu metin şu anda İzmir 1 No'lu Koruma Kurulu'nun önünde duruyor.

-Daha önce defalarca ifade ettiğimiz gibi, plan önerisinde mutabık değiliz. İtirazlarımızın yer aldığı dilekçelerimizi, mesleki ve bilimsel formasyonları ile bu yanlışa engel olacaklarına ilişkin inancımız ile koruma kurulu üyelerine, erkenden iletmek üzere toplandık.

-Bu planı hazırlayanlar ve onaylayanlar bizleri, İzmirliler'i, hiçbir şey bilmeyen, rahatlıkla ikna edilebilecek, kandırılabilecek, Kültürpark'ın gerçeklerinden uzak kişiler güruhu mu sanıyorlar?

-20 yıl önce sökülme kararı ile kurulan hangarların geçici kaydı ile demonte yapılma gerçeği gizlenmeye çalışılıyor.

İzmir’de odalar ve STK’lardan Kültürpark tepkisi!

“PLANDA YEŞİL AZALTILIYOR, BETON ÇOĞALTILIYOR”

-Plan olmayan planda yıkılacağı belirtilen Odalar Birliği Pavyonu ile Celal Atik Spor Salonu'nun toplam zemini 9 bin 175 metrekareyken, yerine 12 bin metrekare temel alanı olan, kaç kat yüksekliği olacağı belli olmayan bir yapı ile 6 bin m metrekarelik spor salonu ve toplam 18 bin metrekarelik inşaat öngörülmektedir.

-Bunu önerebilmek, yapılaşmayı artırmanın önünü açmak için de 420 dönümlük parkta, olmayan bir yaklaşım ile “tescilli ve korunan yapıları” hariçte tutacak yüzde 5 emsal hesaplaması yapıldı. Sonra da “yeşil alanı artırıyoruz, betonu azaltıyoruz” deniyor.

-Ayrıca, yönetsel eksiklikler, tanımsız bırakılmış alanlar, yaptırılan altlık çalışmaları ile çelişen kararlar, plan notlarına bırakılan işler ile dolu, “korumayan ve planlamayan” bir çalışma yapılmıştır.

“TMMOB DA PLANI KABUL ETMİYOR”

Basın açıklamasında ayrıca, “Tüm bu yanlışları kabul etmemiz mümkün değildir. İzmir halkı da, planın hazırlık toplantılarına katıldığı ve sözde “mutabık” oldukları söylenen TMMOB'a bağlı odalar da hata, eksik ve çarpıtmalar içeren bu metni kabul etmeyecektir” ifadelerine yer verildi.

Meslek odalarının Kültürpark'la ilgili imar planına ilişkin belediyeye yaptığı uyarı ve eleştiriler de anımsatılarak şunları söylendi:

-Şehir Plancıları Odası: "Koruma Amaçlı İmar Planı Kültürpark'ın kimliğini bozacak”,” İzmir Büyükşehir Belediyesi, alana daha rahat müdahale edebilmek, kendisini kısıtlamamak için esneklik adı altında planı, plan olmaktan çıkarmış, plan ölü doğmuştur."

-Peyzaj Mimarları Odası: "Zaman Kültürpark aleyhine işlerken, bu sürecin daha da yıkıcı bir hale dönüştürülmesi kabul edilemez bir durumdur. Kültürpark kıymetli olduğu kadar yaşlı ve yorgun bir yapıya sahiptir. Kültürpark'a ekstra yük getiren tüm adımlardan hızlıca vazgeçilmesini rica ediyoruz."

-Mimarlar Odası: "Yapılaşma oranının, yapılaşma gereksiniminin amacı ve ihtiyaç duyduğu büyüklük belirlenmeden saptandığı anlaşılmaktadır. Kültürpark doğal, kültürel tarihi değerleri ile bir bütündür. Bu bütünün en büyük getirisi kamu yararıdır. Kültürpark'ın ekonomik değerinin bu anlamda bir önemi yoktur."

-Odalar böyle derken; Biz Kültürpark Platformu olarak aynısını söylerken, hatta meclis üyeleri yapılan işten emin değilken, “ben yaptım oldu” diyerek ve bu söylemi “mutabakata varıldı”, “orak aklın ürünü”, “Kültürpark'ın anayasası” ifadeleri ile süsleyerek açıklamak yeterli değildir. Gerçek, saklanamayacak kadar ortada. Bu yanlıştan dönülmesini ve gerçek anlamda kamu yararına ortak aklın hayata geçirilmesini bekliyoruz.

TMMOB İzmir Şubesi'nden Kültürpark açıklaması!


Geri Dön