24 / 04 / 2024

TMMOB İzmir Şubesi'nden Kültürpark açıklaması!

TMMOB İzmir Şubesi'nden Kültürpark açıklaması!

Kültürpark planına karşı açıklama yapan TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi'nden, projeyi savunan İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne tepki gösterildi.



Kültürpark Koruma Amaçlı İmar Planı  İzmir  Büyükşehir Belediye Meclis'inden oy birliğiyle kabul edildi. Kitle örgütlerinden ve meslek odalarından karara tepki gösterildi. Evrensel'den Ramis Sağlam'ın haberine göre; Kültürpark planıyla parkın fiziksel ve ekolojik yapısının korunması gerekirken inşaatın dayatıldığı belirtildi. Plana ilişkin açıklamalarda bulunan TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamanın gerçeği yansıtmadığını ileri sürdü.

"PLAN ÖLÜ DOĞMUŞTUR"

ŞPO, hazırlanan planın yönetim planı olma ya da yönetim planı içerme özelliğinin göz ardı edildiğine dikkat çekerek, “Kültürpark’ta yapılabileceklerin ve yapılamayacakların sınırlarının açık bir şekilde belirlenmesi gerekirken, İzmir Büyükşehir Belediyesi alana daha rahat müdahale edebilmek, kendisini kısıtlamamak için esneklik adı altında planı plan olmaktan çıkarmış, plan ölü doğmuştur” diye konuştu. 

Kültürpark içindeki tartışmalı hangarlara ilişkin de değerlendirmelerin yapıldığı açıklamada, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan analiz raporlarında mevcut hangar yapılarının olumsuz ekolojik etkilerinin göz ardı edildiği vurgulandı. Kültürpark toplantılarının aceleye getirildiğine dikkat çeken ŞPO, belediyenin konuyu sürekli inşaat alanı hesaplanmasına indirgediğini, her toplantıya inşaat alanı pazarlığı ile oturduğunu dile getirdi. Belediye Meclisinde oy birliği ile kabul edilen plana mutabık olmadıklarını ifade eden ŞPO, sürecin takipçisi olacağını da kaydetti.

TMMOB İzmir Şubesi nden Kültürpark açıklaması!

"KÜLTÜRPARK İNŞAAT ŞANTİYESİ HALİNE GETİRİLİYOR"

Kültürpark Platformu sözcülerinden Altan Köse, imar planı tartışma sürecinin şeffaf ve kenti kapsayacak katılımcılıkta hazırlanmadığını belirtti. Belediye tarafından hazırlanan planda 12 bin metrekare inşaat konusunda ısrarcı davranıldığını dile getiren Köse, “Kültürpark inşaat şantiyesi haline getiriliyor. Ranttan vazgeçmeyen, dayatılan bir durum oluşmuştur” dedi.

Köse, tarihi ve doğal sit alanı olan Kültürpark’ın kendiliğinden ekolojik bir park olduğuna vurgu yaparak, ilk defa bir planda ne için olduğu bilinmeyen bir inşaat hakkı olduğunu söyledi. ‘İnşaat hakkını plana yazalım kalanı daha sonra hallederiz’ yaklaşımının bulunduğunu ileri süren Köse, “Şehir merkezlerinin arka bahçesi rant alanı olacak. Bir sabah uyandığımızda Kültürpark’ın gökyüzüne yükselen binalarla dolu olacağını göreceğiz. Kültürpark rant alanına çevrilmekte inşaatla ticari faaliyetlerle iştahı kabartmaktadır” diye konuştu. 

TMMOB İzmir Şubesi nden Kültürpark açıklaması!

TUNÇ SOYER: "GEREKLİ ÇALIŞMALAR YAPILMIŞTIR"

Kültürpark planına yönelik meclis toplantısında açıklamalarda bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “31 Mart’ta yapılan yerel seçimin ardından belediyemizce Kültürpark’ta yaklaşık 42 hektar kentlilerce kullanılan kent merkezindeki alanlar da dikkate alınarak ortak akılla karar verilmesi amacıyla sürecin tekrar yürütülmesine karar verildi” ifadelerini kullanmıştı. Süreç ile ilgili meslek odaları ile de görüşüldüğüne dikkat çeken Soyer, “Kültürpark faunası, kent ekosistemine etkileri, taşıma kapasitesinin değerlendirilmesi, yapı envanteri, mimari dokuları, heykelleri, kullanım ve kullanıcı portföyünün tespiti, acil toplanma alanı gibi başlıklarda bilimsel raporlar hazırlanmıştır” demişti.

Şehir Plancıları Odası'ndan Kültürpark açıklaması!

İzmir'de Kültürpark tartışması: İnşaata açılıyor mu?


Geri Dön