24 / 04 / 2024

İzmir'de yapılan LNG depolama tesisi inşaatıyla ilgili iddialar mecliste!

İzmir'de yapılan LNG depolama tesisi inşaatıyla ilgili iddialar mecliste!

İzmir'de yapımı devam eden bir LNG depolama tesisi inşaatıyla ilgili çeşitli iddiaları mecliste konu oldu. Konuya ilişkin olarak İzmir Milletvekili Tacettin Bayır soru önergesi hazırladı..



İzmir de yapılan LNG depolama tesisi inşaatıyla ilgili iddialar mecliste!


İzmir'de yapımı devam eden bir LNG depolama tesisi inşaatıyla ilgili çeşitli iddiaları mecliste konu oldu. Konuya ilişkin olarak soru önergesi hazırlayan  İzmir  Milletvekili Tacettin Bayır, sorularını Ulaştırma, Denizcilik Ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'a sordu.


Bayır önergesinde "Aliağa Çakmaklı Mahallesi Kızılburun Mevkiinde inşaatı devam etmekte olan LNG Depolama ve Gazlaştırma Projesi inşaatında akıl almaz şeylerin olduğu ve bunun baş aktörünün hükümete yakın Kolin İnşaat'a ait Etki Grup Lojistik Taşımacılık İnşaat Anonim Şirketi olduğu kamuoyuna ve basına yansımıştır.


İddialara göre Aliağa Kaymakamlığı Liman Başkanlığına 13 Haziran 2016 tarihinde Büyük E.829 sayılı bir yazı göndermiştir. Yazıda Aliağa ilçesi Çakmaklı Mahallesi Kızılburun Mevkiinde LNG Depolama ve Gazlaştırma Terminali Projesi kapsamında yapılmakta olan deniz içerisinde dolgu ve iskele inşaatıyla ilgili izinlerin ve inşaatın ilgili mevzuata uygunluğunun incelenerek bildirilmesi istenmiştir. Liman başkanlığı da ilgili firmaya durum hakkında kendilerine ivedilikle bilgi verilmesini istemiştir. Olanlarda zaten bundan sonra olmuştur.


Aşağıdaki sorularımın Ulaştırma, Denizcilik Ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan tarafından yazılı olarak yanıtlandırılmasını saygılarımla arz ederim." diyerek 6 soru sordu.


Bayır'ın soruları


1. Liman Başkanlığı Kolin İnşaata ait Etki Grup Lojistik Taşımacılık İnşaat Anonim Şirketine postayla bir yazı göndererek 24 saat içinde konuyla ilgili gerekli izahatın verilmesi, gerekli izin belgelerinin başkanlığa ibrasını istemiştir. Bu yazı sonrası Liman başkanının görevden alınması "Emir büyük yerden" kuşkularının doğmasına ve bu kuşkuların halk tarafından seslendirilmesine neden olabileceğini düşünüyor musunuz?


2. Sayın Bakan Aliağa Liman başlanı hangi nedenlerden dolayı ve ivedikle görevden alınmıştır? Görevden alınmasına hükümetinize yakın bir firmadan istemiş olduğu zorunlu belgeler neden olmuş olabilir mi?


3. Bilindiği gibi inşaat ruhsatları belirli sürelere göre verilmektedir. İnşaatı yaklaşık 12 sene önce başlayan projenin halen ruhsatsız bir şekilde devam ettiği iddiaları doğru mudur?


4. Bu proje ait ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) raporunun da olmadığı iddiaları doğru mudur?


5. İddialara göre ruhsatsız bir şekilde yapımı devam eden projeyle ilgili olarak yapılan tüm ısrarlara rağmen bilgi ve belgeye ulaşılamadığı gerekçesiyle bu konuda görev yapması gereken tüm resmi kuruluşlar hakkında Çevreci grupların Savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını biliyor musunuz?


6. Bu projede dile getirilen vahim iddialar hakkında, bakanlık olarak bundan sonra nasıl bir adım atmayı düşünüyorsunuz?





Geri Dön