29 / 03 / 2024

İzmir'deki deprem konutlarının inşaatında son durum ne?

İzmir'deki deprem konutlarının inşaatında son durum ne?

İzmir'de 30 Ekim tarihinde Seferihisar açıklarında büyük yıkıma neden olan 6,6 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmişti. Depremin ardından evleri hasar gören vatandaşlar için yapılan deprem konutlarının inşaatı hız kesmiyor...



Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ömer Bulut, 30 Ekim tarihinde  İzmir  Seferihisar açıklarında yaşanan 6,6 büyüklüğündeki depremde evleri hasar gören vatandaşlar için Bayraklı'daki rezerv alanda ve binaların yıkıldığı bölgede yer alan 7 proje alanındaki çalışmaların yapıldığı yerleri ziyaret etti.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Ömer Bulut'un şantiye ziyaretine, İzmir Çevre ve Şehircilik Müdürü Ömer Albayrak ile Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal da katıldı. Bulut, rezerv alanda bitirilen örnek konutu basın mensuplarına dolaştırdı. Bulut, konuya ilişkin konuşmasında, TOKİ'nin Türkiye genelinde yaklaşık 570 aktif şantiyesi olduğuna dikkat çekti. 

İzmir deki deprem konutlarının inşaatında son durum ne?

Türkiye'de geçen yıl deprem ve sel gibi birçok afet meydana geldiğinin altını çizen Bulut, "Hasar gören yapıların inşası konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığının koordinasyonu ile çalışmaları biz yürütüyoruz. Depremin yaşandığı Elazığ ve Malatya'da geçtiğimiz aylarda Cumhurbaşkanımızın katıldığı törenle 10 bine yakın konutu teslim ettik. Konutlar tamamlandıkça teslim etmeyi sürdüreceğiz. Artvin'in Yusufeli ilçesinde bulunan Dereiçi köyünde çalışmaları tamamladık. Önümüzdeki hafta ihalesini gerçekleştireceğiz." açıklamasında bulundu.

- İzmir'deki çalışmalar

Bulut, İzmir'de meydana gelen deprem sonrasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığının koordinasyonunda hızlıca çalışmaların başladığını ve öncelikle 65 binanın yıkımının yapıldığını ve bu alanlarda inşaat çalışmaları yapıldığını dile getirdi.

Bayraklı'nın zemininin taşıma gücü bakımından zayıf olduğuna vurgu yapan Bulut, "İnşaatların yapımı için fore kazık ve jet grout kullanarak zemini güçlendirdik. Binaların yıkıldığı Bayraklı da ise 1444 konutun inşaatı yükseliyor. Örnek daireleri gezdik. Ağustosun başında ilk etapları teslim etmeye başlayacağız." ifadelerini kullandı. 

İzmir deki deprem konutlarının inşaatında son durum ne?

Merkezdeki konutların metrekare büyüklüklerinin küçük olduğuna ilişkinzaman zaman tenkit aldıklarını dile getiren Bulut, kullanım açısından rahat evler yapıldığına dikkat çekti. 

- "Çok cazip bir yer haline gelecek"

Bayraklı ilçesinde yer alan 3 milyon 800 bin metrekarelik alanda rezerv konut inşaatlarının başladığını ifade eden Bulut, "Çok rahat bir şekilde planlanabilen, yüzde 50'in üzerinde yeşil ve sosyal donatı alanı bıraktığımız bir yer. Toplam 8 bin 100 konutun olacağı bir alan" şeklinde konuştu.

Alanda 1700 civarında konutun inşaatının sürdüğünü, gelecek ay gerçekleştirilecek ihaleyle de bu sayının 3 bin 500'e yükseleceğini belirten Bulut, şunları kaydetti:

İzmir deki deprem konutlarının inşaatında son durum ne?

"Burada daha çok 127 metrekare olan 3+1 dairelerimiz olacak. Onun dışında az sayıda 90 metre kare 2+1 dairemiz ve 4+1 dairelerimiz var. İnsanlar tercihini ilk yaparken burayı bilmedikleri için daha çok Bayraklı merkezindeki konutlara odaklanmış durumdalar. Burada diri bir fay hattı söz konusu değil. Zamanında belirlenmiş olan fay hattı bölgesinde tedirginliği ortadan kaldırmak için o alanlar tamamen yeşil olan olarak bıraktık. Çok yakın bir gelecekte burası cazip bir yer haline gelecek."

Bulut, rezerv alandaki ilk etabın teslimini, Eylül ya da Ekim ayına doğru yapmayı planladıklarını da açıkladı.

TOKİ Başkanı Ömer Bulut'tan İstanbul'daki şantiye alanlarına ziyaret!

İzmir'de depremzede konutları TBMM gündeminde!


Geri Dön