19 / 04 / 2024

İzmir'deki Kolophon Antik Kenti'ne ilişkin 3 sorun mecliste!

İzmir'deki Kolophon Antik Kenti'ne ilişkin 3 sorun mecliste!

İzmir'deki Kolophon Antik Kenti'nde kazı yapılmasına ve antik kentin definecilerden korunmasına ilişkin soru önergesi hazırlandı. Soruların Kültür Ve Turizm Bakanı Nabi Avcı tarafından yanıtlandırılması talep edildi..



İzmir deki Kolophon Antik Kenti ne ilişkin 3 sorun mecliste!


CHP  İzmir  Milletvekili Murat Bakan, İzmir'de bulunan Kolophon Antik Kenti'nde kazı yapılmasına ve antik kentin definecilerden korunmasına ilişkin soru önergesi hazırladı. Bakan sorularını Kültür Ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'ya iletti.


CHP'li Bakan önergesinde "Kolophan antik kenti İzmir İli, Menderes İlçesi, Değirmendere ve Çamönü köyleri arasında yer almaktadır. Antik Smyrna (modern İzmir) kentini güneye Notion ve Ephesos'a bağlayan en kısa güzergah Kolophon üzerinden geçmektedir. Antik kent verimli ovaya egemen, su kaynakları açısından zengin tepelik arazi üzerinde yer almaktadır. Bu alan kuzeyde Değirmendere Çayı, güneyde Çamönü Çayı ile sınırlandırılmıştır. Antik kentin ortasından ise Kabaklı Dere Çayı ve Kuru Çay akmaktadır." dedi.


"Binlerce yıl boyunca yerleşim gören Kolophon Antik Kenti definecilerin kazı alanına dönüştüğü geçtiğimiz yıldan beri gerek yerel basında, gerekse yöre halkı tarafından dile getirilmektedir. Antik kentin her yerinin defineci çukurları ile dolu olduğu gözlerden kaçmamaktadır. Arkeolojik açıdan zengin olan bölgede tarih öncesi yerleşimlerin yanı sıra Lidya Prens Helenistik ve Roma dönemlerinde de yerleşim olduğu bilinmektedir. Ayrıca, son zamanlarda, güzergahn Kolophon Antik Kenti'nden de geçtiği tematik bir yürüyüş yolu projesi düzenlenmekte olduğu ve 5-6 antik İyon kentini birbirine bağlayarak Karaburun yarımadasını saracak tematik yol çalışmalarının yapıldığı söylenmektedir. Buna rağmen ödenek olmadığı gerekçesiyle burada devlet eliyle bir kazı yapılmamaktadır. " şeklinde açıklamalarda da bulunan Bakan bu bağlamda 3 soru sordu.


Bakan'ın soruları

1- İzmir'in Menderes İlçesi, Değirmendere ve Çamönü köyleri arasında yer alan ve en önemli iyon şehirlerinden biri olan Kolophon'da kazı neden yapılmamaktadır? Bu kentin araştırılması ve kazı yapılması için ödenek çıkartılacak mıdır?


2- Kolophon'da kazı çalışmaları ne zaman başlayacaktır?


3- Antik Kolophon kentinin definecilerden korunması için Bakanlığınız ne gibi tedbirler almıştır?







Geri Dön