26 / 04 / 2024

İzmir'e 46 Tarım Kredi Kooperatifi Marketi açılacak!

İzmir'e 46 Tarım Kredi Kooperatifi Marketi açılacak!

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli yaptığı açıklamada, İzmir'e 46 Tarım Kredi Kooperatifi Marketi açılacağını söyledi.



Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli,  İzmir  Ticaret Odası (İZTO) tarafından video konferans yoluyla gerçekleştirilen ve YouTube üzerinden canlı yayınlanan İzmir Sektör Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, İzmir'in tarım ve hayvancılıkta Türkiye ekonomisi için önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, son 17 senede verilen destek ve yapılan yatırımların bunda payının büyük olduğunu belirten Pakdemirli, "İzmir’e son 17 yılda 16,3 milyar lira tarımsal destek verdik ve yatırım yaptık. Kırsal Kalkınma desteklerimiz kapsamında 444 proje için yaklaşık 200 milyon lira hibe desteği ödedik. Ödediğimiz hibeler ile yapılan yatırımlar neticesinde 4 bin 757 kişiye istihdam sağlandı. Genç çiftçilerimizin toplam 572 projesini, 17,2 milyon lira hibe ile destekledik. Hayvancılığın olmazsa olmazı meralarımıza İzmir'de özel hassasiyet gösterdik. Ve yaklaşık 68 bin dekar mera ıslah çalışmasını tamamladık." dedi.

 

- ''İzmir'e 46 Tarım Kredi Kooperatifi Marketi açılacak''

 


İzmir’in de içerisinde bulunduğu 4 pilot kentte, Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projesi'nin başlatıldığını da söyleyen  Bakan Pakdemirli, İzmir'den 25 projeyi destekleme kapsamına aldıklarını ve hibe sözleşmelerinin imzalanması aşamasına gelindiğini belirtti.

İzmir ve ilçelerinde bu yıl içerisinde toplam 46 adet Tarım Kredi Kooperatifi Marketini hizmete açacaklarını dile getiren Bakan Pakdemirli, sözlerine şu şekilde devam etti:

"26 milyon fidanı toprakla buluşturacağız. 4 milyon adet fidan üreteceğiz. Kemalpaşa Nazarköy'de ormanlık alanda, 20 kilometre yürüyüş parkuru olan ve 3 bin yıllık Hitit Anıtını ön plana çıkaran Ekoturizm Alanı oluşturacağız. İzmir'imizde 1 şehir ormanı, 8 mesire yeri ve 3 bal ormanı tesis edeceğiz. ORKÖY çalışmaları kapsamında, orman mahallelerinde yaşayan 240 ailemize, 8 milyon lira ferdi kredi ve hibe desteği sağlayacağız. Dünyanın en eski kültürel yerleşim yerlerinden olan, Bergama ilçemizin içerisinden geçen Selinos Deresi'ni ıslah ederek, turizme kazandıracağız. "Kırsal Kalkınma Destekleri 13. Etap" kapsamında İzmir'den 38 projeye toplam 23 milyon lira hibe ödemesi gerçekleştireceğiz. 200 milyon lira maliyetli Kapıkaya Barajı'nı yatırım programımıza aldık. 32 bin 530 dekar araziyi sulayacak olan Kınık Kapıkaya Barajı ile çiftçilerimize 30 milyon lira zirai gelir artışı sağlayacağız."
 

- Pakdemirli'den İzmir'e yeni müjdeler

 



Selçuk Efes Havalimanı'nı Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu kuracaklarını dile getiren  Pakdemirli, şöyle konuştu:

"Yine şehrimizde bu yıl içerisinde 32 birimde 2B orman kadastro çalışması yapacağız. 3 ilçemizde de 26 bin dekar alanda mera ıslah çalışması yapacağız. İzmir'de Sakız, Kıvırcık ve Pırlak koyunları ile Türk Saanen keçisini de soy kütüğü kapsamına alıyoruz. Soy kütüğü kaydı tutulan işletmelere hayvan başına 100 lira, bu işletmelerden koç ve teke alan yetiştiricilere 500 lira destekleme ödemesi yapacağız. Düve Alım Desteği kapsamında da inşallah 37 yetiştiricimize 1,2 milyon liralık destekleme ödemesi yapacağız. Tabi bu arada taşkın ve sel felaketlerinden şahsen de zarar görmüş biri olarak, bu konunun İzmir'in ne kadar canını yaktığını biliyorum. Dolayısıyla bu kapsamda İzmir'de toplam maliyeti 47 milyon lira olan 4 adet taşkın koruma tesisinin inşaat ihalelerini, bu yıl içerisinde yapacağımız haberini de vermek isterim. İnşaat ihalesini yapacağımız projelerimiz, 1. Kemalpaşa Nif Çayı Islahı 1.Kısım 2. Karaburun Küçükbahçe Mahallesi Taşkın Koruma Tesisi, 3. Karaburun Küçükbahçe Mahallesi Kurfal ve Sulu Dereleri Islahı ve 4. Foça Deniz Üs Komutanlığı içerisinden geçen dere yataklarının ıslahı. Ayrıca Kiraz ilçemizde inşaat çalışmalarına başladığımız, Akpınar, Çınarlıdere ve Avunduk Mahallesi Çınarcık Deresi Islahı ile mahallelerimizi de taşkınlardan koruyor olacağız. Ayrıca Tire'de, 14 Mart 2019 tarihinde temelini attığımız, 10 milyon dolar yatırım bedelli Tarım Kredi Yem Fabrikasını da inşallah temmuz ayı itibariyle hizmete almayı planlıyoruz. Bu büyük yatırım sayesinde, regülasyon görevimizi daha iyi şekilde yerine getirecek, çiftçimize daha ucuz ve kaliteli yem temini sağlayacağız."


Geri Dön