29 / 03 / 2024

İzmir'e 5 yılda 10 milyar liralık konut yatırımı yapıldı!

İzmir'e 5 yılda 10 milyar liralık konut yatırımı yapıldı!

İzmir’e son 5 yılda kazandırılan inşaat projelerinin değeri 10 milyar lirayı aşarken, Türkerler Holding 4 milyar, Rönesans Holding 4 milyar, Teknik Yapı 1.6 milyar, DAP Yapı da 1 milyar liralık yatırımıyla kentin geleceğine olan güvenini ortaya koydu.



İzmir'de son 5 yılda gerçekleştirilen inşaat projelerinin değeri 10 milyarı lirayı geçerken Türkiye'nin dev inşaat firmalarının kentteki yatırımları hız kesmeden devam ediyor. Türkerler Holding 4 milyar, Rönesans Holding 4 milyar, Teknik Yapı 1.6 milyar, DAP Yapı ise 1 milyar liralık yatırımla İzmir'de iş ve aş kapısı oldu. İzmir'de özellikle ulaştırma ve lojistik yatırımları sürerken, tüm sektörlerle birlikte inşaat sektörü de hızla büyüyor. İstanbullu ve Ankaralı firmalar yatırımlarını arttırırken yeni girişimciler de görüşmelerini sürdürüyor. Hükümetin İzmir'i dünya kenti yapacak yatırımlarından İstanbul Otoyolu,  Ankara  Hızlı Tren Projesi ve Çanakkale Otoyolu projelerinin hızla ilerlemesi İzmir'in yanı sıra İstanbul ve Ankara merkezli inşaat firmalarını da İzmir'de yatırım yapmaya yöneltti. Teknik Yapı, Halk GYO ile işbirliği yaptı


Son olarak İstanbullu Teknik Yapı ile Halk GYO  İzmir  projesi için işbirliği yaptı. Emlak Konut GYO'nun, İzmir'in Alsancak semtinde hayata geçirmeyi planladığı gayrimenkul projesini 1,6 milyar liralık hasılat taahhüdüyle kazanan Teknik Yapı, gayrimenkul sektörünün güçlü ismi Halk GYO ile işbirliği yaptı. Teknik Yapı, Emlak Konut GYO'nun, Alsancak'taki iki ayrı parselden oluşan yaklaşık 47 dönümlük arazisi için Haziran ayında açtığı arsa karşılığı gelir paylaşım ihalesini yüzde 35 idare payı taahhüdü ile kazanmıştı. Karma projeden elde edilecek hasılatın en az 585,2 milyon lirası Emlak Konut GYO'ya aktarılacak.


Türker: İzmir'le özel bir bağımız var


İzmir inşaat piyasasına geçtiğimiz yıl giren Türkerler Holding'in 2016 yılında İzmir'e yaptığı yatırımların toplamı 4 milyar lirayı buldu. 900 milyon dolara Bayraklı'da Türkiye'nin en büyük 3. hastane projesi, 350 milyon dolara İzmir'in en yüksek binası Mahall Bomonti İzmir ve 100 milyon dolara iki rüzgar enerjisi santrali için tüm finansman sağlandı ve inşaatlar hızla ilerliyor. Türkerler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker, "İzmir'le özel bir bağımız var. Yıllardır büyük projeler gerçekleştirdik. Yeni projelerimizle bu güçlü bağı taçlandırıyoruz" dedi. Türkerler'in İzmir'deki en büyük projesi Bayraklı'daki şehir hastanesi Türkiye'nin en geniş kapasitesine sahip 3. hastanesi olacak. Proje 2 bin 60 yataklı planlandı. Gama ile ortak yürütülen projenin finansmanı tamamen yurtdışından karşılandı. Başlayan inşaat 2019'da tamamlanacak. Mahall Bomonti İzmir ise konut, ofis, ticari alanlardan oluşan karma bir proje. Müzesi, kent meydanı, seyir terası, açık hava sinemasıyla İzmir'in yeni yaşam kampüsü olacak. Mahall Bomonti İzmir 240 metre yükseklikle kentin en yüksek binası olacak. Mahall Bomonti İzmir, antensiz haliyle Safir'den daha yüksek. İzmirgaz'da yaptığı altyapı yatırımlarıyla 10 bin kilometre boru döşeyen ve 975 bin abonenin kapısına kadar doğalgaz ulaştıran Türkerler, bu yıl 100 milyon dolara mal olacak 2 rüzgar enerji santrali de kuruyor.


Rönesans, en eski İzmirli


Yaklaşık 5 yıl önce İzmir'de açılan Optimum AVM'yi 105 milyon euroluk yatırımla büyüten Rönesans Gayrimenkul, önümüzdeki 4 yılda 1 milyar euro yatıracak. Rönesans Holding'in bünyesindeki Rönesans Gayrimenkul, Türkiye'de yatırım atağına geçti. Rönesans Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Özgümüş, sadece İzmir'deki Konak, Mavişehir, Turan ve Gaziemir'e 1 milyar euro civarında yatırım yapacaklarını kaydetti.


DAP Yapı kentte kalıcı olacak


Yaklaşık 1 milyar liralık yatırımla İzmir'de kalıcı olmaya gelen DAP Yapı ise Bornova bölgesinde büyüyecek. 2017 yılında çok özel projelere start verdiklerini ifade eden Dap Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz , "Ülkemizin göz bebeği olan İzmir'in Bornova bölgesinde, Atatürk Stadyumu'nun yanında mimarisi ve DAP Yapı kalitesiyle İzmir'in güzelliğine yaraşır bir projeye başlıyoruz. Ön talep toplamaya başladığımız projemizde 13 bin 500 talep aldık. İzmirlilerin ilgisinden oldukça memnunuz. İzmir projemize başta İstanbullular olmak üzere başka şehirlerden de talep var. İzmir'in yerel mimari geleneğine uyumlu bir tasarım gözettik. 30'ar katlı iki kuleden oluşan, farklı daire alternatiflerinin yer alacağı, her biri balkonlu ve 700 üniteden oluşacak projemizi Ekim ayında tüm detaylarıyla paylaşacağız. DAP Yapı olarak sahip olduğumuz vizyonu İzmir'de de yaşatmaya devam edeceğiz. İzmir'de tek bir proje ile kalmayıp, arazi geliştirmeye devam edeceğimizi de şimdiden söyleyebilirim. DAP Yapı olarak İzmir'de kalıcı olacağız" dedi.


Yeni Asır / Kadir KEMALOĞLU 


Geri Dön