29 / 03 / 2024

İzmit'teki adliye ve sağlık binası yıkıldı!

İzmit'teki adliye ve sağlık binası yıkıldı!

İzmit Belediyesi'nin Tarih Koridoru Projesi'nin onemli bir ayağı olan Av Köşkü'nün arka kısmında kalan eski Adliye binasının yıkımına başlandı.



İzmit Belediyesi'nin Kültür Tepesi projesinin önemli bir ayağı olan, Av Köşkü'nün hemen arka kısmında kalan daha önce Adliye ve Sağlık Binası olarak da kullanılan binanın yıkımına Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun izni ile başlandı. Binaya ilk kepçeyi İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan vurdu. Başkan Doğan yıkımın 15 gün süreceğini ve boş kalacak olan alanın Sanat Meydanı olarak kullanılacağının müjdesini verdi. Yıkımın ilk gününde, yıkım ekibi ile alanda hazır bulunan İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 


PROJELER DEVAM EDECEK


-“Büyük bir kararlılıkla topyekün mücadele ederken bir yandan da projelerimize devam ediyoruz. Bir yandan işlere devam ediyoruz. Bu günler elbet geçecek. Türkiye kim ne derse desin isterse dünya yerinden oynasın 2023 hedeflerine 2053 hedeflerine kararlılıkla gidecek. Bunu Türk Milleti er meydanında bir kez daha gösterdi. Bugün burada tarihi bir işin başlangıcındayız. 2 yıldır adım adım takip ettiğimiz bir projenin önemli bir dönemindeyiz. Burası Ata yadigarlarımızın bulunduğu bir bölge.  Osmanlı’dan kalan çok güzel tarihi yapılarımız var. İmaret Cami, Redif Binası, Kasrı Hümayun var. Tarihi müştemilatlar var.


PARALEL YAPI ENGELLİYORDU


Buraya İzmit Belediyesi olarak çok güzel bir proje hazırladık. Bizzat şahsımın adaylık vaatlerinden biriydi. 2 yıldır izinleriyle uğraşıyoruz. Çok zorluklar yaşadık. Zannediyorum paralel yapının da bu işin uzamasında rolü vardı. İşlerimizi de çaktırmadan engelliyorlardı. Ama bugün bu güzel projeyi uygulamak için önemli bir adım atıyoruz. Buradaki tarihi değeri olmayan ama benim çocukluğumda Adliye olarak kullanılan daha sonra da milletvekilliğimde Sağlık Müdürlüğü olarak kullanılan defalarca gelip gittiğimiz bu binayı yıkıyoruz. 


SANAT MEYDANI KAZANDIRACAĞIZ


Buradan Kocaeli ve İzmit halkına ‘şehirler meydanlarla anılır’ söyleminden yola çıkarak vaat ettiğimiz meydan projesinin uygulamasından birindeyiz. Diğer bir tanesi Devlet Hastanesi Projesiydi. Oradaki eski binaları yıkacağız. Perşembe Pazarı Meydan Projesi için de güzel bir proje hazırladık. Eski Valilik Konağı’nın olduğu yeri yıktık. Orada yer altı otoparkı ve meydan projesi olarak devam edecek. Burada Kültür Tepesi’nin ikinci aşamasındayız. Kültür Tepesi’ne Sanat Meydanı kazandıracağız. Bu tarihi dokunun içinde daha çok sanatsal etkinliklerin, halkın oturup dinlenebileceği, denizi seyredebileceği, atamızın gücüyle buluşacağı bir meydan olmasını diliyoruz” 


MİNİ ANFİ YAPILACAK


En iyi malzemelerden, granitlerden ve bu dokuya uygun aydınlatmalarla hem binanın hem çevrenin, oturma alanları, burada mini bir rakıma bağlı mini açık hava anfisi, buralarda resim yapan, karikatür çizen, müzik yapan, zaman zaman toplu bazı kültürel sosyal kutlamaların olduğu bir meydan olarak planladık. 2 yıldır profesyonel ekiplerle çalıştık. Ama süreç çok uzadı. Çünkü Turizm ve Kültür Bakanlığı’ndaki izinler, askeriye olan izinler, anıtlardaki işler gerçekten adım adım takip ettiğimiz benim defalarca Ankara’ya giderek takip ettiğim işler. Şu anda bir noktaya geldik. Daha aşacağımız bazı konular var. Artık sonuna yaklaştık. Son izinler kısmını hallettikten sonra ihaleye çıkacağız. Çünkü projemiz hazır ve anıtlar kurulundan onaylandı.


DUVARIN YIKILMASINI İSTİYORUZ


Sadece duvar problemimiz var. Bu duvarın iznini alamadık. Tarihi duvar olarak düşünülüyor. Burada camiyi gizleyen kapatan görselliğin buradan kalkması gerekiyor. Umarım ikna edeceğiz. Mutlaka bir çözüm yolu vardır. Hazır yapılmışken burada güzel bir görüntü ortaya çıkacak. Biz şimdiye kadar birçok meydan düzenlemesi yaptık mahallelerimizde. İkizli Çeşme, Üçyol, Yenişehir meydan düzenlemesi. Şimdi daha büyüklerine soyunduk. Geçen dönem yaptığımız Şelale ve çevresinin meydan düzenlemesi. Kuruçeşme’de ve Akmeşe’de de meydanlar yaptık. Bunları yaparken çevre binaları da temizliyoruz. Onların cephelerini de yapıyoruz.  Mesela Cumhuriyet Çocuk Parkı’nın eski halini, şimdiki, halini ve etrafındaki görüntüyü düşünün. Burada da cephe iyileştirmelerine de çalıştık. Hızla cepheleri de düzelteceğiz. Bu güzel tarihi ata yadigarı dokunun çevresiyle birlikte şehre güç katmasını sağlayacağız. Şehrimiz, İzmit halkı, Kocaeli Halkı, Türk Milleti en güzel şeylere layık. 


DAHA ÇOK ÜRETİP KENETLENECEĞİZ


Bu vatana kastedenlere halkımız gereken cevabı tankla tüfekle değil yüreği ve elinde bayrağı ile verdi. Onları meydandan püskürttü. Şimdi biz daha çok çalışacağız. Daha çok üreteceğiz. Daha çok huzuru refahı getirmeye çalışacağız. Daha çok birbirimize kenetleneceğiz. Bu ülkeye, bu millete, bekasına, birliğine kastedenler şimdi olduğu gibi bundan sonra da hayal kırıklığına uğrayacaklar. Yüzyıllardır hayal kırıklığına uğruyorlar. Enerjimizi biz birbirimizden alıyoruz. Türkiye’nin geleceği çok daha güzel olacak. Sayın Liderimiz Recep Tayyip Erdoğan’ın gücü kuvveti sağlığı ve enerjisi bize zaten ilham kaynağı. Halkımızla kenetlendik. Bizleri onlar tanımıyorlar. Biz birbirimizle içerde bazı konularda didişiriz. Siyasette rekabet yaparız. Konu vatan olursa sağ sol demeden kenetleniriz. Bunu en güzel şekilde meydanlarda, Taksim’de, Ankara’da, Külliye’de liderlerimiz gösterdi. Hepsinden Allah razı olsun, güç kuvvet versin. Allah birliğimiz bozmasın.”




Ayeşgül KALAYCIK/Özgür Kocaeli



Haber Manşet Kocaeli Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı ;



İzmit Belediyesi'nin Tarih Koridoru Projesi kapsamında yer alan eski adliye binasının yıkımına başlandı


İzmit Belediyesi’nin Tarih Koridoru Projesi kapsamında yer alan ve önemli bir ayağı olan eski adliye binasının yıkımına başlandı. Av Köşkü’nün arkasında bulunan adliye binasının yıkımı yaklaşık 15 gün boyunca devam edecek. Yıkımın ardından boşalan alan ise Sanat Meydanı olarak kullanılacak.  

 



Manşet Kocaeli



Geri Dön