24 / 04 / 2024

İztuzu özelleştirildi!

İztuzu özelleştirildi!

İztuzu özelleştirildi. Dünya mirası, caretta caretta’ların üreme alanı İztuzu Plajı özelleştirildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı “ Mahkeme kararı doğrultusunda plajı özel şirket işletecek ” açıklaması yaptı



İngiliz The Times gazetesinin Avrupa’nın 1 numaralı açık alanı seçtiği İztuzu sahili, yaz aylarına kadar Dalyan Belediyesi tarafından işletiliyordu. Yılda binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan tesis için daha sonra bir ihale açıldı. İhaleye iki talip vardı. Bunlardan biri artık Dalyan’ın bağlı olduğu Ortaca Belediyesi biri ise İngiliz ortaklı DALÇEV isimli şirketti. Sahilin işletilme ihalesini 8 milyon lira bedelle DALÇEV kazandı.


Çevrecilerin direnişi


Şirket mahkeme kararıyla işletme hakkını aldığını açıklarken, CHP’li Ortaca belediyesi ise sahil için düzenlenen ihalenin kendilerine haber verilmeden yapıldığını iddia etti. Konuya dahil olan çevreciler ise İztuzu Plajı’nın özelleştirilmesinin cinayet olacağını belirterek bölgede direniş başlattı. Özel şirketin İztuzu’na girmemesi için 8 günden beri süren direnen çevreciler gece-gündüz nöbet tutmaya başladı. Dün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yaptığı açıklamayla plajı kendilerinin teslim aldığını ve işletme hakkını mahkemeyi kazanan DALÇEV şirketine vereceklerini açıkladı.


‘İnşaat yapılmayacak’


Bakanlık “Söz konusu kiralanan alan kıyı kenar çizgisinin deniz tarafında kalan alan olup hiçbir şekilde imara açılmamaktadır. Günübirlik ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere sadece sunulan hizmetlere (otopark, şemsiye, şezlong, büfe gibi) karşılık ücret talep edilmekte olup, bunun dışındaki alan kullanımı ve alana girişlerden ücret talep edilmemektedir. Yani İztuzu plajı halkımızın kullanımına bugüne kadar açık olduğu gibi bundan sonrada açık olacaktır” dedi.


Vatan


Geri Dön