25 / 04 / 2024

Jeoloji Mühendisleri Odası: Giresun’u sel değil, beton lobisi vurdu!

Jeoloji Mühendisleri Odası: Giresun’u sel değil, beton lobisi vurdu!

Jeoloji Mühendisleri Odası, Giresun’da yaşanan ve 8 kişinin yaşamını yitirdiği sel felaketine ilişkin yaptığı açıklamada, şehirlerin doğa kaynaklı afetlere karşı korumasız hale getirildiğini belirtti.



Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan, Giresun’da yaşanan ve 8 kişinin yaşamını yitirdiği sel felaketiyle ilgili açıklamalar yapıldı.

Odadan yapılan açıklamada, dere yatakları, taşkın sahaları, heyelanlı alanların tamamının imar rantı amacıyla kullanıma açıldığı ifade edildi. Cumhuriyet'te yer alan habere göre; derelere plansız HES’lerin yapılması, dere yataklarının değiştirilmesi, tekniğe aykırı menfez ve köprülerin yapılmasının, taşkın alanlarının imara açılması, imar afları ile bu alanlardaki kaçak yapıların meşrulaştırılmasının doğa olaylarını birer afete dönüştürdüğüne dikkat çekildi.

Açıklamada, imar, planlama, yapı üretim ve denetim, kentsel dönüşüm, çevre, orman, tabiat varlıkları koruma gibi kanunlarda yaptıkları değişikliklerle, şehirlerin doğa kaynaklı afetlere karşı korumasızlaştırıldığı dile getirildi. Yaşanan sel felaketinden sonra bakanların “Dere yataklarına neden ev yaptınız”, “Taşkın ilçenin şeklini değiştirmiş” şeklindeki ifadeleri hatırlatılan açıklamada, fay hatlarının üstünü, dere yatakları, taşkın sahaları ile heyelanlı alanlar üstüne yapı ruhsatı vererek yapı yapılmasını teşvik edenlere hesap sorulması gerektiği ifade edildi. 

Açıklamada, doğa facialarını engellemek için aktif fay hatlarının yapılaşmaya kapatılmasının, İmar Kanunu’nun değiştirilerek aktif fay hatlarının üstü, dere yatakları, taşkın alanları, heyelan veya kaya düşmesi yaşanan bölgelerin imara açılmayacağı ve yapı ruhsatı verilmeyeceği konusunda kanuni düzenlemenin ve dere yataklarının doğal akışının değiştirilmesine, kesitlerini daraltılmasına, moloz ve çöp döküm alanı, yol ve altyapı tesisi amaçlı kullanımına son verilmesinin gerektiğine dikkat çekildi. 

Deprem, heyelan, taşkınlar gibi afetlerden sonra önlem almaktan imtina eden, “beton lobisi”nin istem ve çıkarları doğrultusunda hareket edenlerin halkı korumasının mümkün olmadığı ifade edilen açıklamada, Jeoloji Mühendisleri Odası tarafından kamu yararına bir heyet oluşturulduğu, heyet raporunun gerekli incelemelerin ardından kamuoyu ile paylaşılacağı belirtildi.

Yavuz Ağıralioğlu: Dere yataklarında imar, iskan işlerini kontrol edebilecek ciddiyet lazım!

Ali Öztunç: Yanlış imar ve yapılaşmalar sel felaketlerini tetikliyor!


Geri Dön