26 / 04 / 2024

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan İzmir'deki emsal artışı kararına tepki! 

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan İzmir'deki emsal artışı kararına tepki! 

Jeoloji Mühendisleri Odası, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından Bayraklı için alınan emsal artışı kararına tepki gösterdi. 



İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, Bayraklı’da parsel bazında yüzde 20, ada bazında yüzde 30 emsal artışını 12 Ekim’de onayladı. Hürriyet'ten Aysel Alp'ın haberine göre; Jeoloji Mühendisleri Odası ise 30 Ekim 2020’de Sisam Adası’na 10, İzmir’e 70 kilometre mesafede yaşanan ve Sisam’da 2; İzmir’de 117 can kaybına sebep olan depremi hatırlatarak alınan kararı eleştirdi. 

Jeoloji Mühendisleri Odası ndan İzmir deki emsal artışı kararına tepki! 

 İzmir’in içinden 7 ve üstü büyüklükte Deprem üretme potansiyele sahip 17 adet aktif fay zonu veya fay hattı geçtiğini hatırlatan JMO, “Bu olumsuz tablo bilinmesine rağmen,  İzmir  Büyükşehir Belediye Meclisi, Bayraklı’nın batak niteliğindeki, zayıf mühendislik özelliklerine sahip zemin birimlerinin yer aldığı alanda, emsal artışı kararı vermiştir. Gelecekte olası bir depremde daha ağır can kayıplarına neden olunacağı bilinmesine rağmen, beton lobisi ve bunun belediyede yuvalanmış yapıları vasıtasıyla, depremzedelerin çaresizliğinden yararlanılarak gündeme getirdikleri ‘emsal artışı’, geçmişte olduğu gibi günümüzde de ranta ve talana dayalı imar, kentleşme, yapı üretim ve denetim süreçlerinin değişmeden yürütüleceğini göstermektedir” değerlendirmesinde bulundu.
 

TMMOB'dan İzmir depreminde yıkılan yapılara ilişkin açıklama!


Geri Dön