26 / 04 / 2024

K Yapı Ataşehir'de karma projeye başlayacak!

K Yapı Ataşehir'de karma projeye başlayacak!

Tüm şantiyelerinde kart sistemi uygulayarak işçi güvenliğini kontrol altına aldıklarını kaydeden K Yapı'nın patronu Murat Karaduman, " Eğitimini almamış işçiye, kapılarımız kesinlikle açılmaz" dedi..



Solid İnşaat ile ortak ilk projeleri Trendist Ataşehir'in yoğun ilgi görmesi nedeniyle aynı bölgede yeni proje geliştirmek için kolları sıvadıklarını söyleyen K Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Murat Karaduman, "Bir yıl içinde konutların yüzde 71'ini sattık. Ev sahipleri, yeni projelerimizi bekliyor. Şimdilik odak noktamız Ataşehir" diyor. Karaduman'la yeni yatırım planlarını, kentsel dönüşümü ve işçi güvenliğini konuştuk. 


 Trendist Ataşehir nasıl gidiyor? 

Tam gaz gidiyoruz. Yüzde 71'ini sattık. Seçimlerden önce bu oran yüzde 40'tı. Yüzde 30 daha satış oldu. Artık eskiden kuru kalabalık müşteri geliyordu. Şimdi çok daha bilinçli bütün projeleri bilen müşteri geliyor. Bu bölgede alternatifimiz yok. Çevrede hep yüksek katlı konutlar var. Bizim en fazla satılan dairelerimiz 4+1 ve hepsi alçak katlı binalarda. 4+1'lerimiz yüzde 80 seviyesinde bitti. Bu bizim için çok sevindirici bir durum. Üç tane 1+1 satacağımıza, bir tane 4+1 satıyoruz. Çok daha güzel para kazanıyoruz. Ayrıca bu oturmak için alan kitlenin tercih ettiğini gösteriyor. Yüzde 5 penthouse dairelerimiz var. Henüz satışa çıkarmadık. 


 Kaç penthouse olacak? 

28 tane. Malzeme farkı yok ama görünürlüğü farklı ve panaromik manzaralı olacak. Biraz projenin ortaya çıkmasını bekliyoruz satışa çıkarmak için. 


 Fiyatları nedir? 

Metrekaresi 9 bin lira olacak. Talepler var. İlk önce onlara duyuracağımızı söylüyoruz. Talep edenler de gelmişken 3+1 veya 4+1 daire alıp öyle gidiyorlar. Boş göndermiyoruz kimseyi. 


 İnşaat ne seviyede? 

Yüzde 60'lara geldik. Çok hızlı ilerliyoruz. Sermaye yapımız güçlü. Buradan aldığımız kazancı yine buraya yatırıyoruz. Müşteri de çok memnun. Daire alanlar hemen her hafta uğrayıp inşaatın seviyesini kontrol ediyorlar. 


 Teslimler ne zaman? 

Kısmet olursa, 2015 yılının sonunda konutlarımızı sahiplerine teslim edeceğiz. 


 Gelir seviyesi açısından kimleri hedefliyorsunuz? 

Ağırlı olarak üst düzey yöneticiler, beyaz yakalılar diyebiliriz. Bir de bu bölgede daha önce ev sahibi olup oturan ve ikinci evini almak isteyenlerden çok talep geliyor. Projeyi hâlâ iyi anlatamamışız demek ki, çoğu kişi gelip 'Burada böyle bir alan var mıydı?' diye soruyor. Sebebi de geçmişte burada gecekondular vardı. Girilemiyordu bu araziye. Gezmek mümkün değildi. Şimdi pırıl pırıl, her şey temizlendi. Park yapımına uygun hale geldi. 


 Dev kent parkın ihalesi ne zaman yapılacak? 

Belediye önümüzdeki günlerde yapmayı planlıyor. Yılın ilk aylarında olabilir. Sadece peyzaj olacağı için 3-5 ayda tamamlanır diye düşünüyoruz. Projenin bitimiyle beraber her şey tamamlanmış olacak. 120 dönümlük park spor temalı olacak. Golf alanı, tenis kortu ve yürüyüş parkurları olacak. Ataşehir bölgesine de ciddi katkı sağlayacak. İnsanlar kaldırımlarda yürüyorlar. Zamanında ağaçlar dikilmiş. Böyle bir park alanı yok. 


 Proje şimdiye kadar ne kadar prim yaptı? 

Ortalamaya bakarsak yüzde 35 diyebiliriz. Bittiğinde ise yüzde 30 daha yapar. Yüzde 60-70'ler civarında konut alanları kazandıracak. 


 Toplam yatırım bedeli nedir? 

Toplam 350 milyon liraya mal olan projemizden 600 milyon lira da ciro hedefimiz var. 


 Yatırım planlarınız neler? 

Yine Ataşehir'de karma proje üzerine çalışıyoruz. Ofis ve konutlardan oluşacak. 54 bin metrekarelik bir arazi üzerinde kat karşılığı geliştiriyoruz. 200 bin metrekare toplam inşaat alanı olacak. 500 milyon dolar ciro hedefimiz var. AVM yapmak konusunda kararsızız. Çünkü Ataşehir'in trafiği çok kalabalıklaştı. Ekstra bir yük olmak istemiyoruz. AVM yerine alçak katlı ofisler yapalım diyoruz. Bu tarz ofislere blok satış talepleri de çok geliyor. 


 Hangi ülkelerden talep alıyorsunuz? 

Özellikle Almanya'dan geliyor. Sık sık görüştüğümüz bir yatırımcı şirket var. Onlar, "15-20 bin metrekarelik ofis olsun. Ama bize her gösterilen bina standartımıza uymuyor. Biz altına asansör istiyoruz. Otopark müstakil olsun. Bağımsız bölümlerle ilgili yönetimi ayrı olsun. Sıkıntı yaşanıyor mahkemelerle uğraşılıyor. Bizim bu taleplerimize cevap veren projeler olursa ciddi şekilde alım yapmak istiyoruz" diyorlar. Bu isteği de karşılayacak şekilde proje yapacağız. Ancak ekibimiz araştırma da yaptı. İnsanlar ne istiyorlar diye. Ne kadardan çıkmamız lazım diye. 


 Ne kadardan satacaksınız? 

Batı Ataşehir'de metrekare fiyatları 4 bin 500 dolar civarında. Biz de onun bi çıt altından çıkalım, ilgi yoğun olsun diyoruz. Aynısı Trendist'te de oldu çünkü. Etrafta ne fiyat varsa biz bi çıt altından başladık. Bu da başarılı oldu. 


EN BÜYÜK YERİNDE DÖNÜŞÜM BURASI


 Peki ya dönüşüm? 

İstanbul'un en büyük yerinde dönüşümünü biz yapıyoruz. Buradaki gecekonduların hiçbirinin tapusu yoktu. 35 sene sonra çözümü bizimle beraber yakaladılar. 120 bin liraydı onların gecekondularının bedeli. Biz 2+1 daireleri 600 bin liradan satmışız. Bizimkilerden hiç farklı yok. 600 bin liralık daire sahibi oldular. İnanılmaz bir kazanç. Ataşehir Belediyesi burada çok büyük bir hizmet vermiş oluyor. Şu an çok ortada değil. Belediye, çok büyük bir seçim rantı elde edecek. Para da kazanacak. 


 İşçilerin güvenliği için ne gibi önlemler alıyorsunuz? 

Biz işe başladığımız günden beri herkesin eğitimli olması için uğraşıyoruz. Bir kart çıkardık personele. İnşaat sahasına girerken eğitim almamış personele kapı açılmıyor. Eğitimin ikinci ve üçüncü periyodunu almadıysan yine kartın iptal oluyor. Bu sistemi İstanbul'da uygulayan inşaat firması var mı bilmiyorum. Ama bizim geçmişteki tüm projelerimizde bu sistemi uyguladık. Bağlayıcı bir yasanın olmamasına rağmen bizim için çok önemliydi. Kişiyle ilgili tüm bilgiler karta yükleniyor. Şantiyeye tel örgüyü kesip girmedikten sonra, turnikeden geçmek mümkün değil. 


Seda Tabak-Sabah


Geri Dön