24 / 04 / 2024

Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey metrosu yıl sonunda açılıyor!

Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey metrosu yıl sonunda açılıyor!

Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey metro hattındaki çalışmaların yüzde 90'ı tamamlandı. Sürücüsüz olarak çalışacak metronun yıl sonuna kadar açılması bekleniyor..



İstanbul trafiğini rahatlatacak Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey metro hattındaki çalışmaların yüzde 90'ı tamamlandı. Yıl sonunda hizmete girmesi planlanan metroda ilk raylar döşendi.  

Temeli 2014 yılında atılan metro hattı açıldığında, Mecidiyeköy istasyonu aktarma merkezi olacak. M7 olarak adlandırılan metro ile Kabataş ve Mahmutbey yönlerinden gelen yolcular, Yenikapı ve Hacıosman yönlerine metroyla; Söğütlüçeşme ve Beylikdüzü yönlerine ise metrobüsle aktarma yapabilecek.

MECİDİYEKÖY İSTASYONU YER ALTI MEYDANI OLUYOR


Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre çalışmalar tamamlandığında, Mecidiyeköy istasyonu yer altı meydanı olacak. İstasyonda 2 bin metrekarelik bir yer altı meydanı da oluşturulacak. Metrobüs ile Yenikapı-Hacıosman metro hattının aktarma noktası olan istasyonda metrobüsten metroya geçiş koridorları ise 25 metre genişliğine sahip olacak.

Tren beklenen peronları ve gelen trenleri ayıran "peron ayırıcı otomatik kapı sistemi" sayesinde, yolcuların sürücüsüz trenlerin geldiği raylara düşme, eşya, çanta ve puset düşürme, intihar gibi istenmeyen olayların önüne geçilmesi hedefleniyor.

GÜNDE 300 BİN KİŞİ 


Hat açıldığında, Yenikapı-Hacıosman ve metrobüs hatları ile entegrasyon sağlanacak. İlk açılışta günde yaklaşık 300 bin kişinin Mecidiyeköy istasyonundan geçmesi bekleniyor. 240 bin kişinin Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey hattı ile Yenikapı-Hacıosman arasında seyahat etmesi, 30 bin kişinin metrobüse, 30 bin kişinin de Mecidiyeköy bölgesindeki iş alanlarına dağılması tahmin ediliyor.

MAHMUTBEY MECİDİYEKÖY ARASI 26 DAKİKAYA İNECEK

Bağcılar-Mecidiyeköy: 41 dk.
Kağıthane-Mecidiyeköy: 4,5 dk.
Tekstilkent-Mecidiyeköy: 20,5 dk.
Beşiktaş-Mecidiyeköy: 5,5 dk.
Başakşehir-Mecidiyeköy: 35,5 dk.
Sancaktepe-Mecidiyeköy:55 dk.
Mecidiyeköy-Mahmutbey: 26 dk.

110,8 KİLOMETRELİK 5 HAT AÇILACAK


Öte yandan 2018'in sonunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından açılması hedeflenen 47,8 kilometre uzunluğunda 4 adet metro hattı bulunuyor. Raylı sistemler arasında; Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe metrosunun ikinci etabı olan Ümraniye (Yamanevler)-Çekmeköy bölümü, Mecidiyeköy-Kağıthane-Alibeyköy-Mahmutbey metrosu, Dudullu-Kayışdağı,İçerenköy-Bostancı metrosunun Bostancı İDO'dan İMES'e kadar olan 10,2 kilometrelik kısmı ile Eminönü-Eyüpsultan-Alibeyköy tramvayı yer alıyor.

Sene sonunda açılması beklenen diğer bir raylı sistem ise, 63 kilometrelik Gebze-Halkalı banliyö hatlarının yüzeysel metroya dönüştürülmesini içeren  Marmaray  hattı olarak planlanıyor.


 


Geri Dön