20 / 04 / 2024

Kaçak bina inşaat cezası nelerdir?

Kaçak bina inşaat cezası nelerdir?

Kaçak bina inşaat cezası nelerdir?: Kaçak bina inşaatı yapıldığını öğrenen idare inşaatın o andaki durumunu tespit edip yapıyı mühürlüyor ve inşaat yapımını durduruyor. Yapı ruhsatının alınmasıyla inşaata devam edilebiliyor...




Kaçak bina inşaat cezası nelerdir?


Yapı ruhsatı olmadan yapıya başlandığı veya ruhsat ve eklerine aykırı yapı yapıldığı, ilgili idarece tespit edilirse, belediye veya valiliklerce o andaki inşaat durumu tespit edilip yapı mühürlenerek inşaat hemen durduruluyor. Durdurma işleminde, yapı tatil zaptı yapının bulunduğu yere asılarak yapı sahibine tebliğ edilmiş sayılıyor. Bu tebligatın bir nüshası da muhtara bırakılıyor.


Bu tarihten itibaren en fazla bir ay içinde yapı sahibi, yapısını ruhsata uygun hale getirerek veya ruhsat alarak, belediyeden veya valilikten mührün kaldırılmasını isteyebiliyor.


İdare, kaçak bina inşaatını öğrendiğinde, inşaatın o andaki durumunu tespit eder. Tespit, ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapı yapıldığının belirlenmesine yönelik olduğundan, ruhsatsız olarak hangi inşaat faaliyetlerinde bulunulduğunun, ruhsat varsa ruhsat ve eklerine aykırı olan inşaat faaliyetlerin tek tek yazılması gerekiyor. İdarenin yaptığı kaçak bina inşaatlarında yaptığı bu tespitteki amaç, imar mevzuatına uygunluğun sağlanması içindir. İşlem yapı sahibi bakımından bilgilendirici bir işlemdir. Bu tespit ile yapı sahibine, hangi inşaat faaliyetlerinin kanuna aykırı olduğu bilgisi de verilmiş oluyor.


Kaçak bina inşaat cezası nelerdir?


Kaçak bina inşaat cezalarında aslında idare ne para cezası vermeyi ne de inşaatı yıktırmayı amaçlar. Amaç sadece kişinin, hukuka aykırı faaliyetini sonlandırmak gerekirse menetmek böylece imar mevzuatına uygun yapı yapılmasını sağlamaktır. 


Ruhsata bağlanma imkanı bulunmayan yapıda verilen sürede aykırılığın giderilmemesi veya ruhsatlı binada ruhsat ve eklerine aykırılığın verilen sürede giderilmemesi halinde, ruhsat iptal ediliyor. Ruhsata aykırı veya ruhsatsız yapılan binanın yıkımına karar veriliyor.



Kaçak yapı nedir?
İskan affı nedir?
Kıyı şeridinde kaçağa geçit yok!



Geri Dön