26 / 04 / 2024

Kaçak yapı yıkım kararı!

Kaçak yapı yıkım kararı!

Kaçak yapı yıkım kararı, ruhsata aykırı veya ruhsatsız yapılan kaçak yapılar için veriliyor. Yıkım kararının kesinleşmesi için de yapı tatil zaptında belirtilen aykırılıkların giderilmemiş olması gerekiyor....




Kaçak yapı yıkım kararı!


Ruhsata bağlanma imkanı bulunmayan yapıda verilen sürede aykırılığın giderilmemesi veya ruhsatlı binada ruhsat ve eklerine aykırılığın verilen sürede giderilmemesi halinde, ruhsat iptal ediliyor. Ruhsata aykırı veya ruhsatsız yapılan kaçak yapılar için yıkım kararı veriliyor.


Kaçak yapı yıkım kararı verilebilmesi için, yapı tatil zaptında belirtilen aykırılıkların giderilmemiş olması gerekiyor. Yapı tatil zaptında yazılı olanlar dışında bir aykırılık nedeniyle, önceki zapta dayanılarak kaçak yapı yıkım kararı verilemiyor. Yine kaçak yapı yıkım kararı için, aykırılığın giderilmediğinin de tespit edilmiş olması gerekiyor. Verilen sürede aykırılığın giderilmediği tespit edilmedikçe de yıkım kararı verilemiyor.


Mühürleme ve durdurma işleminden sonra, yıkım kararı verildiği tarihte de söz konusu faaliyetlerin halen mevzuata aykırı olması gerekiyor. 


Bunun dışında, mühürleme işlemine karşı dava açılmış olup, davada yürütmenin durdurulması kararı verildiği halde, bu mühürleme işlemine dayanılarak yıkım kararı verilemiyor. Yürütmenin durdurulması kararı üzerine idare, en geç 30 gün içinde, inşaattaki mührü kaldırmak zorundadır. 


Yapının yıkımı hakkında karar alınmadıkça da yıkım gerçekleştirilemiyor. Kaçak yapı yıkım kararı nı verme yetkisi Belediye Encümeni veya İl İdare Kuruluna aittir. Kaçak yapı yıkım masrafları, yapı sahibinden tahsil ediliyor. Buna göre idare, yıkım için harcanan masraf dışında herhangi bir artırma veya cezalı ödeme emri düzenlemek suretiyle fazlasını isteyemez. 



Kaçak inşaatın mühürlenmesi!
Kaçak yapı emlak vergisi!
Kaçak yapı ecrimisil!




Geri Dön