28 / 03 / 2024

Kaçak yapılar hakkında!

Kaçak yapılar hakkında!

Kaçak yapılar hakkında, İmar Kanunu kapsamında düzenlenen hükümler bulunuyor. Kanuna göre inşaat ruhsatı alınmadan başlanan yapı kaçak yapı olarak ifade ediliyor. Kaçak inşaatlar tespit edildiğinde inşaat derhal durduruluyor...




Kaçak yapılar hakkında...


İmar Kanunu kapsamına giren bütün yapılar için belediye veya valilikten yapı ruhsat alınması zorunlu bir durumdur. Bu zorunluluğa uyulmadan yapılan yapı, ruhsatsız yapı olarak ifade ediliyor. Bu tür yapılar, inşaat halinde olabileceği gibi kullanılıyor da olabilir. Kısaca, ruhsatsız yapı, belediye veya valilikten izin alınmaksızın kendi arsa veya arazisi üzerinde yapılan yapılara deniyor.


Yapı sahibi ruhsat alarak yapıya başlamış olsa bile, yapıyı imar hukukuna uygun olarak devam ettirmek zorundadır. Yapı sahibi, kendi arsa ve arazisi üzerinde yapı yapmak için yapı izni alınmış olmakla birlikte, izin ve eklerine uygun hareket etmeden yapı yapılmış veya yapıya devam ediliyorsa, buna ruhsat veya eklerine aykırı yapı denir.


Kaçak yapılar hakkında...

Yapı ruhsatı alındıktan sonra 2 yıl içinde inşaata başlanmalı ve inşaatın 5 yıl içinde bitirilip yapı kullanma izin belgesinin alınması gerekiyor. İnşasına 2 yıl içinde başlanmayan veya 5 yıl içinde tamamlanmayan veya tamamlanmasına rağmen yapı kullanma izin belgesi alınmayan yapıların yapı ruhsatı hükümsüz sayılıyor. Bu durumda yeniden ruhsat alınması gerekiyor. Bu zorunluluğa uyulmadığı takdirde bu tür yapılar da ruhsatsız yapı olarak değerlendiriliyor.


Yapı tamamen bittiği takdirde tamamının, kısmen kullanılması mümkün kısımları tamamlandığı takdirde bu kısımlarının kullanılabilmesi için yapı ruhsatını veren belediye veya valilik tarafından yapı kullanma izin ruhsatı  alınması gerekiyor. Yapı kullanma izni bir yapının tamamlanmış olduğunun yasal kanıtıdır. Yapı fiilen bitmiş olsa bile, yapı kullanma izni alınmadıkça yapı, imar hukuku açısından bitmiş sayılmaz. 


Yapı kullanma izni alınmadan yapıların kullanılması ya da kiraya verilmesi bir imar suçudur. Gerekli izin alınmadan kullanılan ya da kullanılmak üzere kiraya verilen yapı sahiplerinden, her daire ya da işyeri için para cezası veriliyor.


Kaçak yapılar hakkında...

İmar Kanunun 32. maddesine göre ruhsat alınmadan yapılabilecek yapılar hariç; ruhsat alınmadan yapıya başlandığı veya ruhsat ve eklerine aykırı yapı yapıldığı ilgili idarece tespiti üzerine, belediye veya valiliklerce o andaki inşaat durumu tespit edilir. Yapı mühürlenerek inşaat derhal durdurulur. 


Durdurma, yapı tatil zaptının yapı yerine aşılmasıyla yapı sahibine tebliğ edilmiş sayılır. Bu tebligatın bir nüshası da muhtara bırakılır.Bu tarihten itibaren en çok bir ay içinde yapı sahibi, yapısını ruhsata uygun hale getirerek veya ruhsat alarak, belediyeden veya valilikten mühürün kaldırılmasını ister. Ruhsata aykırılık olan yapıda, bu aykırılığın giderilmiş olduğu veya ruhsat alındığı ve yapının bu ruhsata uygunluğu, inceleme sonunda anlaşılırsa, mühür, belediye veya valilikçe kaldırılır ve inşaatın devamına izin verilir. Aksi takdirde, ruhsat iptal edilir, ruhsata aykırı veya ruhsatsız yapılan bina, belediye encümeni veya il idare kurulu kararını müteakip, belediye veya valilikçe yıktırılır ve masrafı yapı sahibinden tahsil edilir”.


Yıkım kararı yapının fiziksel ve ekonomik varlığının ortadan kaldırılmasına yönelik olduğundan en son aşamada veriliyor. Ruhsat alınmadan yapımına başlanan, ancak imar hukukuna ve imar planına uygun olan yapılar yıktırılamıyor. 



Kaçak bina ne demek?
Kaçak inşaat nasıl mühürlenir?
Kaçak inşaat para cezası zamanaşımı!







Geri Dön