27 / 04 / 2024

Kaçak yapıya taviz yok!

Kaçak yapıya taviz yok!

Bakanlık bünyesinde görev alacak bin yeni imar denetçisiyle imara aykırı ve kaçak yapılarla mücadelede daha kararlı bir sürece girildiğini aktaran Bakan Murat Kurum, kaçak yapıya göz yumanlara da cezai işlem uygulanacağını söyledi...



Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Antalya'da düzenlenen Uluslararası İnşaat Çalıştayı'nda imara aykırı ve kaçak yapılar konusunda taviz verilmediğini vurgulayarak, Bakanlık görevlilerinin havadan ve karadan kaçak yapıları denetlemeye devam edeceğini dile getirdi. TBMM'de yapılacak düzenlemeyle imar mevzuatına aykırı yapılara yaptırım geleceğini vurgulayan Kurum, şunları aktardı: "İmar mevzuatına aykırının tespitinin yapılmasının ardından gayrimenkulün satılamayacağı ve kiralanamayacağına ilişkin tapuya şerh konulacak. Bu, kaçak yapılaşmayı tamamen bitirecek devrim niteliğinde bir çalışma. Köylerimizde, yaylalarımızda, doğal sit alanlarımızda kaçak yapılaşmayla mücadele etmek adına buralarda yapılacak yapıları da mühendislik hizmeti alması münasebetiyle valilik kanalıyla ruhsatlandırıyoruz. Ruhsatı, proje onayı olmayan yapıların köylerde, yerleşim alanları dışında yapılmasına müsaade etmeyeceğiz. Vatandaşımızdan, köylümüzden buna ilişkin herhangi bir harç alınmadan sadece onun can ve mal güvenliğini temin edebilmek amacıyla ruhsata ve mevzuata uygun yapıların valilik onayına müteakip inşaatların yapılmasına müsaade edilecek"

Metropollerde imara aykırı yapıyla Anadolu'nun ücra bir köşesinde aynı sınıfta imara aykırı yapıya aym cezanın uygulandığım anımsatan Kurum, yeni düzenlemeyle emlak vergisi değerini esas alan cezalandırma sistemiyle daha adil bir sisteme geçileceğini kaydetti.

İMAR DENETÇİLERİNİN SAYISI 2 BİN 100’E ÇIKTI

TOKİ Dergi'de yer alan habere göre; Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bin 100 imar denetçisi sayısını 2 bin 100’e çıkaracaklarını belirterek, İstanbul'da 100 un üzerinde, Ankara, İzmir, Bursa, Muğla ve Antalya gibi büyükşehirlerde ise ihtiyaca göre imar denetçisinin bulunacağını söyledi. Tespit çalışmalarının kesintisiz sürdüğünü aktaran Kurum, son dönemde Ayder, Uzungöl, Kapadokya, Salda ve Bodrum'daki imara aykırı yapılaşmayla ilgili gerekli tedbirleri aldıklarına işaret etti.

DİJİTAL PLATFORMDA ŞEFFAF UYGULAMA

Bakan Kurum, Meclisin yapacağı düzenlemeyle planlamada şeffaflığı sağlayacak olan elektronik işlem numarası uygulamasına da geçileceğini belirterek, "Bu numarayla tüm imar planlarımız aynı genel müdürlük çatısı altında dijital olarak görülecek. Şehirlerimizdeki imar planlarını adaletli bir şekilde yapacak ve dijital olarak askıya çıkaracak bir süreci gerçekleştirmek istiyoruz" dedi. Dijital uygulamalar kapsamında üç boyutlu dijital tapuya geçilmesine de değinen Kurum, "Tapu ve kadastro hizmetlerimizi birbiriyle entegre olarak aynı çatı altında yapmaya devam ediyoruz. Dijital tapu uygulamaları, saha tecrübesi, kurumsal , yapısı, birikimli kadrosuyla bu yapı, Dünya Bankası tarafından tüm dünyaya örnek gösterilmektedir" dedi.


Geri Dön