28 / 03 / 2024

Kadastro çalışmalarına itiraz edilir mi?

Kadastro çalışmalarına itiraz edilir mi?

Kadastro bölgesindeki her köy ile belediye sınırları içinde bulunan mahallelerin her biri, kadastro çalışma alanı olarak karşımıza çıkıyor. Peki, kadastro teknisyenlerince tespit edilen kadastro çalışmalarına itiraz edilir mi?



Kadastro çalışmalarına itiraz edilir mi?

Kadastro bölgesindeki her köy ile belediye sınırları içinde bulunan mahallelerin her biri, kadastro çalışma alanı olarak karşımıza çıkıyor. Kadastro müdürü, kadastrosuna başlanacak mahalleyi veya köyü en az 15 gün önce bölge merkezi ile çalışma alanı ve komşu köy, mahalle ve belediyelerde alışılmış vasıtalar aracılığı ile duyuruyor. 


Yapılan bu duyuruda çalışma sınırlarının tespitine hangi gün ve saatte başlanacağı belirtiliyor. Kadastro ekibi; kadastro çalışma alanı sınırının tespitinde il ve ilçelerin belediye sınırları ile köy sınırlarını dikkate alır. Bu sınırlar mahalle, belediye, köy idari sınırları sayılmaz.                                             

    

Sınır tespitlerinde; komşu mahalle veya köyün bilgi ve belgelerinden istifade ediliyor. Tespit edilen sınır harita veya ölçü krokisinde gösteriliyor. Peki, kadastro çalışmalarına itiraz edilir mi?


Kadastro teknisyenlerince tespit edilen sınıra kadastro müdürlüğü nezdinde itiraz edilebiliyor. Bu itirazların 7 gün içerisinde yapılması gerekiyor.                                         

Kadastro müdürü, bu itirazı inceleyerek yedi gün içerisinde karara bağlıyor. İlgililer hazırsa tefhim, değilse derhal tebliğ edilen bu karara karşı yedi gün içerisinde kadastro mahkemesine itiraz edilebiliyor. 


Bu itiraz, duruşmasız ve gerektiğinde mahallinde inceleme yapılarak, onbeş gün içinde kesin karara bağlanıyor. Ancak; tespit edilen bu sınıra karşı kesinleşmiş mahkeme kararı var ise aynı konuda itirazda bulunulamıyor.



Kadastro çalışmaları nasıl yapılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön