28 / 03 / 2024

Kadastro çalışmasına itiraz süresi 10 yıldır!

 Kadastro çalışmasına itiraz süresi 10 yıldır!

Posta Gazetesi yazarı Tamer Heper, kadastro bulunmayan yerlerden dedem arazi almış kadastro geçmiş metrekare düşmüş ne yapabiliriz diyen okurunu cevaplıyor. İşte o yazı!



Dedem hayatta iken kadastrosu bulunmayan yerlerden birtakım arazileri el senedi ile satın almış. Sonra mahkemeye başvurmuş ve bu yerlerin kendisine ait olduğuna dair mahkemeden karar almış. Kararı Hazine temyiz etmiş, temyizden onama gelmiş ve bu yerlerin tapusunu almış. Sonra 1996'da bu yerlerden kadastro geçmiş ve dedemin 4500 metrekarelik arazisi 1500 metrekareye düşmüş. O buna ses çıkarmamış ve sonra öldü. Şimdi biz dava açabilir miyiz? 


Olayın akışına baktığımda sizin davanız acaba kadastro çalışması nedeni ile 3000 metrekare yerin kaybı mı yoksa İmar Kanunu 18. madde çalışması sonucu mu tereddüt ettim. Kadastro çalışması sonucu bir yanlışlık varsa dava açma süresi 10 yıl. Ancak kadastro çalışması sırasında mahkemeden alınmış kararla tapunun alındığı söylendiğine göre burada mülkiyetin belirlendiği, tapu kayıtlarının oluştuğu anlamı çıkıyor. Dolayısı İle ikinci çalışmanın 18. madde çalışması olduğu izlenimini edindim. Bunun hangisi olduğunu net olarak bilmek için tapu kayıtlarının tetkiki gerekecektir. Dolayısı ile sizi yanıltmamak için kesinlikle budur’ diyemiyorum. Diyeceğim, arazinin bulunduğu yerdeki bir meslektaşımla İrtibat kurun ve arazinin geçmişini inceletin.


Ondan sonra ne yapılır karar verin, zira bu kadar uzaktan hiçbir şey tetkik etmeden bu konuda karar verilemez. Benim gibi uzaktan bakanların da önerisine çok itibar etmeyin.


Tamer Heper/Posta



Geri Dön